Vuoden 2019 parhaat kirjat ja muutama muu

Vuosi 2020 on jo pitkällä, mutta julkaisen oman vuosikoosteeni viime vuoden parhaista kirjoista vasta nyt. Vuoden alku on ollut sen verran kiireitä ja hässäkkää täynnä, että koosteen teko hivenen viivästyi. Tilastokäppyröiden tekoon minulla ei tänäkään vuonna riittänyt innostusta, mutta listasin kuitenkin vuoden parhaat kirjat ja muutamia muita vuoden varrelta mieleen jääneitä. Jutun kuvat ovat kuvakaappauksia Goodreadsin vuosikoosteestani. Kaikki vuoden kirjat eivät mahtuneet kuviin, mutta aika moni kuitenkin.

Vuoden 2019 parhaat kirjat
 
Koostiin vuoden parhaat kirjat -listani siten, että listalle pääsivät mukaan kaikki ne kirjat, joille annoin viisi tähteä Goodreadsiin. Ja nämä kirjat ovat:

Romaanit:

Monika Fagerholm: Amerikkalainen tyttö - viime vuoden paras romaani
Sofi Oksanen: Baby Jane - riipaiseva ja koskettava 
Kim Thúy: Ru - Run lukumuistot ovat väljähtyneet, mutta lukuhetkellä olin tästä tosi innoissani. Ainakin romaanin rakenne oli kiinnostavan erilainen ja silti toimiva.
Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta - Pulkkinen on kotimaisia lempikirjailijoitani, ja uusin romaani oli tutun laadukas.



Fantasia:

V. E. Schwab: Magian syvempi sävy - vuoden 2019 fantasiasuosikkini 
Erika Vik: Seleesian näkijä ja Nefrin tytär (Kaksoisauringot #2, #3) -  upea sarja sai upean päätöksen.



Dekkari:

Un-Su Kim: Tappajat - omaperäinen ja hauska dekkari aasialaismausteilla

 
Sarjakuvat:

Ellen T. - Hanna-Reetta Schreck, Iida Turpeinen & Annukka Mäkijärvi - visuaalinen ilotulitus, erittäin näyttävää sarjakuvaa
Janne Kukkonen: Voro 2 - Tulikiven armeija (fantasia) - erinomainen jatko-osa Voron seikkailuille



Young Adult -romaanit:

Holly Bourne: Niin käy vain elokuvissa - höpsö ja kirpaiseva kirja, loppuvuoden iloinen yllätys!


Lastenromaanit:

Lena Frölander-Ulf: Nelson Tiikeritassu - minun suosikkini Finlandiassa, ihana kirja <3
Warren the 13th and the All-Seeing Eye - Tania del Rio, Will Staehle - jännittävä ja näyttävästi kuvitettu seikkailu, joka olisi kiva saada julkaistua myös suomeksi 


Klassikko:

Luin viime vuonna useita suosikkiklassikkojani uudelleen, ja ne olivat edelleen erittäin hyviä:

Virginia Woolf: Majakka
John le Carré: Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja (Kirja + leffa)
L. M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla &amp; Runotyttö etsii tähteään
Shirley Jackson: Linna on aina ollut kotimme - uusi suosikki



Muistelmat:

Delphine de Vigan: Nothing Holds Back the Night -  tälle kirjalle iso sydän ja lämmin lukusuositus
Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista - hauska katsaus lääkärin elämään



Muita huomioita lukuvuodesta:

Tietokirjallisuus ei ole blogini vahvinta aluetta, mutta viime vuonna luin peräti neljä esseekirjaksi luokittelemaani kirjaa. Tämä on minulle aivan erinomainen uusi aluevaltaus, joka syntyi aivan huomaamatta. Kenties lukumakuni osoittaa pientä kehittymistä, ja esseet ovat askel kohti vakavampaa kirjallisuutta 😏? Vinkkaankin tässä nuo neljä kirjaa, sillä vaikkeivät ne saaneet täysiä tähtimääriä, kirjat ovat suositusten arvoisia:

Mona Chollet: Naisia vai noitia? Naisvainot ennen ja nyt - ajatuksia naisista, naiseudesta ja naisvainoista. Paljon sulateltavaa ja pohdittavaa nykynaiselle.
Valdur Mikita: Kantarellin kuuntelun taito - kiehtova kulttuurimatka Viroon.
Yu Hua: Kiina kymmenellä sanalla - toinen kiehtova kulttuurimatka, kohteena Kiina.
Katja Kallio: Valkokangastuksia - elokuvajutuista voi nauttia, vaikkei itse elokuvaa olisi nähnytkään.



Luen paljon käännöskirjallisuutta, ja suurin osa kirjoista on englannista käännettyjä. Mitä muita alkuperäiskieliä vuoden blogijuttuihin mahtui? Tässäpä lukuja, jotka olen saanut laskemalla blogijuttujen tagit. Yhdessä jutussa voi siis toisinaan olla useampi kirja, mutta näin tarkkoja tilastoja en viitsinyt alkaa rustailemaan (paitsi unkarin kohdalla muistin, että luin kaksi unkarista käännettyä kirjaa):

ranska 21
ruotsi 7
saksa 3
norja 3
korea 2
islanti 1
unkari 1 (jutussa 2 kirjaa)
japani 1 (kirja luettu vuoden 2019 lopulla, ei vielä blogissa)
tsekki 1
viro 1
tanska 1

Ranska johtaa tilastoa, ja tämä ei ole minulle mikään uusia asia. Ranska on sarjakuvan valtakieli, ja tykkään muutenkin ranskalaisesta kirjallisuudesta. Kuukauden kieli toi totta kai monta kieltä listalle, joka olisi paljon lyhyempi ilman tätä haastetta. Tänä vuonna pitää koettaa tsemppailla eri kielialuiden suhteen, sillä esimerkiksi isot kielialuuet italia ja espanja näköjään puuttuvat kokonaan listaltani. Englannin kielisen alueen ulkopuolelta löytyy tosi paljon kaikkea kiinnostavaa, kun vaan hieman viitsii nähdä vaivaa.

Tässä kohtaa haluan vinkata paria saksasta käännettyä dekkaria, jotka olivat minulle vuoden parhaimpien dekkarien joukossa ja todella hyviä löytöjä. Hamburg Noiria, olkaa hyvät:



Kesällä emännöin kirjankansibingoa, jossa oli mukana kiva joukko innokkaita bingoilijoita. Haasteen kooste löytyy täältä. Osallistuin myös moniin muihin haasteisiin, ja haastelukeminen jatkuu tänäkin vuonna. Lukuhaasteet ♥.


Goodreadsin koosteen luvut:





***

Heippa hei kirjavuosi 2019! Kiitos sinulle, joka kävit lukemassa blogiani! Lämmin halaus kaikille juttuja kommentoineille ♥.


Kommentit

  1. Kiva katsaus! Viiden tähden kirjoistasi olen lukenut vain Baby Janen (josta en pitänyt lainkaan), le Carrén vakoojaromaanin sekä tietysti Montgomeryt. Muista luin Valkokangastuksia, joka on todella viehättävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Baby Jane tuntuu jakavan mielipiteitä. Minua se onnistui koskettamaan, ja periaatteessa kiinnostaisi katsella leffaversiokin, joka ilmestyi viime vuonna. Tosin hieman epäilen, onko se samaa tasoa Oksasen kirjan kanssa. Valkokangastuksia onkin tosi hieno, pieni kirja.

      Poista
  2. Ihanan koonnin olet tehnyt viime vuoden kirjoistasi. Tosi kiva oli tutustua näihin lukemiisi kirjoihin. Aika vähän löytyi yhteisiä suosikkeja. En ole lainkaan fantasiaa enkä sarjakuvia. Olen lukenut noista ainoastaan Oksasen ja Montgomeryn. Mutta kiva oli saada uusia lukuvinkkejä. Hyvää tätä lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisten koosteita on minusta mukavaa tutkia, vaikkei yhteisiä luettuja niin löytyisikään. On ihan virkistävää nähdä, millaisia kirjoja nostetaan esille koko vuoden aikana luetuista, mitkä jäivät massasta jollain tapaa mieleen. Kiitos, oikein antoisaa uutta lukuvuotta myös sinulle! :)

      Poista
  3. Salaisuuksien galleria ja Auringon pimeä puoli ovat tulossa lukuun. Kiva, että pidit niistä.
    Sinulla oli hieno lukuvuosi kaiken kaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin hyviä kirjoja odottamassa - molemmat ovat jääneet viime vuodesta mukavalla tavalla mieleen, vaikkeivat aivan viiden tähden elämyksiä olleetkaan. Auringon pimeä puoli oli hieno valinta Finlandia-voittajaksi, vaikka itse pidin peukkuja Nelson Tiikeritassulle.

      Poista
  4. Mainio kooste, kyllä näitä mielikseen katselee vielä tammikuussakin. ;-) Minustakin Ru oli yksi vuoden parhaita kirjoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kävit lukemassa. :) Ru oli ihan hyvä, ja siinähän on varmaankin viime vuoden kaunein kansi, jos uutuuskirjoja ajattelee. Niin kauniit värit ja seesteinen tunnelma.

      Poista
  5. Kiitos näistä suosituksista! Meillä oli vuosikoosteessa jopa kaksi yhteistä suosikkia, Kim Thuyn Ru ja Yu Huan Kiina kymmenellä sanalla. Tosi monipuolisesti olet lukenut genrejä, fantasia ja lanu-osastot jäävät itselläni aina paitsioon ja siksi on kiva kuulla muiden lukemisista noilla saroilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Voi miten mukavaa, että olet lukenut Yu Huanin kirjan. Se oli erittäin kiinnostava ja positiivinen yllätys, ja sai ylipäänsä arvostamaan länsimaista suht vapaata elämää ainakin vähän aikaa normaalia enemmän.

      Poista
  6. Nämä tilastot on aina kiinnostavia. Sinulla näyttää tosiaan Ranska jyräävän melko voimakkaasti käännetyn kirjallisuuden saralla – olkoonkin sitten sarjakuvia. Minä luin viime vuonna ennätysmäärän sarjakuvia, tosin lukumäärää nostatti huomattavasti innostukseni Ben Aaronovitchin teoksiin.

    Vuoden parhaat listallasi on useita sellaisia, jotka voisin itekin rankata parhaiksi. Esimerkiksi Delphine de Vigan.

    Ja voihan Shirley Jackson! Minulla on muistikuva, että minulla on tuo mainitsemasi kirja mutta se on omituisesti kadonnut jonnekin. :D Pakko etsiä se, sillä senhän voisin kerta kaikkiaan lukea klassikkohaasteeseen! Olen ollut ihan hukassa, kun en osaa päättää mitä lukisin siihen, mutta alkoi nyt tuo Shirley houkutella toden teolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jos sarjakuvista innostuu, ranskasta käännettyjä kertyy lähes huomaamatta. Mutta taisi siellä joukossa jokunen romaanikin olla. :) Aaronovitchin sarjakuvat ovat minullakin lukulistalla, korkealla.

      Shirley Jacksonin kirjan luin itse viime vuoden tammikuun klassikkohaasteeseen, ja oli kyllä tosi hyvä! Outo ja kiehtova kirja, siinä on aika jännä tunnelma heti alusta asti. Tekisi mieli lukea lisääkin Jacksonilta, sen verran hienosti hän kirjoittaa.

      Poista
  7. Ihana kirjavuosi sinulla! Monta tuttua, omaakin suosikkia bongasin ja paljon merkkasin ylös sellaisia, joita olin ohittanut tai unohtanut: esim. sarjakuvat Ellen T. ja Voro 2.

    Sarjakuvista on tullut minunkin uusi juttuni ja olen niistä tosi innoissani. Viimeisimpänä luin Agnes-sarjan loppuun ja Liv Strömquistista olen aivan liekeissä.

    Hyvää kirjallista tätä vuotta! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella mukavaa, että olet innostunut sarjakuvista. Ne tarjoavat nykyään niin monipuolista ja näyttävää luettavaa, ja sarjakuvaromaaneissa käsitellään aiheita laidasta laitaan. Voro on upea, ja olen niin iloinen, että se on myyty myös ainakin ranskalaisille käännösmarkkinoille. Siellä Voro on saanut väritkin pintaansa, mistä olen hieman kade. :)

      Kiitos, ihanaa lukuvuotta myös sinulle!

      Poista
  8. Hups, en ole lukenut yhtään sinun viiden tähden kirjaasi... Ellen T. on kyllä kirjastosta lainassa ja se pitäisi lukea ihan tässä lähipäivinä. Aion nyt yrittää noita sarjakuvaromaaneja, kun ne on jääneet mulle aivan vieraiksi...
    Hyvää alkanutta lukuvuotta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ellen T. on ihana, toivottavasti ehdit sen pariin! Suomalaiset naistaiteilijat ovat olleet mukavasti pinnalla viime aikoina, ja on kiva, että he ovat päässet myös sarjakuviin. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.