V. E. Schwab: Magian syvempi sävy

V. E. Schwabilta ilmestyi hiljattain ensimmäinen suomennos, Shades of Magic -trilogian avausosa Magian syvempi sävy (Karisto, 2019). Kiinnostuin kirjasta oitis, sillä V. E. Schwabin kirjojen saamat kehut ovat tunkeutuneet tietoisuuteeni, vaikken seuraa YA- ja/tai fantasiagenreä mitenkään erityisen aktiivisesti. Yli nelosen keskiarvo Goodreadsissa ei tällä kertaa ollut väärässä: Magian syvempi sävy koukutti myös minut ja ihastuin sen magiaa hehkuvaan tunnelmaan. Kirja saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin!
"Stone's Throw oli kummallinen pikku kapakka.
    Sen seinät olivat likaiset ja lattiat tahraiset, ja Kell tiesi varmuudella, että omistaja Barron jatkoi juomiaan vedellä, mutta silti hän tuli aina takaisin, kaikesta huolimatta.
    Tämä paikka kiehtoi Kelliä, sillä mikään ei muuttanut sitä tosiseikkaa, että yrmeästä ulkomuodostaan huuolimatta Stone's Thow oli aina paikalla, onnen tai tarkoituksen kautta. Nimi tietenkin muuttui paikasta toiseen, kuten myös siellä tarjoillut juomat, mutta juuri tällä paikalla seisoi aina kapakka sekä Harmaassa, Punaisesssa että Valkoisessa Lontoossa. Se ei sinänsä ollut lähdepaikka, kuten Thames tai Stonehenge tai kymmenet muut vähämmän tunnetut taikuuden valopilkut maailmassa, mutta se oli jotakin. Ilmiö. Kiintopiste." (s. 26)
Magian syvemmän sävyn miljöönä on Lontoo - tai oikeastaan kolme eri Lontoota. Kirjan fantasiamaailma sisältää rinnakkaisia todellisuuksia, mutta tapahtumat sijoittuvat aikaan, jolloin vain muutamat harvat Antarit pystyvät liikkumaan maailmasta toiseen, oman verensä voimalla. Kirjan päähenkilönä on eräs heistä, Punaisen Lontoon kuninkaalliseen hoviin lapsena asumaan otettu Kell, jolla on kovin arvoituksellinen menneisyys. Ai mikä Punainen Lontoo? Se on Lontoo, jossa taikuus on vielä luonnollinen osa arkea, Thames taikuuden lähde ja kaupungilla on kukkainen omainaistuoksu. Harmaa Lontoo taas muistuttaa meidän maailmaamme ja Valkoisessa Lontoossa taikuus on alistettu vallan julmaksi välineeksi. Näiden kolmen maailman kesken vallitsee jonkinlainen tasapaino, joka kuitenkin uhkaa horjua, kun Kell huiputetaan kuljettamaan jotain todella vaarallista maailmasta toiseen. Pieni kivi järisyttää Kellin ja kaikkien valtakuntien elämää, ja Kellin tehtävänä on ehkä hieman kliseisesti pelastaa maailmat taikuuden ja magian liialliselta voimalta.

Ihastuin Magian syvemmässä sävyssä ennen kaikkea siihen, että sen kuvaamat erilaiset Lontoo olivat kuin hyppy lähes sadunomaiseen taikuuden värittämään todellisuuteen. Hektinen, teknologian täytteinen nykyaika ei tunnu olevan läsnä edes Harmaassa Lontoossa, vaan ihmiset elävät jossain vuosisatojen takaisesssa maailmassa, jossa katsotaan aikaa taskukellosta, kuljetaan viitta harteilla ja vaunut jyristävät pitkin katuja. Valkea Lontoo puolestaan on kuvattu onnistuneesti hyisen kolkoksi paikaksi, jossa pahuus on saanut vallan mutta jonka julmuudet ovat silti jotain muuta kuin nykykirjallisuuden usein brutaalit väkivaltakohtaukset.

Kellillä on seikkailuissaan mukana oivallinen apuri, 19-vuotias rosvotyttö-Lila. Lila on tulta ja tappuraa, ja vaikka hänen henkilöhahmonsa jääkin hieman ohueksi, pidin siitä miten hän toi vauhtia tarinaan. Ja YA-kirjallisuuteen usein kuuluvia imelyyksiä ei onneksi tarvinnut bongata kirjan sivuilta lainkaan! Jos nyt jotain moitittavaa kirjasta löytyy, niin Lilan henkilö ei suinkaan ollut kirjan ainut ohut hahmo. Esimerkiksi Kellin kasvattiveli Rhy olisi ansainnut enemmänkin huomiota. Toisaalta kirjan juoni rullasi koko ajan kivasti ja vetävästi eteenpäin, joten kenties liiallinen henkilökuvaus olisi hidastanut tempoa liikaa. Kokonaisuus toimi silti oikein hyvin, ja pidin kovasti Magian syvemmän sävyn vanhanaikaisen romanttisesta seikkailufiiliksestä.

Ilokseni huomasin juuri kustantajan somepäivityksestä, että sarjan seuraava osa ilmestyy meillä jo syksyllä. Syksyn lukulistallani on siis ehdottomasti lisää V. E. Schwabin fantasiaa. 😍 Kuten jo innoissani mainitsin, Magian syvempi sävy saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin.


***

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan 'a book that you think should be turned into a movie'.

Goodreads: 5 tähteä
Kenelle suosittelen kirjaa? Seikkailujen ystäville
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitokset!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Notko, se lukeva peikko, Kirjaneidon tornihuone, Sivujen välissä
Kirjan tietoja:
V. E. Schwab: The Darker Shade of Magic (2015)
Suomennos Mika Kivimäki
Karisto, 2019
454 sivua

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.