Eeva Lennon: Eeva Lennon, Lontoo

Eeva Lennon on varmasti tuttu nimi kaikille, jotka ovat takavuosina seuranneet uutisia radiosta, televisiosta tai lehdistä. Pitkäaikainen Yleisradion ulkomaankirjeenvaihtaja julkaisi viime vuonna muistelmansa Eeva Lennon, Lontoo (Karisto, 2018), ja vaikka luen elämäkertoja ja muistelmia harvakseltaan, kiinnostuin Lennonin kokemuksista julkisen median palveluksessa niinkin paljon, että kulutin osan joululahjaksi saamastani lahjakortista juuri tähän kirjaan. Osuutensa kirjavalintaan saattoi toki olla silläkin, että uuden vuoden huumassa halusin panostaa myös "vakavampaan" kirjallisuuteen ja sitähän muistelmat ja elämäkerrat ovat, ainakin minun silmissäni.

Muistelmakirjassaan Lennon käy kronologisesti läpi elämäänsä, uraansa ja niitä poliittisia tapahtumia, joiden keskellä hän on kulloinkin elänyt. Opiskeluaikojen jälkeiset työntäyteiset vuodet Pariisissa ja Lontoossa haukkaavat ison osan kirjan sivuista, mutta myös sodan varjostama lapsuus (Lennon syntyi vuonna 1936) ja vilkas opiskelijaelämä saavat oman tilansa. Kirjan teksti etenee sujuvasti, kuten ammattimaiselta kirjoittajalta sopii odottaa. Mutta kirjassa näkyy mielestäni myös se, mistä Lennon puhuu jo kirjansa alkusanoissa: hän on aina tottunut puhumaan asiaa ja varjelemaan yksityiselämäänsä. Varsinkin Pariisin vuosistaan kertoessaan Lennon kuvailee luku toisensa jälkeen kaikkea sitä poliittista kuohuntaa, josta hän raportoi kotimaan mediaan ja joka kosketti hänen arkeaan. Poliittisen myllerryksen keskellä oli toisinaan melko vaikeaa saada otetta Lennonin henkilökohtaisesta elämästä, joka tuli kuitattua muutamilla nopeilla lauseilla. Ranskan ja Englannin lähihistoriasta kiinnostuneille nämä osuudet lienevät silti antoisaa luettavaa, sillä Lennon kuvailee tapahtumia elävästi ja on selvää, että hän on ollut työstään äärimmäisen innostunut ja ns. oikealla alalla töissä.

Itse koin kirjan antoisimmiksi osuuksiksi Lennonin sota-aikojen ja opiskelijaelämän muistelot ja Lontoon vuosien kuvailut, joissa oli mielestäni enemmän henkilökohtaista otetta mukana. Lennon kuvaa hyvin sitä, millaista oli varttua nuoreksi naiseksi kuuluisien vanhempien lapsena, politiikan ja aatteen palon värittämän ilmapiirin keskellä. Oman perheensä edesottamuksista hän kertoo vain hyvin lyhyesti, ja eikä tämä haitannut minua laisinkaan. Heillä on oikeus yksityiselämäänsä, Lennonin ammatillinen minä kyllä kannattelee muistelmia hienosti loppuun asti. Erityisen mielenkiintoista oli seurata, miten pätevä ja tarmokas nainen on pärjännyt alkujaan hyvin miehisellä alalla ja kuinka media-ala on mennyt Lennonin uran aikana eteenpäin tasa-arvon ja tekniikan saralla. Goodreadsiin Eeva Lennon, Lontoo saa minulta kolme tähteä.


***

Osallistun kirjalla Kirjahyllyn aarteet -lukuhaasteeseen, jossa luetaan oman hyllyn kirjoja. Sainpas kerrankin luettua ostamani kirjan melko nopeasti ostohetken jälkeen (aikaa kului vain kolmisen kuukautta eikä kolmea vuotta...). Saan pisteen myös elämäkertojen ja muistelmien Elämä kerta kaikkiaan! -lukuhaasteeseen. Aloitan lisäksi aivan uuden lukuhaasteen eli Lukemattomat naiset -haasteen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Ostin e-kirjan lahjakortilla, jonka sain joululahjaksi. Kiitokset työnantajalle erittäin fiksusta joululahjasta. 😊
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Donna mobilen kirjatAnun ihmeelliset matkatKirjavinkit. Ylen juttu kirjasta löytyy täältä.
Kirjan tietoja:
Eeva Lennon: Eeva Lennon, Lontoo
Karisto, 2018
399 sivua

Kommentit