Miten menee lukuhaasteissa?

Kevät etenee ja ensimmäinen vuosineljänneskin on jo takana, joten on hyvä hetki tehdä pieni katsaus lukuhaasteisiin, joihin olen innoissani ilmoittautunut. Tilanne tosin on tällä hetkellä se, että lukuhaasteet etenevät lähinnä omalla painollaan, miten kuten sattuu. Lukuintoni on ollut viime aikoina alavireinen, mihin on syynä ajanpuute ja kiireen tuntu. Kirjan äärelle rauhoittuminen ei oikein meinaa onnistua juuri nyt, mutta onneksi on pääsiäinen tulossa. Olen toiveikas sen suhteen, että Niinan emännöimä Pääsiäisen lukumaraton inspiroi minut jälleen lukupuuhiin. Mutta ne lukuhaasteet - ihanan valoisan kevätkuvan (Ouluun saadaan vielä odotella näitä kelejä...) lyhykäinen 😏 katsaus päivän tilanteeseen.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

POPSUGAR 2019 Reading Challenge

Tänä vuonna en innostunut mukaan Helmet-haasteeseen, mutta sen sijaan päätin kokeilla ensimmäistä kertaa POPSUGAR-haastetta, joka on hyvin samantyyppinen. Oma tilanteeni löytyy yllä olevan linkin takaa, ja olen ilman sen kummempaa ennakkosuunnittelua onnistunut lukemaan 14 haasteeseen sopivaa kirjaa. Helpot kohdat ovat suurimmaksi osaksi takana, mutta olen bongaillut (laiskanlaisesti) mm. kiinnostavia esikoisromaaneja. Omasta hyllystä löytyisi Arundhati Royn hehkutettu ja kehuttu Joutavuuksien jumala ja pari pienemmän kaliiperin kotimaista: Vuokko Sajaniemen Pedot ja Sissi Katzin Coco Kafkan ihmeellinen elämä. Klassikon uusintaversioksi taas olen tuumaillut Sami Makkosen sarjakuvatulkintaa Kalevalasta.

Luulen silti, että alan vasta kesällä katsella POPSUGARin listaa sillä silmällä, että avoimiin kohtiin voisi alkaa aktiivisesti etsiskellä luettavaa.

Kirjahyllyn aarteet

Kirjasähkökäyrän Main haasteen idea on mitä mainion: luetaan oman hyllyn kirjoja. Ja montakos olen alkuvuoden aikana lukenut? Kuusi (+ pari uudelleenluettua, joita en ole laskenut tähän lukuun mukaan). Todellakin vain kuusi, vaikka vakaa aikomukseni oli siirtää lukemisen painopistettä nimenomaan näihin omiin kirjoihin. Kirjastossa on kuulkaas tosi vaikeaa käydä niin, ettei lainaa mitään! Ja silmätkin pitäisi kai pitää ummessa, ettei huomaisi vinkkejä kiinnostavista uutuuksista, joiden varausjonoon on niin helppo sujauttaa oma nimi. Kenties luen pääsiäisen maratonilla vain omia kirjoja... ja olen miettinyt sitäkin, että omien kirjojen teemakuukausi voisi olla kiva juttu. Esim. toukokuussa?


Bingoruudukkooni on kertynyt 7 ruksia, mutta viime ajat haaste on ollut ikään kuin tauolla. Minulla on kuitenkin vielä yksi kirja, jonka haluaisin haasteeseen lukea: Deplhine de Viganin kauniskantinen Nothing Holds Back the Night. Tämä jos mikä on oman hyllyni aarre, jonka olen saanut kirjabloggaajakollegaltani Elegialta


Elämäkerrat ja muistelmat ovat niitä kirjoja, joita *olisi kiva* lukea enemmän mutta joita yleensä luen yhden käden sormilla laskettavan määrän vuodessa. Nyt luettuja on kertynyt kaksi. Oman hyllyn ja kirjaston tarjontaa on tullut silmäiltyä paljon mutta lukupinoon asti eivät kirjat ole vielä siirtyneet. En yleensä laita tavoitteita lukuhaasteisiin, mutta elämäkertojen suhteen tavoitteeni on saada edes viisi luettua. Toisen käden sormien ottaminen mukaan laskentaan olisi jo saavutus.


Huhtikuussa mennään, ja olen saanut luettua tammikuun korean ja maaliskuun islannin. Helmikuun norja on rästissä, ja aloin jo epäillä, ettei tähän löydykään sopivaa kirjaa. Mutta hip hei, nyt lukupinossa on tiiliskiviluokkaan kuuluva Tore Renbergin Huomenna nähdään. Taivas tietää, milloin saan kirjan luettua mutta ainakin sen henkilögalleria ja juoni vaikuttaa sen verran rosoiselta, että arvelen lukuinnon säilyvän viimeiselle sivulle asti ja näin norjakin tulee kuitattua. Huhtikuun kirja on lukupinossa, mutta näyttää pahasti silti, että jään haasteessa koko ajan jälkeen. Kieliä on silti mukavaa "saalistaa" ja tämä haaste on ollut sellainen, jonka on todella innostanut minua kirjanetsintään.


Ihana haaste, johon olen lukenut pari Runotyttöä. Kenties kesällä on luvassa lisää Montgomeryä.

Luetaan lemppareita

Myös ihana haaste, johon on kovin vaikeaa löytää aikaa. Kun sitä uuttakin luettavaa on vaikka miten paljon! Nyt minulla on kuitenkin varastossa kirja + leffa -postaukseen materiaalia tämän haasteen tiimoilta. Lemppareiden lukeminen näköjään innostaa myös elokuvaversioiden pariin. Kirja + leffa -postauksia olisi tosi kiva tehdä enemmänkin.


Ok, totean suoraan, että tämä haaste on jäänyt vähälle huomiolle. Voi olla, että luettujen pinostani löytyy jotain haasteeseen sopivaa, joka on mennyt ohi silmieni - pitänee tehdä tarkistuslaskenta jossain vaiheessa. Haasteen kohdat ovat sellaisia, että ne taitavat vaatia minulta aktiivista kirjojen etsimistä ja sellaiseen ei löydy energiaa juuri nyt. Haaste onkin alkanut tuntua vaikeammalta kuin se todennäköisesti onkaan. Koetan tseppailla kesällä tämän suhteen. Haasteen kirjavinkkilista on kuitenkin tosi hyvä, ja tarkoitukseni on poimia jokunen vinkki lukupinoon.


Batmanin seikkailut taitavat värittää kesääni. Kesään sopivat kevyet ja kivat lukuhaasteet, ja koetan lukea ainakin pari kirjaa tähän haasteeseen. Supersankarit ovat nimittäin harvinaisia vieraita lukupinossani, ja olisi hauskaa lukea välillä jotain erilaista.


Tuttu haaste viime kesältä! Meri kuuluu kesään aivan ehdottomasti, ja on mukavaa bongailla meriteemaa myös kirjojen sivuilta. Ei vielä yhtään luettua, mutta tilanne korjaantunee pikapuoliin.

Lukuhaasteiden tarkat luettujen listani löydät täältä.

*****

Kauhistuttaako lukuhaasteideni määrä? Ei huolta, en ota näistä stressiä! Lukuhaasteet ovat vaan minulle aika iso osa lukemisen jujua nykyään, ja niissä on niin kivaa (lue: koukuttavaa) olla mukana. Olen onneksi oppinut suhtautumaan haasteisiin rennosti ja hölläämään hieman nutturaa, nykyään muutamakin luettu riittää per haaste. Joten vaikka arki näkyy tällä hetkellä täyttyvän kaikesta muusta puuhasta kuin vapaa-ajan lukemisesta, lukuhaasteiden määrä ei ole minulle rasite. Pikemminkin niihin on aina välillä mukava kurkistaa ja tutkia, löytyisikö jonkin haasteen tiimoilta hyvää luettavaa.

*****

Jutun päätteeksi sopii hyvä biisi! Olen viime aikoina innostunut pienen tauon jälkeen kuuntelemaan Joss Stonen sielukasta ääntä, ja tässä kaunis vanha kipale People Get Ready (bileet alkavat 40 sekunnin kohdalla):


Hyvää viikonlopun alkua blogini lukijoille!

Kommentit

 1. Olen samaa mieltä, että ei kannata ottaa liian kovia tavoitteita lukemisessa. Lukeminen on ihana harrastus, eikä sitä kannata pilata tiukalla puurtamisella.
  Kiva kun olet lukenut jo kuusi oman kirjahyllyn kirjaa, siitä se jatkuu mukavasti.
  Minkäs sitä itselleen voi, kun kirjat kiinnostavat ja kirjastossa on mukava käydä. Kirjahyllyt notkuvat niin kotona, kirjastossa ja kirjakaupoissa ja uudet kirjat ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien lukeminen jatkuu taatusti. Innostuin nyt jo miettimään lukupinoa pääsiäisen maratonille, ja ajattelin valikoida sinne ainakin ohuita omia kirjoja - saisin siten jotain luettua loppuunkin. :) Hyviä kiinnostavia kirjoja on kyllä joka puolella melkeinpä liikaa. Nytkin ilmestyi jo ensi syksyn katalogit - joita tosin olen koettanut välttää. Pitää koettaa lukea parhaat päältä näistä tämän sesongin kirjoista ensin. :)

   Poista
 2. Sami Makkosen Kalevala-sarjakuva oli minullakin harkinnassa, kun ei itsellä, päinvastoin kuin sinulla, ole paljonkaan kokemusta ja tietoa niistä. Sitten luin aika pahan kritiikin Hesarista, joista päällimmäisenä jäi mieleen sana 'seksistinen' ja päätin oitis että ei kiitos, jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, minulta onkin mennyt tuo Hesarin krittiikki ohi. Hmm, saapa nähdä tuleeko tuota sittenkään luettua... kokeilen varmaankin, mutta jos alkaa asenne tökkiä liikaa niin voi olla että jää kesken. Tosin en ole varma, miten tasa-arvoinen se alkuperäinenkään Kalevala on... pitänee kaivaa Hesarin juttu esille, alkoi ihan kiinnostamaan tämä asia. :)

   Poista
  2. Hesarin arvostelut ovat nykyään sen verran hääppöisiä ja ylitsepursuavan metoo-vaikutteisia, että tutustuisin ensin sarjakuvaan ja lukisin arvostelun vasta sitten. Minua Kalevala-sarjis alkoi kyllä kiinnostaa, en tiennytkään, että sellainen on tehty.

   Haasteet ovat kivoja juuri sillä tavalla, ettei niistä ota liikaa paineita vaan ottaa ne pikemminkin innoittajina. Minullakin Kuukauden kielen kirjat tulee näköjään luettua ihan eri kuukausina kuin "pitäisi" ;D

   Tuo Main kirjahyllyhaaste on mennyt ohi, sehän on mielenkiintoinen. Omasta kirjahyllystä löytyy yllättäen aarteita, joskus ihan unohtuneitakin. Ei olisi ollenkaan hullumpi ajatus lukea vaikka yksi kirja omasta hyllystä kuukaudessa.


   Poista
  3. Minulla oli vakaa aikomus koettaa lukea Kuukauden kirjaan kirjoja "oikeassa" järjestyksessä, mutta kun ei ehdi niin ehdi. Onneksi haaste on joustava!

   Omien lukeminen edes kirjan verran kuukaudessa on hyvä tavoite. Minä olen huomannut olevani melkoinen kirjahamsteri. Hyvää luettavaa tulee jemmattua omaan hyllyyn tasaiseen tahtiin, mutta lukemisen kanssa on vähän niin ja näin. Nyt olen sentään saanut luettua yhden oman sarjakuvan tässä huhtikuun aikana ja kenties ensi viikonlopun lukumaratonilla jotain lisää.

   Poista
 3. Tuo kirjahyllyn aarteet olisi kyllä hyvä haaste minullekin! En siihen nähtävästi ole tullut osallistuneeksi enkä taida enää viitsiä, kun on noita haasteita jo muutenkin niin paljon. Niiden mielekkyys katoaa minulta, jos haalin liikaa. En varmaan osaa ottaa niin rennosti kuin sinä, vaikka en itsekään näitä stressaile. :) Kuukauden kielessä olen laskenut jo omaa rimaani, että yksi luettu per maa riittää (lähdin mukaan ajatuksella, että luen ihan sairaasti kirjoja joka kielialuuesta, haha) :D

  Minulla myös kirjaston kirjat hävyttömästi kiilaa jatkuvasti omien kirjojen eteen. Minulla ei edes ole kuin kolme kirjaa lainassa, mutta nähtävästi luku pysyy vakiona, kun ei sieltä kirjastosta tosiaan pääse pois ilman kirjaa palautetun tilalle :D

  Elämä, kerta kaikkiaan! -haaste sujuu minulla melko kivasti. Olen jo viisi kirjaa siihen lukenut ja muutenkin tästä vuodesta taitaa tulla “muistelmakirjallisuusvuosi”, sillä tykkään lukea muistelmia.

  Nothing Holds Back the Night on upea! Minulla taisikin olla siitä tuplakappaleet eli löytyy omastakin hyllystä edelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on ollut kovat tavoitteet kuukauden kielessä. :) Tänä vuonna on sen verran oudompia kieliä mukana, että minulle riittää tavoitetta yhdessäkin luetussa per kieli. Tosin olin ajatellut, että norja olisi niitä helpoimpia kieliä listalla ja sitten siihen tuntui olevan ylivoimaisen vaikeaa löytää edes sitä yhtä kiinnostavaa kirjaa, jonka saisi luettua loppuun asti.

   Oletpa ehtinyt lukea paljon elämäkertahaasteeseen. Minulla on Ingrid Bergmanin elämäkerta juuri lainassa, mutten ole vielä saanut aloitttua sitä. Kenties lukumaratonilla saisin sen alkuun (heh, sinne alkaa kertyä hurja lukupino). Minulla on omassakin hyllyssä vaikka miten monta lukematonta elämäkertaa ja muistelmakirjaa, niitä on jostain syystä kiva ostella mutta lukemisen kanssa sitten on niin ja näin. :D

   Poista
 4. Minulla on ollut lukuvire kadoksissa jo pitkään. Nykyinen elämäntilanne on tehnyt sen, mihin en uskonut minkään ikinä johtavan: en halua edes lukea. Kiireen tuntu on läsnä ja aivot hyrräävät kovilla kierroksilla, lukemaan on vaikeaa pysähtyä ja keskittyä. Mutta kyllä se vielä palaa, uskon niin. Viimeistään kesällä.

  Mukavia lukuhetkiä ja toivottavasti sinunkin lukufiiliksesi paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesän voimaan minäkin uskon tässä lukuvireasiassa. Olen tullut siihen tulokseen, etten ala väkisin puristamaan aikaa lukemiselle, sillä se tuskin nostaa lukemisen iloa. Nyt on vaan tämmöinen vaihe, ettei oikein ehdi lukea ja siihen pitää koettaa sopeutua. Vaikka vähän oudolta tämä tuntuu... olen huhtikuussa saanut luettua vaan kaksi sarjakuvaromaania loppuun ja ollaan sentään jo puolessa kuussa.

   Hyvää kevään jatkoa sinulle. :)

   Poista
 5. Ihanan paljon on haasteita meneillään. Kiva kuulla, että et ota niistä stressiä. Itse olen hirvittävän huono osallistumaan haasteisiin. Ehkä pitäisi ottaa koppi jostakin. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuhaasteet ovat kivoja, kun ne ottaa sopivalla asenteella. :) Kiitos, mukavaa vaalipäivän jatkoa sinulle!

   Poista
 6. Minustakin lukuhaasteet ovat kivoja ja innostavia. Tulee löydettyä kirjoja, joita ei muuten lukisi. Ja osa haasteista on mainiota teemalukemista, mieleen tulee sota-aiheinen lukuhaaste ja viime vuoden 1918-haaste, puhumattakaan genre-haasteista (runo, novelli).

  Nyt olen kaikkien tarkoitushakuisimmin mukana Kuukauden kieli -haasteessa, mutta osallistun moneen muuhunkin mainitsemaasi, jos sopivia kirjoja sattuu kohdalle. Tällä kertaa vuodenvaihteessa yritin hieman hillitä omaa haasteisiin ilmoittautumistani, sillä joulukuussa hyydytti kirjoittaa niin monta haasteraporttia samaan aikaan. Nyt olen rytmittänyt haasteita sen mukaan, milloin ne päättyvät, ettei tule ruuhkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on genrehaasteista jäänyt erityisesti mieleen kauhuhaaste, joka pyöri jokunen vuosi sitten. Silloin oltiin minulle vieraalla maaperällä, mutta oli kiva huomata että hyvää luettavaa löytyi siitä huolimatta. Sen jälkeen kauhun lukeminen on kyllä jäänyt. Vierasta maaperää runotkin kyllä ovat mutta niistä en oikein ole innostunut edes haasteen voimalla.

   Koosteiden kirjoittamisia tahtoo tosiaan riittää varsinkin loppuvuodesta. En ole katsonut, miten nämä tämän listan haasteet ajoittuvat, mutta no, onpahan sitten ainakin postausaiheita tiedossa kun tulee koosteen aika. :)

   Poista
 7. Mun lukuhaasteet ei oikein edisty. :D Omaan lukuhaasteeseen oon saanu nyt pari kohtaa täytettyä, mutta kirjahyllyn aarteet ja lempparit on jäissä.
  Ps: Oli kivaa tavata eilen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva nähdä! On aina mukavaa, kun saa "kasvot" kirjablogille. :) Toivottavasti saadaan vielä blogimiitti aikaiseksi tälle keväälle.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.