Comés: Lumikko

Innostuin jokunen vuosi sitten belgialaisen sarjakuvataiteilija Didier Comésin Eva-albumista niin paljon, että hankin pari muutakin Comésin sarjakuvaa hyllyyni. Sinnepä nuo hautautuivat, mutta onneksi meneillään on Kirjahyllyn aarteet -lukuhaaste, jonka myötä otin vihdoin ja viimein lukuun alkujaan vuonna 1984 ilmestyneen Lumikko-sarjakuvan (Jalava, 1999). Muistan, miten aikoinaan ihastuin sen näyttävään kanteen, jossa taidokkaan yksityiskohtaisesti piirretty pöllö ja upeat silmät omaava naishahmo antavat maistiaisia albumin tunnelmasta. Sarjakuvan lukemisen jälkeen tekee mieli hieman tylysti todeta, että Lumikon parasta antia oli juuri tuo vaikuttava kansi. Sarjakuvan juoni ja ruutujen sisältö eivät aivan yltäneet kannen tasolle, ja Eva-sarjakuvan tasosta varsinkin jäätiin kovin kauas.


Lumikon tapahtumat sijoittuvat Ardennien vuoristossa sijaitsevaan pikkukylään, josta pari kaupunkilaista on ostanut itselleen maaseutuasunnon. Vaimo on raskaana, mies aikoo tehdä TV-ohjelman paikallisesta noituuden harjoittamisesta. Kyläläiset suhtautuvat tulijoihin kyräillen, mutta jostain syystä paikkakunnan luonnonläheiseen kulttiin kuuluvat kiinnostuvat pariskunnasta ja heidän mykkyyteen vaikuneesta pojastaan. Näistä asetelmista alkaa kehittyä juoni, josta löytyy monenlaisia vastakkainasetteluja: maaseutu vs. kaupunki, kristinusko vs. luonnonuskomukset (tai mikähän näille suuntauksille onkaan oikea nimitys...) - ylipäänsä kehittyneen yhteiskunnan ja luontoon tukeutuvan elämäntyylin välinen ristiriita. Tämä kaikki kietoutuu tarinaan, jossa olisi ollut aineksia vaikka mihin mutta josta jäi käteen melko keskinkertainen, noituusfiilistelyllä ja muutamilla pelottelukohtauksilla varustettu kertomus.

Jupinasta huolimatta pidin Lumikon miljööstä. Sarjakuvan sivuilta todella huokui syrjäisen, kuppikuntaisen kylän tunnelmaa. Sen sijaan Comésin piirrostyyli ei tässä albumissa ollut oikein minun mieleeni, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ihmishahmojen päät on piirretty lyhyesti sanottuna kummallisesti enkä voinut välttää mielikuvaa vuoristoon laskeutuneista alieneista:


Sarjakuvan parhaista ruuduista löytyy jo kannessakin olleet hahmot eli pöllö ja salaperäinen Lumikko-hahmo. Myös maisemaruutujen tyyli osui minun makuuni ja tässä pari näytettä ruuduista, joita oli ilo katsella:



Goodreadsiin Lumikko saa minulta kolme tähteä.

***
POPSUGAR 2019 Reading Challenge -lukuhaasteessa kirja sijoittuu kohtaan 'a ghost story'. Osallistun kirjalla myös Kirjahyllyn aarteet -haasteeseen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Sallan lukupäiväkirja, Hyllyy
Sarjakuvan tietoja:
Comés: La Bellette (1984)
Suomennos Soile Kaukoranta
Tekstaus Kalervo Palsa
Jalava, 1999
119 sivua

Kommentit