Kate Atkinson: Liian kirkas taivas

Kate Atkinsonin Liian kirkas taivas (S & S, 2019) on Jackson Brodie -sarjan viides osa. Oma historiani rikoksia ratkovan yksityisetsivä-Brodien seurassa on vaihteleva. Sarjan avausosa Ihan tavallisena päivänä ei minuun iskenyt, ja muistan ihmetelleeni, miksi Atkinsonista niin kohistaan. Palasin silti Jackson Brodien tutkimusten pariin sarjan kolmannessa osassa Eikö vieläkään hyviä uutisia?, ja se kolahti, isosti. Tykkäsin kirjan henkilögalleriasta, ja itse asiassa eräs tuon kirjan kiinnostavista tyypeistä on mukana Liian kirkkaassa taivaassa. Tämä onkin iso syy siihen, että Liian kirkas taivas päätyi lukupinooni. 

Ja niinhän siinä kävi, että Liian kirkas taivas oli vuodenvaihteeni kirjallinen tähti, jonka parissa viihdyin mainiosti ja kirjan omalaatuinen huumorikin osui ja upposi. Kirjassa ei nyhrätä yhden rikosjutun ympärillä (tai siltä ainakin ensi alkuun näyttää...), vaan juonilankoja polveilee ristiin rastiin. Jännäsin, saako pirteä, jakkupuvussa poliisinhommia tekevä Reggie Chase tungettua itsensä ison jutun tutkimukseen ja miten käy kirjan voimanaiselle, kurjista oloista parempiin piireihin ponnistaneelle Crystalille ja tämän teatteria harrastavalle poikapuolelle Harrylle, kun menneisyyden synkät haamut alkavat koputella ovelle. Jackson Brodie tuntui jälleen olevan kirjassaan hieman sivuosissa, mutta onnistuu silti keplottelemaan itsensä rikosjupakkaan, johon liittyy laitonta tyttökauppaa ja muita hämärähommia. Mutta ollaanko Jacksonin työpanokseen tyytyväisiä? Ei, jos Crystalilta kysytään:
Lämpimän varhaisaamun kunniaksi Crystal oli sonnustautunut  shortseihin, hihattomaan toppiin ja varvastossuihin. Rintaliivien olkaimet pilkottivat topin alta, ja näyttävät sääret pääsivät oikeuksiinsa. Samoin näyttävä musta silmä. "Tässä", Crystal sanoi ja pamautti kahvimukin pöydälle. Jackson ajatteli, ettei ollut koskaan tavannut naista, joka olisi ollut vähemmän kiinnostunut hänestä.
    Amatsonikuningatar istuutui vastapäiseen tuoliin ja sanoi: "En muuten maksa sinulle. Et ole saanut aikaan paskaakaan."
    "Ei siinä mitään", Jackson sanoi. (s. 278)
Liian kirkkaan taivaan "iso" rikosjuttu on tosi inhottava, mutta Atkinson onnistuu häivyttämään sen ikään kuin taustalle sen sijaan, että piehtaroisi tyttöbisneksen likaisissa yksityiskohdissa. Kirjassa on monivivahteinen henkilöjoukko, joka edustaa brittiläistä keski- ja työväenluokkaa. Aika nuhjuista sakkia monin paikoin, vaikka omaa asemaa koetataankin kohentaa ties miten ansaitun rahan avulla. Oma lukunsa ovat tietysti Harryn teatteripiirien tyypit, jotka ovat kirjan todellinen väriläiskä. Aplodit minulta! Tämä sekalainen poppoo varastaa näyttämön aivan täysin, ja minusta tuntuikin usein, että Liian kirkas taivas on ikään kuin romaani, johon on otettu piristyksen ja säväyksen vuoksi mukaan rikosjuonia.

Minun pitänee etsiä käsiini ne pari väliin jäänyttä Brodie-sarjan kirjaa, sen verran ilahduttava ja viihdyttävä tuttavuus Liian kirkas taivas oli. Tämä uutukainen saa minulta Goodreadsiin neljä tähteä, ja suosittelen kirjaa lämpimästi heille, joita kiinnostaa lukea hieman erilainen rikoskirja.
"Brodie Investigations oli Jacksonin iänikuisen etsivätoimiston uusin tuleminen, joskin hän yritti olla käyttämättä termiä "yksityisetsivä", koska se herätti liikaa hohdokkaita mielleyhtymiä (tai niljakkaita riippuen siitä, miltä kantilta katsoi). Liian chandlerilaisia. Synnytti turhia odotuksia." (s. 26)

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain kustantajalta arvostelukappaleen. Kiitos!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Tuulevin lukublogi, Kirjaluotsi
Kirjan tietoja:
Kate Atkinson: Big Sky (2019)
Suomennos Kaisa Kattelus
S & S, 2019
381 sivua

Kommentit

  1. Olen lukenut sarjan neljännen kirjan ja tykkäsin siitä kovasti. Jostakin syystä sarjan lukeminen on jäänyt siihen yhteen eli Joka lapsia ja koiria rakastaa-dekkariin. Tämän uusimman varasin, mutta ei ole varmaan tulossa lukuun ihan lähiaikoina kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti tätä ja Eikö vieläkään hyviä uutisia? -kirjaa, joka oli aivan mahtava kirja. Kenties vielä tätäkin parempi. :)

      Poista
  2. Atkinsonia pitäisikin kokeilla, toistaiseksi olen onnistunut ohittamaan kirjansa, vaikka yksi Jackson Brodie -kirja taitaa majailla omassakin hyllyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Mielestäni Brodie-sarjaa voi aloittaa tutustumisen vaikka tästä uusimmasta osasta. Ja onhan Atkinsonilla tietysti muutakin kuin näitä rikoskirjoja.

      Poista
  3. Aijai, miten herkullinen lainaus etenkin tuo ensimmäinen :D Minulta on ihan kaikki Atkinsonit edelleen lukematta, koska... eeh, en tiedä itsekään. Olen hyvin tietoinen kirjailijasta ja hänen kirjoistaan (täällä ei voisi edes olla tietämättä), mutta jostain syystä olen ne skipannut.

    On kuitenkin herännyt vaivihkaa halu kokeilla tätä Jackson Brodey -sarjaa. Pakkomielteisenä järjestysfriikkinä (kirjasarjojen suhteen) on varmaan "pakko" aloittaa siitä ekasta kirjasta, vaikka mainitsetkin että periaatteessa voi lukea missä järjestyksessä tahansa. Hmm, en tiedä kestäisikö psyykeni niin hurjaa temppua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen lukenut Atkinsonilta vain näitä Brodie-kirjoja, mutta ne muutkin ovat alkaneet kiinnostaa. Rupea hurjaksi ja aloita vaikka Eikö vieläkään hyviä uutisia? -kirjasta. :D Minulle ei kyllä ole ongelma lukea sarjaa sieltä täältä miten nyt sattuu huvittamaan. Toki joitakin sarjoja olen lukenut ihan järjestyksessä (ja parhaat sarjat usein on niitä, joita voi lukea vaan järjestyksessä), mutta nolostuttavan paljon on niitäkin, joista on vaan yksi tai kaksi osaa luettuna jostain keskeltä. 😁

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.