Aikamatkailuvinkkejä

Olen pikku hiljaa innostunut oikein tosissani Seinäjoen kirjaston Aikamatka-lukuhaasteesta, jossa matkataan kirjojen siivin läpi historian vuosisatojen ja vuosikymmenten. Päätin koota tähän juttuun lukuvinkejäni. Vinkit ovat ensi sijassa muistilista itselleni, mutta niitä saa (yllätys, yllätys 😃) napata omaan käyttöön. Haasteen kaikkien kohtien lista löytyy täältä. Olen ottanut omaan vinkkilistaani vain ne kohdat, joihin minulla on tällä hetkellä hyvä vinkki.


3. Kirja, jossa on eri aikatasoja

Liu Cixinin tieteisromaani Kolmen kappaleen probleema (Aula & Co, 2018) alkaa vuodesta 1967, mutta osa tapahtumista sjoittuu myös lähemmäs nykyaikaa. Kirja aloittaa trilogian, jota on kovasti kehuttu, mutta olen itse kirjasta varovaisen utelias (koska scifi). Jos tämä nappaa, olisi kiva saada tästä uusi sarja lukuun.

Omasta hyllystäni löytyy David Mitchellin Pilvikartasto (Sammakko, 2012), jossa ei ole aikatasoista pulaa. Melkein jo aloitin tämän joulunpyhinä, mutta sitten iski rimakauhu - on nimittäin sen verran runsassivuinen ja tiheään painettu kirja, että kirjan kanssa menee jokunen hetki. Voi olla, että otan tästä kevätkauden projektin itselleni, kunhan selvieän haastekohdassa 14 kesken olevasta tiiliskivestä (joka on monta astetta kevyempää kamaa).

13. Kirja, joka sijoittuu aikaan ennen ajanlaskumme alkua

Tämä tuntui vaikealta kohdalta, mutta onneksi muistin Johanna Valkama Metsän ja meren suku -sarjan, joka sijoittuu rautakauden Pohjolaan. Olen lukenut sarjaa parin osan verran (Itämeren Auri ja Linnavuoren Tuuli), ja seikkailujen ja romantiikan yhdistelmä on ollut oikein toimiva ja viihdyttävä. Nyt lukuvuoron saa siis Kaukosaarten Aino (Otava, 2018), jota jo itse asiassa aloittelin äänikirjana. Lukija ei kuitenkaan ollut oikein minun makuuni, joten laitoin kirjastovarauksen vetämään ja siirryn sulavasti painetun kirjan pariin, kun se saapuu varaushyllyyn.

14. Vuosina 0–1499 julkaistu tai sille ajalle sijoittuva kirja


Toinen vaikea kohta, johon löysin kirjan aivan sattumalta. Chufo Llorénsin historiallinen romaanitiiliskivi (800 sivua!) Annan sinulle maan (Bazar, 2011) vie lukijan 1050-luvun Barcelonaan, jossa on luvassa ylhäisön valtajuonitteluja, romanttisia kuvioita ja nuoren Marti-nimisen miehen elämän kuvausta. Olen lukenut kirjaa vajaat kaksisataa sivua, ja kyseessä on sujuvasti kirjoitettu lukuromaani, joka on juonensa puolesta hieman ennalta-arvattava mutta silti aivan viihdyttävää luettavaa. Barcelonan kuvaus on erittäin osuvan oloista, vaikken kaupungissa ole käynyt (vielä).

[Päivitys 2.2.2020: Annan sinulle maan jäi kesken noin 300 sivun kohdalla! Barcelonan kuvaus ei lämmittänyt, kun kirjan juoni oli hieman liian lukuromaanimainen ja ennalta-arvattava. Eli Hoffmanin Aavikon kyyhkyset on nyt ykkösvaihtoehtoni tähän kohtaan.]

Lisäksi vinkkaan Alice Hoffmanin Aavikon kyyhkysiä (Gummerus, 2014), joka alkaa vuodesta 70 eli aivan sieltä ajanlaskun alkuajoilta. Muhkea romaani on majaillut hyllyssäni jokusen vuoden, ja olisi kiva saada tämä nyt luettua, vaikka sitten extrakirjana tähän kohtaan. Kirjana tämä lienee järeämpää tasoa kuin Annan sinulle maan, sillä Toni Morrison mainostaa kirjaa kannessa 2000-luvun kirjalliseksi merkkiteokseksi.


15. 1500–1700-luvuilla julkaistu tai sille ajalle sijoittuva kirja


Jessie Burtonin kauniskantinen romaani The Miniaturist (Picador, 2014) sijoittuu vuoteen 1686,  ja tapahtumapaikkana on Amsterdam. Kirja on suomennettu, mutta tarkoitukseni on lukea tämän oman hyllyn englanninkielinen painos, jonka ostin reissutuliaisiksi jokunen vuosi sitten Amsterdamista.

16. 1800-luvulla ilmestynyt tai 1800-luvulle sijoittuva kirja


Tähän voisin harkita etsiväni jonkin 1800-luvulla kirjoitetun kirjan, mutta omasta hyllystäni löytyy ranskalaisen Françoise Saganin 1830-luvulle sijoittuva Myrskyn silmässä. En ole lukenut Saganilta mitään, joten lyhyt, takakannen mukaan vetovoimainen rakkaustarina kiinnostelee tosi paljon.

18. 1910-luvulla ilmestynyt tai 1910-luvulle sijoittuva kirja


Aloitin juuri Laura Restrepon Intohimon saaren (Fabriikki, 2015), joka perustuu tositapahtumiin ja kertoo syrjäiselle Clippertoninsaarelle 1900-luvun alussa haaksirikkoutuneista ihmisistä. Kirja alkaa vuodesta 1908 (ja välillä ollaan myös nykyajassa), mutta uskoisin että valtaosa tapahtumista ajoittuu 1910-luvulle. Erittäin kiinnostavan oloinen kirja!

[Päivitys 2.2.2010: Intohimon saari etenee mukavasti (tosin Clippertonin asukkailla ei ole kovin mukavaa - itse olisin livistänyt saarelta heti ensimmäisen tilaisuuden tullen 😆), mutta kirjassa on sen verran aikahyppyjä nykyhetken ja 1910-luvun välillä, että taidanpa sijoittaa kirjan kohtaan 3. Kirja, jossa on eri aikatasoja.]

20. 1930-luvulla ilmestynyt tai 1930-luvulle sijoittuva kirja

Cressida Connollyn upeakantinen After the Party (Penguin Books, 2018) on vuoden 1938 Englantiin sijoittuva ihmissuhdekudelma, joka tarttui mukaani kirjakaupasta täydellisenä heräteostona.


22. 1950-luvulla ilmestynyt tai 1950-luvulle sijoittuva kirja

Marilynne Robinsonin Pulizer-palkittu romaani Gilead (Bazar, 2008) sijoittuu Iowaan, vuoteen 1956.

23. 1960-luvulla ilmestynyt tai 1960-luvulle sijoittuva kirja

Renée Rosenin Park Avenue Summer (Berkley, 2019) on myös heräteostos, ja kirjan tapahtumat sijoittuvat New Yorkiin, 1960-luvun loppupuolelle. Takakannen perusteella luvassa on kiihkeää cityelämän ja lehtimaailman kuvausta, ja toivottavasti kirja on edes kohtuullinen eikä aivan täyttä hömppää.

24. 1970-luvulla ilmestynyt tai 1970-luvulle sijoittuva kirja

Sabine Forsblomin Betinka (S&S, 2018) on ollut lukulistallani ilmestymisestään asti, ja olen tainnut kirjan jo kerran lainatakin, mutta lukuaikaa ei vaan löytynyt. Nyt 1970-luvun lopulle sijoittuva nuorisokuvaus pääsee viimein lukuun.

26. 1990-luvulla ilmestynyt tai 1990-luvulle sijoittuva kirja

Arundhati Royn Joutavuuksien jumala (Otava, 1997) on ilmestynyt vuonna 1997, ja kirjan pokkaripainos on odotellut lukuvuoroaan hyllyssäni pitkään. Kirja kiinnostaa minua tosi paljon, ja kenties se voisi olla hyvä valinta kesän klassikkohaasteen kirjaksi. Royn kirja nimittäin keikkuu modernien klassikoiden listoilla.

Näillä vinkeillä haaste on jo lähes hyvässä vauhdissa! 😄 Kommenttiboksiin saa vinkata muutakin haastekohtiin sopivaa luettavaa.

Kommentit