Kim Thúy: Ru

Kim Thúyn omaelämäkerrallinen romaani Ru (Gummerus, 2019) on lukukevääni positiivinen yllätys. Olin kuullut kirjan kerronnasta mainittavan, että se on erikoinen. Olen sen verran ennakkoluuloinen ja kokeellista kirjallisuutta vierastava, ettei erikoinen aina kuulosta kovin hyvältä. Päätin kuitenkin kokeilla kirjaa, sillä se perustuu Saigonissa syntyneen Thúyn omiin kokemuksiin venepakolaisuudesta ja luen niin vähän Aasiaan liittyvää kirjallisuutta, että mahdollisuus tutustua vieraaseen kulttuuriin kiinnosti minua kovasti.
"Usein unohdetaan kaikki nuo naiset, jotka kannattelivat selässään Vietnamia samaan aikaan kun heidän miehensä ja poikansa kantoivat aseita. Naisten olemassaolo unohtuu, koska olkihattunsa alta he eivät katselleet taivasta. He vain odottivat näkevänsä auringon laskevan taivaanrantaan, että he voisivat simahtaa pikemminkin kuin nukahtaa. Jos naiset olisivat antaneet unen tulla kaikessa rauhassa, heillä olisi ollut aikaa kuvitella poikansa tuhansiksi riekaleiksi silpoutuneena tai aviomiehensä ruumiin kellumassa joella kuin laivanyhylky." (s. 45-46)
Romaanissa vuorottelevat Thúyn lapsuusmuistot vauraassa kodissa, pakolaiskokemukset ja nykyhetkeen sijoittuvat tapahtumat. Kirjassa ei ole varsinaisia lukuja, mutta tapahtumat on sentään ryhmitelty selkeisti omiin kappaleisiinsa. Mitään tajunnanvirtaa ei siis todellakaan ole luvassa, vaikka tekstin kokonaisrakenne onkin pirstaleinen. Silti ihastuin kirjaan pitkälti juuri tuon rakenteen vuoksi, jonka ansiosta lukukokemuksesta tuli tunnelmapalojen kiehtova virta, joka liikutti lukijaa kuin huomaamatta menneen ja nykyisyyden välillä. Historian kylmät faktat menivät ihon alle, kun ne kerrottiin omakohtaisten muistojen kautta. Kaikesta tästä muodostui koskettava kokonaisuus, jossa oli myös omanlaistaan huumoria mukana. 

Thúyn pakolaiskokemukset ovat todella rankkoja, eikä sopeutuminen uuteen kotimaahan Kanadaan käynyt kitkatta. Silti hänen kirjassaan on usein tietyllä tapaa valoisa ote tapahtumiin, sillä kaiken surun ja murheen keskellä tapahtuu myös hyviä asioita ja arjesta voi löytää huumorin pilkettä. Muistojensa välityksellä Thúy kuvailee vietnamilaista kulttuuria ja tapoja, ja tämä aines teki kirjasta vain entistä kiinnostavamman. Kokonaisuus toimi minulle lopulta niin hyvin, että päätin antaa kirjalle Goodreadsiin täydet viisi tähteä. Ru on erittäin kaunis, pieni kirja!

Vuoden kaunein kirjankansi?

***

Haastepisteitä ropisee runsaasti:
Osallistun kirjalla Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaasteeseen. POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa merkitsen kirjan kohtaan 'a debut novel'. Huikea esikoinen! Lue itsellesi mielenterveyttä -haasteessa kirja sopii kohtaan 'a book that teaches you something new'. Thúyn kirja opetti minulle ainakin palasen Vietnamin historiaa ja kulttuuria. Lukemattomat naiset -haasteessa kirja sopii kohtaan IV. Kirja tytöstä/naisesta, joka on erilainen kuin sinä.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Anun ihmeelliset matkat, Lukijatar, Kirjan pauloissa ja Kirjasähkökäyrä
Kirjan tietoja:
Kim Thúy: Ru (2009)
Suomennos Marja Luoma
Gummerus, 2019
143 sivua

Kommentit

 1. Piste täältä vuoden kauneimmalle kirjankannelle! Kirjankin pistin listalleni, luin aiemmin Lukijattaren kehut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kansi on vaikuttava, oikea taideteos. Kivaa, jos ehdit lukemaan tämän. Tekisi mieli suositella tätä ihan kaikille. :)

   Poista
 2. Minäkin pidin tästä hurjasti. Tuo kansi on tosiaan kaunis ja sopiva, kanadalaiset huurteiset puut ja vietnamilainen värikäs kala. Näin se minun mieleeni asettuu. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi on vasta alussa, mutta on vaikea uskoa että eteen tulisi tänä vuonna kauniimpaa kantta. Olisin varmaan lainannut kirjan pelkän kannenkin vuoksi, mutta onneksi sisältökin asettui samalle tasolle. :)

   Poista
 3. Kirjankansi on varmasti yksi kauneimpia tänä vuonna, samoin tarina on yksi koskettavimpia. En sanoisi kirjaa erikoiseksi, se on valoisa, kuten kirjoitit, mutta sen pohjalla väreilee tummuus, kuten kansikuvassa. Rakastuin kirjaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kirjassa myös synkkyyttä, sehän käy ilmi jo tuosta lainauksestakin mutta itselle jäi ehkä kuitenkin positiivinen, eteenpäin katsova asenne päällimmäisenä mieleen. Se vähän hätkähdyttikin, kun kirja olisi helposti voinut olla paljon surullisempikin.

   Poista
 4. Onpa kaunis kirja. Ja sisältökin vaikuttaa hyvältä. Muistan, kun lapsuudessani puhuttiin venepakolaisista, ja lapsen mielessä nimitys tietenkin konkretisoitui ajatukseksi ihmisistä veneessä. Tämä varmasti olisi ajatuksia avartava teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella kauniskantinen kirja. Minullakin on jotain hämäriä mielikuvia siitä, että venepakolaisista puhuttiin silloin kun olin lapsi. Mutta ei se kyllä tainnut minulle avautua käsitteenä laisinkaan. Tähän kyllä kannattaa tutustua, sillä kirja on lyhyydestään huolimatta yllättävän rikas sisältönsä puolesta, muttei silti ole mitenkään raskaslukuinen.

   Poista
 5. Minulta jäi tämä joskus kesken heti alkuunsa juuri tuon sirpalemaisuuden takia. Minulla oli täysin virheelliset odotukset ja väärä lukuasenne tuolloin. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa ihan superpaljon taas tämä kirja ja kaivoinkin sen heti hyllystä esille. Jospa ottaisin sen lukuun pikimmiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ehkä satuin lukemaan tätä sopivaan aikaan, oli pääsiäinen ja jotenkin sellainen sopivan kiireetön olotila. Olin itse asiassa vähän valmistautunut siihen, ettei tämä kenties olekaan minun kirjani ja pitää jättää kesken, mutta luinkin sitten kirjan loppuun melkein kertaistumalta. Kannattaa kyllä kokeilla uudelleen. Sinähän luet niin paljon Aasiaan sijoittuvaa kirjallisuutta, että luulisin kyllä että tämän aihe voi hyvinkin ns. kolahtaa.

   Poista
 6. Tää pitää munkin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihana kirja, kannattaa ehdottomasti kokeilla. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.