Lue itsellesi mielenterveyttä -haasteen koonti

Sivutiellä-blogissa käynnistyi viime syksynä Lue itsellesi mielenterveyttä -lukuhaaste, jossa haastettiin lukemaan mielenterveyttä käsitteleviä ja sitä parantavia kirjoja. Haaste päättyy huomenna, joten on loppukoosteen aika. Sain omaan bingoruudukkooni kahdeksan rastia, ja yksi bingokin kertyi, toiselle vaakariville. Ruudukon alla on lista lukemistani kirjoista, lyhyiden kommenttien kera:* a book about emotionsNina LaCour: Välimatkoja

YA-kirja käsittelee itsenäistymistä, ystävyyttä ja oman elämän rakentamiseen liittyviä haasteita. Todella hieno ja koskettava kirja, jossa mielen hauraus nousee isoksi teemaksi ilman turhaa alleviivausta.

* a YA book - John Green: Kilpikonnan kuorella

Luin haasteeseen hieman yllättäen useampia YA-kirjoja, ja tulin tutustuneeksi näin myös John Greenin tuotantoon. High school -nuorten elämää käsittelevä kirja nostaa esille pakko-oireiden vaikutuksen arkeen, mutta koskettelee myös aina yhtä ajankohtaisia aiheita eli ensirakkautta ja ystävyyttä. Kirja ei jättänyt suuria muistijälkiä mutta lukuhetkellä muistan sen tuntuneen sujuvasti kirjoitetulta ja viihdyttävältä.

* a book that makes you escape your lifeMagdalena Hai: Kolmas sisar

Hain kirjan oli viime vuoden suuria fantasiasuosikkejani. Täydellistä pakoa arjesta.

* a book about hope or survivingElizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton

Elizabeth Strout kipusi ihanalla Lucy Barton -pienoisromaanillaan suosikkieni joukkoon. Elämässä voi selvitä eteenpäin, kohti parempaa, vaikka matka on täynnä kipeitä kolhuja.
 
* a book that makes you smileRobert Galbraith: Valkoinen kuolema

Galbraithin dekkari saattaa tuntua oudolta valinnalta tähän kohtaan, mutta perustelut löytyvät kirjan loppusivuilta. Olen tykästynyt Cormoran Strike -sarjaan suurelta osin siksi, että päähenkilön henkilökohtainen elämä on vähintäänkin yhtä kiinnostavaa seurattavaa kuin rikostapaukset. Tässä uusimmassa osassa Striken elämä näyttää kääntyvän juuri oikeaan suuntaan. Mielenterveysteema nousi sekin esille kirjassa, sillä Striken Robin-apulainen kärsii kirjassa paniikkihäiriöstä.

* a protagonist with a mental health disorderHan Kang: Vegetaristi

Tätä kirjaa voisi kuvata osin jopa shokeeraavaksi. Paljon blogihuomiota saanut kirja ei ollut minulle mikään suuri lukukokemus mutta kiinnostavaa, erilaista luettavaa yhtä kaikki.

* a book that comforts you - Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta

Riikka Pulkkinen on kotimaisia suursuosikkejani, ja hänen uusin romaaninsa oli erittäin hyvä. Avioero on kirjan vahva teema, mutta päähenkilön sisaren kautta myös mielenterveyden ongelmat nostetaan esiin, läheisen näkökulmasta.

* a book that teaches you something new - Kim Thúy: Ru 

Mielenterveysteema ei sinänsä nouse esiin tässä omaeläkerrallisessa romaanissa, mutta otin kirjan mukaan haastelistalle, sillä se vei minut uuden kulttuurin pariin. Kirja olisi sopinut mainiosti myös Stroutin romaanin kaveriksi kohtaan 'a book about hope or surviving'.

***

Minulla on parhaillaan kesken Delphine de Viganin romaani Nothing Holds Back the Night, jota olin kaavaillut ruutuun 'a non-fiction book'. Kirja ei kuitenkaan ehtinyt mukaan tähän koosteeseen, sillä en halunnut kiirehtiä sen lukemista vain haasteen vuoksi. Vaikka tuo yksi kirja jäi uupumaan listalta, haaste meni lopulta paremmin kuin ennakolta arvelin. En odottanut saavani kovinkaan montaa ruksia ruudukkoon, sillä haasteen teema tuntui vaikealta ja vieraaltakin. Sitten kuitenkin löysin sopivia kirjoja usein aivan sattumalta, ja ruudukko täyttyi osin kuin itsestään. 

Listallani on tosi monta erittäin hyvää kirjaa, mutta juuri tänään haluan suositella erityisesti Riikka Pulkkisen Lasten planeettaa ja Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton -kirjaa.

Kiitokset Sirrille hienosta lukuhaasteesta!
 

Kommentit

  1. Ihanaa, että osallistuit, ja onnea bingosta! Ja kiitos, että muistutit tällä postauksellasi myös minua siitä, että haaste on päättymässä 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tässä oli mukavaa olla mukana. :) Heh, saattaa ne omatkin haasteet toisinaan unohtua. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.