Magdalena Hai: Kolmas sisar (Royaumen aikakirjat #1)

Magdalena Hain Kolmas sisar (Otava, 2018) oli joulupäivieni kirjallinen ilo. Lainasin joulunpyhiksi kirjastosta vinon pinon fantasiaa, sillä tuntui, että joulunaikaan minulla on rauhassa aikaa uppoutua muihin maailmoihin. Kolmas sisar valikoitui pinostani luettavaksi pitkälti kauniin kannen ja houkuttelevan takakansitekstin ansiosta. "Onko uusi suurnoita vihdoin syntynyt?" En muista, milloin olisin viimeksi lukenut fantasiakirjaa noidista, joten noitien oma valtakunta Royaume, sitä yhdessä hallitsevat Valkea ja Musta noita ja heidän tytärtensä Cielin ja Lunen kohtalot herättivät uteliaisuuteni. Olipa erinomainen päätös ottaa Kolmas sisar lukuun juuri jouluna! Täydellinen joulukirja on nimittäin mielestäni sellainen, että kirjan sivut kääntyvät kuin huomaamatta eikä kirjaa oikeastaan malttaisi lainkaan laskea kädestään, kun on pakko saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kolmas sisar oli juuri tällainen kirja eli siis viiden Goodreads-tähden kirja.
"Niin kauan kuin Royaume oli ollut olemassa, sitä oli hallinnut kaksi kuningatarta: Mustan mahdin taitaja ja Valkean mahdin taitaja. Pimeys ja Valo. Hyvä ja Paha."
Royaumen noitien elämää ja vallan määrää rajoittaa heille määrätty laulu. Kirjan alussa täysi-ikäisyyden kynnykselle varttuneet Lune ja Ciel saavat oman laulunsa, mutta ne ovat täynnä yllätyksiä. Lunen laulu kertoo, ettei hänellä ole mahtia juuri nimeksikään, Lune on pelkkä vähänoita. Ciel ei saa laulua laisinkaan, ja tämä on (näennäinen) alkusysäys kirjan tapahtumille. Edellinen noita, joka jäi ilman laulua, sai aikaan niin suuren tuhon, että Cielin kohtalona on joutua vangituksi mutta tähän eivät kuningattaret tahdo alistua... Luna joutuu lähtemään sielunsisarensa Cielin kanssa pakomatkalle, turvanaan vain kissahahmon saanut äkäinen demoni ja omat vähäiset voimansa. Pakomatkan kohteena on mikäs muu kuin Maa-planeetta.

Kolmas sisar seuraa Lunan ja Cielin vaiheita maassa, mutta kirjan varsinainen juju minulle oli siinä, miten Royaumen ja sen kuningatarten ja erityisesti kolmannen sisaren menneisyys kietoutuu saumattomasti siihen, mitä Lune ja Ciel joutuvat yhdessä kokemaan. Tuo menneisyys poreilee koko ajan väkevästi juonen pinnan alla ja roihahtaa sitten mahtipontisessa loppukohtauksessa täyteen liekkiin. Noituus saa myös tutun ja turvallisen Maan näyttäytymään aivan uudessa, maagisen kiehtovassa valossa. Musta ja Valkea noita ovat Royaumen ja koko kirjan tukipilarit, niin väkevästi heidän hahmonsa tarinaa kannattelevat, vaikka Lune ja Ciel saavatkin hääriä etualalla. Ja taustalla häilyy salaperäinen, aistillinen kolmas sisar.... tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea aivan loppuun asti, jotta kaikki salaisuudet selviävät!

Myös Amman lukuhetki -blogissa nautittiin jouluna Kolmannen sisaren seurasta. Kuten Amma toteaa, kirjasta voi bongailla mm. viittauksia Harry Potteriin. Tai sanotaanko niin, että kun olen Potterini lukenut, niin siitä ei pääse mihinkään, että jos jossain kirjassa on jollain tapaa taikuuteen liittyvä koulu, niin naps, se rinnastuu automaattisesti Harry Pottereihin. Korostan silti nyt sitä, ettei Kolmas sisar todellakaan ole mikään taikakoulufantasiaromaani, vaan loistava, omanlaisensa fantasiasarjan avaus. Toivon todella, ettei jatko-osaa tarvitse odotella kovin kauan. 😍
"Tapaaminen Rehtorin kanssa oli ensimmäistä kertaa saanut hänet todella ymmärtämään vaaran, johon Minuit oli heidät tieten tahtoen lähettänyt. Royaumessa Lune oli tottunut noitien valtapeliin. Se oli niin olennainen osa heidän elämäänsä. Oli mahdollista, että Musta noita oli arvannut Lunen vähänoitana säästyvän hengenvaaralliselta reaktiolta paimeneen. Mutta mahdissa väkevän Cielin Minuit oli heittänyt susille. Lunen mieltä polttava häpeä oli jäänyt toisen, hehkuvamman tunteen alle. Hän kihisi raivosta. Tunne oli Lunelle aivan uusi, mutta se tuntui yllättävän hyvältä. Elävältä." (s. 181)


***

Arvelin, etten enää saa yhtään kirjaa tämän vuoden Helmet-listalleni. Mutta tässä vielä yksi: 48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö. Kolmannen sisaren Lune-noidan vaatteisiin hyppäisin mieluusti, sillä edessäni olisi taatusti erittäin vaiherikas (ja pitkä) elämä. Lue itsellesi mielenterveyttä -lukuhaasteessa kirja sopii ruutuun "a book that makes you escape your life".

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirsin kirjanurkka, Kirjojen keskellä, Kirjakko ruispellossa. Baba Lybeck haastatteli kirjailijaa 7.11.2018.
Kirjan tietoja:
Magdalena Hai: Kolmas sisar
Kuvitus Nina von Rüdiger
Otava, 2018
557 sivua

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.