Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja

Virpi Hämeen-Anttilan Karl Axel Björk -dekkarisarja on edennyt viidenteen osaan. Tiergartenin teurastaja (Otava, 2018) vie lukijan ja Björkin 1920-luvun Berliiniin, jossa hän selvittelee setänsä yhtiön kirjanpidon epäselvyyksiä ja sekaantuu siinä sivussa vaarallisen sarjamurhaajan etsimiseen. Virkamies-Björkin elämä tuntuu olevan monin tavoin taitekohdassa, sillä hänen ministerinä toiminut esimiehensä on murhattu ja tulevaisuus virkamiehenä on täynnä kysymysmerkkejä. Kysymysmerkkejä löytyy myös rakkauselämän puolelta, sillä kotopuolessa on jotain ilmassa Lisbet-neidin kanssa, Berliinissä odottaa eksoottinen Katja ja aivan uutena tuttavuutena Karlin elämään astuu sivistynyt ja viehättävä Ada-neiti.

Luin Björk-sarjaa nyt ensi kerran sitten sen avausosan Yön sydän on jäätä, joka ilmestyi vuonna 2014. En näköjään ole kirjoittanut kirjasta mitään blogiini, mutta Goodreadsista löysin nuivat kommenttini äänikirjaversiosta. "Hidastempoinen kirja, jossa juoni harhailee sinne tänne. Päähenkilön yliesteettisyys ja naisseikkailut toivat kirjaan huumoria, mutta ei tämä oikein minun kirjani ollut. Tuskin jatkan sarjan parissa." Heh, kolme osaa jäi välistä mutta jotain on sentään tänä aikana tapahtanut. Tiergartenin teurastaja ei ollut liian hidastempoinen vaan ihan sopivan vauhdikas minun makuuni. Estetiikan määrä on kenties vähentynyt, sillä se ei ärsyttänyt minua laisinkaan. Sen sijaan Björkin naispulmat ovat edelleen yhtä hupaisia kuin sarja-avauksessakin, mutta ne toisaalta mukavasti pehmentävät kirjan tunnelmaa ja tekevät Björkistä sympaattisen oloisen kaverin. 

Kaiken kaikkiaan Björk-sarja vaikuttaa kehittyneen todella positiiviseen suuntaan: juoni etenee sujuvasti ja ajankuvaa on mukana sen verran, että lukija pääsee mukaan hivenen paheellisen, sodasta toipuvan Berliinin tunnelmaan. Björkin hahmo on jännä sekoitus sivistynyttä herrasmiestä ja köyhistä oloista ponnistavan nuoren miehen karsastusta liiallista ylellisyyttä ja yläluokkaisuutta kohtaan. Näistä aineksista syntyy mukavan viihdyttävä historiallinen dekkari, ja Tiergartenin teurastaja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin. Sarja alkoi nyt kiinnostamaan sen verran, että aion kokeilla niitä väliin jääneitäkin osia.


Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin e-kirjan kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjan pauloissa, Hemulin kirjahylly, Illuusioita
E-kirjan tietoja:
Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja
Otava, 2018
252 sivua

Kommentit

  1. Millonhan mää saisin tartuttua tän kirjailijan kirjoihin. Kiinnostaa kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tässä on kyllä mukavasti erilainen, kotimainen dekkarisarja. Ja ainakin tämä uusin osa oli aika nopealukuinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.