Kirjoja kesään

Hurrr, alkukesän sää on kaikkea muuta kuin kesäinen, sillä täällä Oulussa on +5 astetta ja vettä ropisee. Kolkko tunnelma tuolla ulkosalla! Päätin kuitenkin aloittaa omat kesäfiilistelyni ja julkaista kirjalistan kesälle 2019. Mikä kiinnostaa juuri nyt? Kesä-, heinä- ja elokuun aikana lukusuunnitelmiini kuuluvat ainakin...

Photo by Jake Givens on Unsplash

... omasta hyllystä:

David Mitchellin "väliin jäänyt" tuotanto kiinnostelee isosti. Kehuttu ja ylistetty Pilvikartasto on keikkunut jo aika monella lukulistallani, mutta kirja on edelleen lukematta. Uudempi suomennos Luukellot on pitänyt Pilvikartastolle seuraa hyllyssäni hyvän tovin. Molempien suhteen odotukseni ovat erittäin korkealle.

Siri Hustvedtin Lumous ja Säihkyvä maailma. Olen lukenut Hustvedtilta vain muutaman kirjan eikä mikään niistä ole ollut järisyttävä elämys, mutta silti nämä kaksi tuntuvat erityisen lupaavilta. Hustvedtin kerronta on muistaakseni vaatinut minulta aina hieman keskittymistä, ja kesällä voisi olla oivallinen tilaisuus antaa kunnolla aikaa hänen kirjoilleen.

Hanya Yanagiharan Pieni elämä tarttui mukaani kirja-alesta, mutta olen arastellut sen aloittamista suuren sivumäärän vuoksi. Tiiliskivet kuuluivat kuitenkin kesään kuin nenä päähän.

Louise Erdrichin Pyöreä talo kuuluu myös tiiliskiviluokkaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat intiaanireservaattiin, joka on minulle melko harvinainen kirjallinen maaperä. Tämä on niitä kirjoja, jotka olen innostunut hankkimaan omakseni runsaiden blogikehujen ansioista.

Elena Ferranten upean Napoli-sarjan päätösosa Kadonneen lapsen tarina. Napoli-sarja on kuulunut kesälukemistooni muutaman vuoden ajan, joten perinne jatkukoon. 


... kirjastosta:

Kevään kiinnostavista uutuuksista jäi lukematta Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken. Olen bongaillut kirjasta ristiriitaisia arvioita, mutta aion silti itse kokeilla, uppoavatko keskustelut omaan makuuni vai eivät.

Annina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -sarjasta on tainnut ilmestyä jo pari osaa, mutta minä en ole sarjaan vielä ehtinyt tutustua. Olen pitänyt hieman taukoa fantasiasta, joten tämä voisi olla kiva paluu tuttuun suosikkigenreen.

Hannu Rajaniemen Kesämaa. Sillä pitäähän kesäkirjalistalla olla edes yksi nimensä puolesta kesäinen kirja. No, itse asiassa Rajaniemen kirja on jäänyt minulla jo pari kertaa kesken, kun lukuaikaa ja keskittymiskykyä ei ole ollut tarpeeksi. Nyt voisin antaa scifi-agenttiromaanille vielä yhden tilaisuuden.

Rachel Cuskin teokset ovat pikku hiljaa alkaneet uteloituttaa minuakin. Siirtymä jo odottelee lukupinossa.

Jokin paksu, huolella kirjoitettu elämäkerta houkuttelee. Sanna Ryynäsen Meri Genetz - Levoton sielu ja Helena Ruuskan Hugo Simberg - Pirut ja enkelit ovat korkealla lukulistallani.

... hakusassa:

Kesän kirjaklassikko. Klassikkohaasteen postauspäivään on enää reilut pari kuukautta, eikä minulla ole kuin hailakoita ideoita kesän klassikosta. Victor Hugon Kurjat, vihdoin ja viimein? Jokin moderni klassikko, vaikkapa Joutavuuksien jumala? Kotimaista, kuten Sally Salmisen Katrina? Uudelleenlukuosastolla houkuttelee muhkea Tuulen viemää ja täysin toista tyylilajia edustava Virginia Woolfin Majakka... (vaikka uudelleenluvuthan eivät tietenkään kuulu klassikkohaasteen piiriin - silti niitäkin on kiva suunnitella). Toivottavasti joku klassikko löytää tiensä lukupinoon, jottei jää haaste väliin kuten kävi viime kesänä.

***

Tällä lukulistalla suunnistan kohti kesää, ja lukuinnostus nousi jo listaa kirjoitellessa monta pykälää. Mukavia lukuhetkiä viikonloppuun blogini lukijoille!

Kommentit

 1. Hauska idea tehdä tällainen kesäkirjojen lista! Minä olen lukenut Annina Mikaman fantasiasarjan ensimmäisen osan ja pidin siitä Omassa hyllyssäni odottaa kesäloman alkamista kirjastosta lainattuna sarjan toinen osa. Napoli-sarja on muuten ihana. Miellän kirjat vahvasti kesään, sillä luin niitä juuri viime kesälomalla! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirjalistat ovat kivaa luettavaa blogeissa ja mukava näitä on tehdäkin. Oma listani syntyi lopulta vähän ex tempore -otteella, vaikka osa kirjoista onkin ollut jo pidempään 'haluan lukea kesällä' -listalla. Napoli-sarja on tosi hyvä, ja olen tosiaan lukenut sitä enimmäkseen kesäaikaan, joten miellän sen itsekin hyvin vahvasti kesäsarjaksi. Harmi, että nyt on enää tuo viimeinen osa jäljellä.

   Poista
 2. Pitääpä tehdä oma kesälista, kun olen sitä lähinnä omassa päässä pyöritellyt, enkä kirjoittanut mihinkään ylös. Vahva suositus Pienelle elämälle ja tietenkin Kurjille (sitä hehkutan aina, kun joku vaan sen esiin ottaa:D)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirjalista kannattaa ehdottomasti julkaista, näitä on niin kiva lukea! Muutamasta blogista olen tämmöisen tälle kesälle bongannut (Kannesta kanteen -blogissa ainakin oli ihan hiljattain). Joo, Kurjista on tullut kehuja muiltakin ja minua vähän nolottaakin, että se on vielä lukematta, eli siinä mielessä se sopisi loistavasti kesän klassikkohaasteeseen. :)

   Poista
 3. Minun kesälukulistalla on niin ikään tuo Taikuri ja taskuvaras, ainakin sarjan ekan osan verran. Pyysin siitä peräti arvostelukappaleen ja jostain syystä se on jäänyt odottamaan näin pitkään, että arttuisin siihen. Ehkä hypetykset ovat saaneet varautumaan, niin kuin minulle usein käy.

  Olen kesäkuun töissä, joten lukemiseen ei ole varattuna niin paljon tunteja kuin muina kesinä, mutta jatkan varmaan toukokuun lukupinon kanssa ja lisään joukkoon muutamia teoksia, jotka olen huomenna menossa hakemaan kirjaston varauksesta. Ainakin dekkareita ja feministisiä teemoja tulee noissa kirjoissa olemaan.

  Klassikkohaasteen kanssa on jännä, kun ilmoitan lukevani siihen jonkin kirjan, päädyn aina johonkin toiseen. Tosin tällä kertaa yritän pitäytyä lupauksessani ja tarttua Kate Chopinin Heräämiseen. Puolessa vuodessa ehtii mieli muuttua, mitä haluaisi lukea. Olen yhden haasteeseen laittamani kirjan lukenut lapsena, mutta luin sen silti uudelleen, sillä en muistanut yhtikäs mitään kirjasta, mutta sen pohjalta tehdystä filmtaisoinnista paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole enää hetkeen ilmoittanut ennakolta mitään tiettyä kirjaa klassikkohaasteeseen, kun olen huomannut aivan saman eli taatusti en sitten ainakaan sitä kirjaa lue. Nyt sinulla onkin valittuna minulle aivan tuntematon klassikko. Tuosta onkin kiinnostavaa kuulla, jos siis innostut sen vielä lukemaan.

   Kotimaisia fantasiakirjoja ilmestyy nykyään niin paljon, ettei oikein meinaa perässä pysyä. Tämä on tietysti positiivinen ongelma, mutta koetan kiriä kiinni ainakin joitakin sarjoja tässä kesän aikana. Taikuri ja taskuvaras on sillä listalla kärkisijalla, sen verran mielenkiintoisen oloinen sarja tuntuu olevan.

   Poista
 4. Pilvikartaston luin (tai kuuntelin äänikirjana itse asiassa - piti oikein blogista tarkistaa) jo jokunen vuosi sitten ja muistan pitäneeni siitä ihan valtavasti.
  Ferranten Napoli-sarja puolestaan on minulla edelleen aloittamatta. Ekirjan lukijasta ensimmäinen osa kyllä löytyy, mutta jostain syystä en ole saanut siihen tartuttua.

  Tuo kirjastolistasi puolestaan on ihan kuin omalta lukulistaltani kopioitu... saa nähdä, miten käy.

  Virginia Woolfin Majakka puolestaan on yksi ikisuosikeistani.

  Juuri tänään mietin, että pitäisi tehdä kesäkirjalistaus... täytyypä laittaa toimeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin herkullinen tilanne Napoli-sarjan suhteen, kun kaikki osat ovat jo ilmestyneet. Itsekin olen lukenut sitä e-kirjoina, lukulaitteessa on helppoa kuljettaa paksujakin kirjoja lomalukemistoon. Kannattaa kyllä kokeilla, on tosi upea sarja (vaikka täytyykin sanoa, että se alkoi sen verran verrakkaisesti että minun piti aloittaa eka osa kahteen kertaan ennen kuin pääsin kunnolla sarjaan mukaan).

   Voi, teepä vaan kesäkirjalista - näitä on kiva lukea!

   Poista
 5. Ihailen kaikkia, jotka jaksavat suunnitella lomalukemisiaan tällä tavalla! Kiitos siis pohdinnoistasi. En ole lukenut mainitsemistasi teoksista montaa, mutta suosikkini noista on ehdottomasti Sally Rooneyn Keskusteluja...Vaikka se on kepeä, se on myös yllättävän älyllinen. Elena Ferrantea olen itsekin suunnitellut lukevani lisää pian, sillä olen vasta lukenut tuosta paljon puhutusta sarjasta sen aloitusosan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on erittäin löyhä suunnitelma. En huomannut mainita, etten suhtaudu nykyään kovinkaan tiukasti näihin listoihini eli jos nyt muutama tulee luettua näistä, niin olen tyytyväinen. Ainakin tuo Pilvikartosta olisi kiva saada luettua, kun se on ollut minulla ties miten monella listalla... Kiva kuulla, että tykkäsit Rooneyn kirjasta. Kun bongasin sen katalogeista, se tuntui niin minun kirjaltani kuin vain olla voi. Sittemmin olen lukenut siitä jokusen nuivan arvion, joten on jännä nähdä mitä siitä lopulta pidän.

   Poista
 6. Nauratti, koska mullakin on Pilvikartasto ja Luukellot (jonka ostin jo ennakkoon, lukeakseni muka heti!) hyllyssä lukemattomina :D Pienen elämän ostin senkin hyvissä ajoin, mutta niin vain on edelleen lukematta. Aina se tuntuu liian paksulta, vaikka eihän pitkä kirja välttämättä tarkoita hidaslukuista...

  Suosittelen lukemaan Mikaman Taikuri ja taskuvaras -sarjaa! Olen tykännyt ihan hirveästi molemmista osista.

  Mitä tulee klassikko-osastoon, voin suositella lämpimästi Sally Salmisen Katrinaa. Royn Joutavuuksien jumala oli mulle nuoruudessa yksi suurimmista kirjarakkauksista, mutta en ole lukenut sitä toiseen kertaan, joten en tiedä miltä se nykyään vaikuttaisi. Uskoisin silti, että on kestänyt aikaa, joten suosittelen sitäkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minullakin on tapana ostaa heti tuoreeltaan jotain sellaisia kirjoja, jotka "on pakko" saada aivan just heti ja sitten ne jäävät vuosiksi hyllynnurkalle odottamaan lukemista. Kummallisen äkkiä ne lukuhalut hiipuvat. :D No, tästä listasta toivottavast saan nyt edes tuon Pilvikartaston luettua! En todellakaan kehtaa enää ottaa sitä millekään muulle listalle...

   Klassikoista Joutavuuksien jumala on aika vahvoilla juuri nyt. Minulla on pokkariversio, se taitaa lähteä mukaan lomareissulle.

   Poista
 7. Kiinnostavia kirjoja listallasi. Minulla ei ole tapana tehdä kesäksi kirjalistaa vaan annan kesäisin tilaa yllätyksille. Minusta on ihanaa mennä kesäpaikkakunnan kirjastoon ilman mitään suunnitelmia ja antaa sattuman johdattaa. Koska luen keväisin ja syksyisin niin paljon uutuuksia, kesällä on mukava lukea vähän vanhempaa. Minullakin on vielä klassikkohaasteen kirja päättämättä. Katrinan ja Joutavuuksien jumalan olen lukenut ja rakastan molempia.

  Hauskaa, että sinulla on tuolla listalla Pieni elämä. Sehän on nyt loppumassa kaupoista maalivahti-Lankisen suosituksen vuoksi, joten hyvä että olet sen jo ehtinyt hakkia ;)

  Rachel Cuskiin tutustuminen kannattaa aloittaa trilogian ensimmäisestä osasta Ääriviivat.

  Siri Hustvedtilta on tulossa syksyllä uusi kirja suomennettuna, Muistoja tulevaisuudesta. Voit sitten jatkaa siitä, jos jäät kesällä Hustvedt-koukkuun.

  Ihania lukuhetkiä kesääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäiset kirjayllätykset kuulostavat hyvältä! Niillekin pitää ehdottomasti olla tilaa. Tykkään itsekin poimia vanhempia kirjoja lukuun, varsinkin omasta hyllystä. Sinne niitä tahtoo kertyä, kun olen hieman huono vastustamaan kaikenlaisia kirja-alennusmyyntejä yms.

   Minä ajattelin olla rohkea ja aloittaa Cuskiin tutustumisen Siirtymästä... sen aihepiiri vaikutti jotenkin kiinnostavammalta kuin Ääriviivojen. Saa nähdä, toimiiko tämä lähestymistapa. En olekaan syksyn katalogeja vielä tutkinut. Kiva tietää, että Hustvedtilta on tulossa uutta.

   Kiitos! Yllätysrikasta lukukesää sinulle. :)

   Poista
 8. Kyllä tämä tästä vielä kesäksi muuttuu.

  Minulla ei ole erityisestä kesälukulistaa. Kesällä tulee yleensä luettua vähemmän kuin syksylllä, talvella ja keväällä.

  Listasi kirjoista voisin kenties lukea jotain Siri Hustvedtiltä, jolta kerran aloitin ja jätin kesken jonkin teoksen.

  Luettua listallasi ovat
  - Kadonneen lapsen tarina, joka ehdottomasti kannattaa lukea niin kuin koko sarja, jonka itse luin lähes putkeen
  - Katrina, josta uusi suomennos tekee upean lukukokemuksen - suosittelen!
  - Tuulen viemää, joka ehkä pitäisi lukea pitkästä aikaa uudelleen
  - Majakka, jonka senkin voisi lukea pitkästä aikaa uudelleen

  Hyvää lukukesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kadonneen lapsen tarina on minulla jo varattuna loppukuun lomareissun lukemistoon. Reissu ei tosin suuntaudu Italiaan. :) Hustvedtia ajattelin myös ottaa mukaan reissulukemistoon. Toivottavasti valinta sattuu hyvää kirjaan, muistelen nimittäin itsekin että jokin hänen kirjoistaan oli melkoista sinnittelyä, jaksoin hädin tuskin loppuun asti.

   Kivaa lukukesää myös sinulle!

   Poista
 9. Taitaa teilläkin olla kesäisempää ja lämpimämpää. Meillä on nyt kova vesisade, mutta aika lämmintä on. Onpa kiva idea tehdä lukulista kesäksi. Aika paljon aiot lukea. Oletkin tehnyt hyviä valintoja. Pieni elämä on ollut nyt paljon esillä jääkiekkomestaruuteen liittyen. Joutavuuksien jumala odottaa minullakin hyllyssä. Mukavaa alkavaa kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tänään paistaa sentään aurinko mutta tuulee kuin viimeistä päivää... kyllä se tästä. :) Tuskinpa saan tätä kaikkea luetuksi kesän aikana, mutta on kiva kun jotain suunnitelmia, joista voi kurkkia vinkkiä mitä lukea. Pieni elämä oli minulla listalla jo ennen tätä jääkiekkojulkisuutta, mutta mikäs siinä, hyvä että jääkiekkoilijatkin ovat löytäneet lukemisen maailman. :) Kiitos, hyvää kesää myös sinulle!

   Poista
 10. Ihana lukea kesän lukusuunnitelmista! Pitäisikin tehdä itse vastaavanlainen ja ennen kaikkea penkaista omaa kirjahyllyä tarkemmin. Etsin jotakin tässä yhtenä päivänä sieltä ja tein melkoisia löytöjä, täysin sinne unohtuneita ja lukemattomia kirjoja.
  Kannustan Kurjien lukemiseen, onhan se melkoinen projekti, mutta myös mieleenjäävä -unohtumaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjat on alkanut houkutella yhä enemmän... siitä on Elisa Kirjasta saatavilla lyhentämätön suomennos e-kirjana ihan ilmaiseksi, ja muutama osa minulla jo on lukulaitteessa. Kurjista saisi hyvän kesäprojektin, joka tosin saattaisi venyä syksyllekin... :)

   Poista
 11. Minä keräsin pinoksi kirjoja, joita ajattelen lukevani tänä kesänä. Samoja meillä on ainakin Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken. Sinun listastasi bongasin Siri Hustvedtinin kirjat. Olen lukenut häneltä Kaikki mitä rakastin ja Amerikkalainen elegia, ja pitänyt niistä. Lisäänkin hänen kirjojaan omaan listaani. Minullakin on monta vaihtoehtoa kesän klassikkohaasteeseen, ja niitä on aina hauska miettiä. Omasta hyllystä niitä lukemattomia löytyy. Hyvää lukukesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ainakin Amerikkalainen elegia luettuna Hustvedtilta ja siitä muistelen pitäneeni kovasti. Taisi itse asiassa olla ensimmäinen hänen kirjansa, jonka luin. Rooneyn kirja tuntuu olevan kovin luettu juuri nyt, ja odottelen sitä itsekin, vaikka lukeminen taitaakin jäädä heinäkuulle. Kiitos, oikein mukavaa kesää myös sinulle!

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.