Ellen T. - Hanna-Reetta Schreck, Iida Turpeinen & Annukka Mäkijärvi

Hanna-Reetta Schreckin ja Iida Turpeisen käsikirjoittama ja Annukka Mäkijärven kuvittama sarjakuvaromaani Ellen T. (Teos, 2019) on visuaalisesti huikaisevan hieno matka Ellen Thesleffin (1869-1954) elämään ja taiteeseen. Kirjassa liikutaan Thesleffille tärkeissä paikoissa: Pariisissa, Firenzessä ja Ruoveden Murolessa, ja lukijalle esitellään tuon ajan taidemaailman eri suuntausten kirjo ja koko se kiihkeä maailmantila, josta Thesleff ammensi voimaa ja ideoita taiteeseensa.


En tunne Thesleffin taidetta kovinkaan hyvin, mutta kävin kuitenkin kesällä katsomassa Minä maalaan kuin jumala -näyttelin HAMissa ja vaikutuin suuresti hänen taidoistaan. Erityisesti Kaiku-teos jäi lähtemättömästi mieleeni. Mitkä värit, mikä tunnelataus yhdessä maalauksessa voikaan olla! Tunnetta ja värejä on täynnä myös Ellen T., ja sarjakuvamuoto herättää Thesleffin tarinan upeasti eloon. Eikä Ellen T.:ssä totisesti olla ruudun vankina, vaan kirja on tyylikäs ja aistillinen kuvien ilotulitus, jota lukiessa ei koskaan tiedä, mitä seuraava auakeama eteen tuo. Tässä eräs kirjan näyttävimmistä aukeamista:


Ellen T. tuo mielestäni onnistuneesti esille kuvaamansa ajan taidesuuntausten pääajatuksia, muttei silti turruta lukijaa liiallisella esitelmöinnillä. Päinvastoin, kuvat kertovat omaa kieltään ja napakat tekstiosuudet hoitavat lopun:
"Ellen haaveilee neroudesta vailla sukupuolta.
'Tämä uusi suunta on teorioista vapain taide!' Sen ensi sääntö käskee jokaisen tehdä, mitä tahtoo. Ei pakkoa, ei rajoitusta. Ei mitään "pääsy kielletty"."

Pienen pienen miinuksen kirja saa fonttikoosta, joka oli minun makuuni paikoin hivenen liian pieni. Sain kuitenkin teksteistä selvää, joten mikään ylitsepääsemätön ongelma tämä ei ollut.


Taiteen ja sarjakuvien ystäville Ellen T. on oivallinen valinta esimerkiksi joulun lahjapakettiin. Toki kirja kannattaa lukea myös ihan oman mielen virkistykseksi. 😊 Loistelias ja valovoimainen Ellen T. saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin.
"Minusta tuntuu, että ihmiset ovat hukanneet sielunsa. Ja mihin kaikilla on niin kiire - ei ole yhtäkään, joka osaisi istua hiljaa. Niin, kysyn vaan."
***
 
Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn ehtii vielä! Katso tarkemmat tiedot täältä.
Sarjakuvan tietoja:
Hanna-Reetta Schreck, Iida Turpeinen (käsikirjoitus) & Annukka Mäkijärvi (kuvitus): Ellen T.
Teos, 2019
87 sivua

Kommentit

  1. Kiinnostava kooste. Olen näistä lukenut Baby Janen, josta pidin paljon, ja Run, josta en niin innostunut. Tappajat on lukulistallani aika kärjessä. En yleensä lue sarjakuvia, mutta tuohon Ellen T:hen on ehdottomasti tutustuttava - kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että innostuit Ellen T.:stä. Tämä on niin kaunis ja jotenkin innoittava sarjakuva, ja tietysti hieno ajankuva myös. Kiva kuulla, mitä pidät Tappajista - se on kyllä aika omanlaisensa kirja. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.