Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria

Patricia G. Bertényin Salaisuuksien galleria (Tammi, 2019) aloittaa uuden dekkarisarjan, joka on mielestäni virkistävän erilainen. Dekkareita ilmestyy nykyään aivan valtavasti, enkä enää edes koeta pysyä mukana kaikissa uutuuksissa ja moni jossain vaiheessa kiinnostanut sarjakin unohtuu. Salaisuuksien galleria kuitenkin kiinnitti huomioni kauniilla, sinisävyisellä kannellaan ja taidepiireihin sijoittuvalla aiheellaan. Olen iloinen, että poimin kirjan lukupinooni, sillä tykkäsin kirjan kansainvälisestä tunnelmasta ja yllätyksellisestä, tominnallisesta juonesta, joka varsinkin kirjan loppupuolella hyppäsi aivan omiin sfääreihinsä.

Salaisuuksien galleria on jännä sekoitus taidemaailman mysteerejä, yliluonnolliseen lievästi kallellaan olevia elementtejä ja Mission impossible -tunnelmia.  Lisäksi kirjan sivuilla vallitsee hyvin uskottava amerikkalainen fiilis. Nykyajan tapahtumat sijoittuvat San Franciscoon, mutta kirjan mieltä kutkuttava avauskohtaus vie lukijan Italiaan, marraskuuhun 1941 (mutta mitään sotajuttuja ei ole luvassa). Kirjan päähenkilönä on taidehistorioitsija Jackie Saratoga, jonka erikoinen persoona on kirjan keskeisiä kantavia voimia. Jackiella on kyky kuulla tauluja, ja kirjan edetessä paljastuu paljon muutakin kiinnostavaa hänen taustastaan. Jackie työskentelee tutkijana asianajaja Roberta Spencerille mutta hän on entinen FBI:n erikoisasiantuntija ja hänessä on tehokkaan, tyrmäävän upean ja varakkaan toimintasankarin vikaa. Nainen, joka asuu ylellisessä asunnossa susien kanssa ja omistaa useita loisteliaita autoja, erottuu taatusti harmaasta massasta.

Kirjan alussa Spencerin toimistoon astelee Robertan setä Thomas Statton, joka pyytää Robertaa ja Jackieta tutkimaan vuosia sitten oudoissa olosuhteissa kuolleen lahjakkaan taiteilijan kuolemaa. Stattonin itsensä epäiltiin aikoinaan sotkeutuneen juttuun, mutta nyt hän jostain syystä haluaa nostaa tapauksen uudelleen esille. Taiteilijan kuolemaa penkoessaan Jackie ja Roberta törmäävät myös taidevarkauksien sarjaan, ja koko juttu saa aina vain kummallisempia piirteitä.
"- Onnettomuuskuvissa on jotain. Jackie poimi lusikan pöydältä ja leikitteli sillä mietteliäästi. Ja kun hän astuu huoneeseen, varjot pitenevät. Vain aavistuksen. Jos hän ei olisi niin saamarin herkistynyt ympäristölleen, se olisi saattanut jäädä huomaamatta. Mutta varjot olivat pidentyneet Stattonin saapuessa ja Robertan huoneen kaksi maalausta olivat vaienneet. Huoneessa oli ollut hetken äänetöntä ja asteen pimeämpää, mutta sitä mukaa kun Statton puhui valo oli palannut. Hän ei saanut otetta vanhuksesta ja se huolestutti häntä."
Minulla kesti kotvasen päästä kirjaan ja sen henkilöasetelmiin sisälle, sillä kirjan alkuosa oli rakennettu siten, ettei siinä liikoja selitelty vaan piti malttaa hieman odotella, mitä henkilöistä paljastuu ja missä oikein mennään. Koetin aluksi kuunnella kirjaa äänikirjana, mutta se ei oikein toiminut minulle. Kirjan tapahtumat etenevät tosi paljon dialogin voimin, ja minulla oli äänikirjaa kuunnellessa usein hankalaa hahmottaa, kuka puhuu. Onneksi BookBeatissa oli helppo vaihtaa lukemaan kirjaa, ja sitten kirja etenikin joutuisasti.

Salaisuuksien gallerian kerronta on jouhevaa, mutta minua ärsytti kirjan aikana monta kertaa se, miten jokin lupaavasti kehittyvä ja kutkuttavan oloinen kohtaus vaihtui yks kaks seesteisempiin tunnelmiin ja esimerkiksi Jackien ja Robertan keskinäisen suhteen puntarointiin ja vatvomiseen. Lisäksi Jackien salaperäinen sukutausta ja eräs kyky herätti kovasti uteliaisuuttani, ja harmittelin sitä, että tämä todella kiinnostavalta vaikuttava juoniaines jää lukijan kannalta vaille suurempia selityksiä. Kenties niitä on luvassa sarjan seuraavassa osassa. Salaisuuksien galleria on kokonaisuutena silti erittäin viihdyttävää luettavaa, ja odottelen suurella mielenkiinnolla, mihin sarja tästä kehittyy. Salaisuuksien galleria saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Luin kirjan BookBeatin kautta, lahjajaksolla.
Muualla verkossa: Kirjan traileri Youtubessa: 

Kirjan tietoja:
Patricia G. Bertényi: Salaisuuksien galleria
Tammi, 2019
331 sivua

Kommentit

  1. Kirja kiinnostaa kovasti. Luulin, että se ilmestyy vasta keväällä, mutta näköjään silloin ilmestyy jo seuraava dekkari. Kirjastossa olen sijalla 269.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpas pitkä jono. Toisaalta kirja on kyllä tosi hyvä, joten mukava kun lukijoita kiinnostaa. Tsemppiä jonotukseen...

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.