Ann Patchett: Commonwealth

Ann Patchettin romaani Commonwealth (Bloomsbury, 2016) päätyi lukupinooni sen vuoksi, että kirja löytyy Michelle Obaman 8 Must-Read -kirjan listalta. Minähän en tämmöisistä listoista paljon perusta enkä niitä yleensä edes lue, mutta tämän vuoden POPSUGAR Reading Challenge -haasteen kohta "A book recommended by a celebrity you admire" innosti minut googlailemaan julkimoiden kirjasuosituksia. Michelle Obama on ehdottomasti henkilö, jota ihailen, ja hänen suosituslistaltaan olisin voinut ottaa melkeinpä minkä tahansa kirjan luettavakseni. Päädyin lopulta Patchettin kirjaan, sillä laadukas amerikkalainen perhetarina kiinnosti minua eniten sillä hetkellä, kun listaa tutkailin, ja kirja oli myös heti saatavilla Oulun kirjastosta. Valitettavasti tätä kirjaa ei ole suomennettu, mutta se kyllä olisi käännöksen arvoinen. Paljon keskinkertaisempiakin perhedraamoja on meikäläisille kirjamarkkinoille tullut.

Commonwealth kertoo yhden perheen jäsenistä, eroista, avioliitoista, uusperheen lapsista, perheen sisäisistä suhteista ja jännitteistä, pienistä salaisuuksista joista kasvaa vuosien saatossa isoja. Romaani on taitavasti rakennettu eri vuosikymmenille sijoittuvien kohtausten varaan, ja kirjan kantava voima onkin mielestäni juuri siinä, miten hienovaraisesti kirjan kerronta rakentaa siltaa noiden kohtausten välille. Mitä tapahtui niinä vuosina, joiden yli juuri hypättiin?

Kirjan tapahtumat alkavat vuodesta 1964, jolloin asianajaja Bert Cousins seisoo ginipullo kädessään poliisina työskentelevän Fixin ja tämän kuvankauniin Beverly-vaimon ovella. Keatingin talossa juhlitaan uuden tyttövauvan ristiäisiä, jonne Cousinsia ei ole kutsuttu. Mutta siinä hän nyt on, ja Fix päästää Cousinsin sisälle taloonsa ja perheensä elämään. Sillä käy niin, että noista juhlista alkaa tapahtumaketju, jossa Cousins ja Beverly menevät naimisiin, muuttavat pois Los Angelesista ja eräänä kesänä lähtevät perhematkalle Virginiaan. Kerran sattuu jotain, joka nostattaa tunteet pintaan vielä vuosia myöhemmin. Näitä toisinaan näennäisen pieniä tapahtumia keritään hiljalleen auki, usein perhekuvioiden sivuraiteilla olevien henkilöiden kautta. Kenties voisi sanoa, ettei Patchettin romaanin sisällössä ole mitään uutta tai mullistavaa, mutta silti siinä on jotain. Aika usein näin romaanin tapahtumien lipuvan silmieni ohitse kuin elokuvassa, ja erityisesti avauskohtaus oli tunnelmaltaan vangitseva. Ristiäisten suuri vierasjoukko keskiluokkaisessa lähiössä, kaikki ne huolettomasti heitetyt vuorosanat ja katseet, joista saa alkunsa vaivihkaa kehittyviä ihmissuhteiden kudelmia - kohtauksessa on uskomatonta vetovoimaa ja latausta. Aivan samaan ei päästä koko kirjan ajan, mutta joka tapauksessa hitaasti hahmottuva kokonaisuus edusti mielestäni lukuromaania parhaimmillaan.

Luin kirjasta Bloomsbury-kustantamon painoksen, ja haluan erikseen kehua painoksen ulkoasua ja laatua. Kansi on todella tyylikäs, ja kirjaan käytetty paperi ei ollut sitä ohuinta mahdollista, vaan sivut olivat miellyttävän jämäköitä ja fonttikin oli sopivan kokoinen. Commonwealthin sivuja oli todella ilo lehteillä. Goodreadsiin Ann Patchettin Commonwealth saa minulta neljä tähteä. Laaturomaanien ystävien kannattaa vaivautua kokeilemaan tätä kirjaa.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Mitä luimme kerran
Kirjan tietoja:
Ann Patchett:  Commonwealth
Bloomsbury, 2016
322 sivua

Kommentit