Warren the 13th and the All-Seeing Eye - Tania del Rio, Will Staehle

Löysin eräästä Goodreadsin kirjavinkkikeskustelusta aivan huikean lasten jännityskirjan, joka sopii mainiosti sekä POPSUGAR-haasteen vaikeaan kohtaan "a book revolving around a puzzle or game" että tänään päättyvään Halloween-lukuhaasteeseen. Tania del Rion kirjoittama ja Will Staehlen kuvittama Warren the 13th and All-Seeing Eye (Quirk Books, 2015) tarjoaa runsain mitoin noitamaisia touhuja ja arvoitusten ratkaisemista, ja kokonaisuuden kruunaa loistelias kuvitus. Kirja on melkoinen silmäkarkkikirja, ja se saakin minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin.


Warren the 13th on kirjaimellisesti suvulleen kuuluvan suuren, rapistuneen kartanohotellin 13. perijä. Hän saa hotellin haltuunsa vasta täysi-ikäisenä, ja sitä odotellessa vanhempansa menettänyt, suvun perinteille uskollinen Warren-poika koettaa huolehtia hotellista tekemällä sen minkä ehtii: huonesiivousta, piippujen nuohousta, puutarhatöitä. Hänen umpirakastuneesta Rubert-sedästään ei juuri ole apua käytännön hommissa, tämä kun on vaimonsa Annacondan jämerän tossun alla. Kirjan alussa hotelliin saapuu ensimmäinen vieras viiteen vuoteen, ja salaperäinen pihalle kaartava auto saattaa koko talon hämmennyksen valtaan. 

Varsinainen seikkailu pyörähtää käyntiin, kun Warren suorittaa Annacondalta saamaansa rangaistusta hotelliin kuuluvassa puutarhalabyrintissä (jep, Annaconda-tädillä on omaperäiset kurinpitomenetelmät) ja löytää sen suihkulähteestä salaperäisen kirjan. Käy ilmi, että hotelliin on huhujen mukaan piilotettu merkillinen Kaiken näkevä silmä (All-Seeing Eye), jolla on mahtavia voimia. Tämän aarteen perässä on yksi jos toinenkin, ja yks kaks vuosia tyhjillään ollut hotelli on täynnä mitä kummallisinta porukkaa. Warren on kuitenkin päättänyt ratkaista vihjeiden ja arvoitusten mysteerin, ja selvittää sukunsa hautoman salaisuuden. Noidaksi osoittautuva Annaconda-täti heittää kapuloita rattaisiin, mutta onneksi Warren saa apua yllätävältä taholta.

Kirjan juoni on vaiherikas, ja täynnä erikoisia käänteitä ja vinkeitä olioita, aivan kuten nuorille suunnattuun kirjaan sopiikin. Kerronnan tyyli on aika jännä sekoitus lastendekkaria, kauhua ja sadunomaisia piirteitä, ja kokonaisuus rullasi mielestäni sujuvasti eteenpäin. Kirjan visuaaliseen puoleen on kiinnitetty valtavasti huomiota, ja sen vuoksi kirjaa oli todellakin ilo lukea. Joka aukeamalla on vähintään pieniä kuvia, yleensä myös isoja, toisen sivun yläosassa on aukeaman tapahtumia kuvaava otsikko (jos siis kuvilta tilaa riittää), ja lukujen aloitusaukeamat ovat näyttäviä. Jos nyt jotain voi moittia, niin värimaailma ei suuria yllätyksiä tarjoa, sillä se selviää oikeastaan jo kirjan kannesta. Warrenin naama on mielestäni hieman sammakkomainen, mutta jotenkin se sopii kirjan tapahtumiin, jotka ovat hivenen kauhugenreen kallellaan. Tässä muutama kuvamaistiainen kirjan sivuilta:




Minä viihdyin Warrenin seurassa mainiosti. All-Seeing Eye oli viihdyttävää luettavaa, ja oli nautinnollista käännellä näin laadukkaan oloisen kirjan sivuja. Kirjalla on mittaa yli 200 sivua ja jännittäviä tapahtumia riittää sekä kuvissa että teksteissä, joten aivan pienille lukijoille en tätä kirjaa suosittelisi. No, kirjaa ei kyllä tietääkseni ole suomennettukaan. Kuten jo jutun alussa mainitsin, Warren the 13th and All-Seeing Eye saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin.

***
Osallistun kirjalla Yöpöydän kirjat -blogin Halloween-lukuhaasteeseen.


Kirja sopii myös POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteen kohtaan "A book revolving around a puzzle or game".

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Warrenin omat sivut löydät täältä. Kirjan traileri Youtubessa:


Kirjan tietoja:
Tania del Rio (written by), Will Staehle (illustrated by): Warren the 13th and the All-Seeing Eye
Quirk Books, 2015
216 sivua

Kommentit