Helsingin Kirjamessujen ohjelmavinkit!

Ensi viikolla kirjamessuillaan Helsingissä, ja minäkin osallistun messuille bloggaajalipulla - itse asiassa ensimmäistä kertaa. Aiemmin aikataulu ei ole ollut otollinen tai muuten vaan ei ole löytynyt messuinnostusta. Nyt kuitenkin aion pyöriä messuhulinassa torstaina ja perjantaina, ja kokosin tähän juttuun vinkeiksi itseäni eniten kiinnostavaa messuohjelmaa.


Kirjamessuvinkkejä torstaille 24.10.2019:

Torstaina ohjelmassa on tosi paljon kaikkea kiinnostavaa, ja tarkoitukseni on ehtiä kuuntelemaan ainakin seuraavia:

Klo 11.00-11.30 Senaatintori: Mistä puhumme kun puhumme autofiktiosta?

Autofiktio on minulle vielä hieman outo ja vieras laji, mutta silti uteliaisuutta herättävä alue kirjallisuudessa. Tästä kuulen siis mieluusti lisää! Haastattelijana keskustelussa on Sisko Savonlahti, jolta luin toissa kesänä hienon esikoisromaanin Ehkä tänä kesänä kaikki on toisin.

Klo 11.30-12.00 Punavuori: Kuvastaja-palkinnon jako

Jännään, saako Magdalena Hain ihana, vaikuttava Kolmas sisar Kuvastajan! Tämä on ainut ehdokaskirja, jonka olen lukenut, mutta toki muutkin ehdokkaat ovat lukulistallani. Samassa tilaisuudessa julkistetaan myös Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailun voittajat, mutta minua kiinnostelee enemmän Suomen Tolkien -seuran fantasiapalkinto.

Klo 13.00-13.30 Töölö: Ranska-Suomi sarjakuvapaneeli

Eräs päivän ennakolta mielenkiintoisimmista keskusteluista. Blogini lukijat varmaankin ovat huomanneet, että sarjakuvaa löytyy lukupinostani jonkin verran, ja pidän erityisesti käännössarjakuvista. Ranska on laatusarjakuvan ehtymätön lähde, ja keskustelijoina on monta tuttua kääntäjänimeä, mm. upeaa Tulevaisuuden arabi -sarjaa suomentava Saara Pääkkönen.

Klo 13.30-14.00 Töölö: Salongeista julkiseen tilaan

Iltapäiväni taitaa vierähtää rattoisasti Töölössä, sillä sarjakuvien jälkeen käsitellään naisten kirjoittaman kirjallisuuden asemaa historian eri vaiheissa. Lavalla on iso joukko kotimaisen nykykirjallisuuden kärkinimiä: Sisko Savonlahti, Laura Lindstedt, Katja Kallio, Venla Hiidensalo (haastattelee).

Klo 14.00-14.30 Töölö: Virtuaalitiloissa - fiktion ja todellisuuden rajapintoja

Keskustelun aihe ei ole aivan oman mukavuusalueeni ytimessä, mutta utopian, dystopian ja todellisuuden rajat nykykirjallisuudessa kuulostaa kuitenkin hyvältä jatkolta Töölön pariin edelliseen ohjelmanumeroon. Rohkeasti aiheesta ja maailmasta toiseen...

Klo 15.00-15.30 Punavuori: Fantasian vahvoja naisia

Keskustelussa käsitellään kahta tuoretta fantasiakirjaa, joita en ole vielä ehtinyt lukemaan mutta toivottavasti puute korjaantuu syksyn ja talven mittaan: Katinka Saranojan Korpinlaulua ja Katri Alatalon Ikuisesti, siskoni -kirjaa. Kotimainen fantasia tarjoaa nykyään miellyttävän laadukasta luettavaa, ja vahvoja naisia löytyy sekä kirjoittajista että kirjojen sivuilta.

Klo 15.30-16.00 Punavuori: Kuka tappoi Bambin?

Monika Fagerholmin Kuka tappoi bambin? on messujen ostoslistallani, ja odotan kovasti pääseväni kuuntelemaan kirjailijaa. Ihanat naiset rannalla ja Amerikkalainen tyttö ovat niin kertakaikkisen upeita kirjoja, että on aivan fanityttöolo.

Klo 17.00-17.30 Kallio: Maan povessa, Väkiveriset 4

Olisi mukavaa ehtiä kuuntelemaan edes jokin Kallion lukion opiskelijoiden haastatteluista. Sini Helmisen osuus kiinnostaa, sillä mytologiasta ammentava, toiminnantäyteinen Väkiveriset-fantasiasarja on ollut mieluisaa luettavaa myös aikuiselle.Kirjamessuvinkkejä perjantaille 25.10.2019:

Perjantain vinkkilistani on kovin lyhyt, sillä no, ohjelmassa ei ole niin paljon torstain kaltaisia huippukiinnostavia tärppejä. Haluan lisäksi varata aikaa divariosastolla ja kustantamoiden osastoilla kiertelyyn - ja tietenkin myös viini- ja ruokamessupuoleen ja kenties vasta-avatussa Triplassa voisi pyörähtää... joten perjantaini taitaa sisältää lähinnä messuhaahuilua ja -ostoksia. Mutta ohjelmapuolella nämä kiinnostavat eniten:

Klo 11.30-12.00 Hakaniemi: Uutismies

Kari Lumikeron muistelmakirja odottaa minua lähikirjaston varaushyllyssä, ja kokeneen toimittajan haastattelu on taatusti mielenkiintoinen.

Klo 12.00-12.30 Punavuori: Kirkkopuiston rakastavaiset - Karl Axel Björk -dekkarit

En ole lukenut tai kuunnellut aivan kaikkia Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarjan osia, mutta sarja on parantunut koko ajan ja sen ajankuva on huippuluokkaa. Dekkarilauantai jää minultä tänä vuonna väliin, mutta joku dekkaripainotteinen ohjelma olisi mukava käydä kuuntelemassa.

Klo 14.00-14.30 Senaatintori: Millaista on käsitellä Ukrainaa kirjailijana, toimittajana ja tutkijana

Kiinnostaa, koska Sofi Oksanen. Sain Koirapuiston juuri kirjaston varausjonosta, ja jollen ehdi lukea sitä ennen messuja, lähtee kirja mukaan junamatkan lukemistoon.

Mukavia messupäiviä kaikille kirjamessuille osallistuville!

Kommentit

 1. Tässä on paljon minuakin kiinnostavaa ohjelmaa. Messuilemaan en pääse, mutta näistä toivottavasti saa sitten jonkin verran lukea blogeista ja ehkä löytyy Areenasta tai vastaavasta myös mahdollisuuksia katsoa ainakin joitakin haastiksia. Mielenkiinnolla siis seurailen messupöhinää täältä kotiluolasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin varmaan tulee katseltua Areenasta lauantain ja sunnuntain ohjelmaa, mitä sinne nyt sitten tuleekin tarjolle. Saapa nähdä, paljonko tuosta torstain listastakaan lopulta tulee kuunneltua messuilla, vaikka ne nyt kiinnostavatkin tosi paljon.. :D eli hyvä kun on Areenassakin messuohjelmaa. :)

   Poista
 2. Torstai ja perjantai ovat parhaita messupäiviä. Viikonloppu ei ole niin mieleeni, vaikka tänä vuonna pääsen mukaan kirjamessuille vain lauantaina. Mukavia kirjamessuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Antoisaa messureissua myös sinulle. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.