Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Sisko Savonlahden esikoisromaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus, 2018) oli loppukesäni mieluisa lukuyllätys. Kirjan hempeä kansi sai minut odottamaan paljon höttöisempää romaania kuin joksi kirja lopulta osoittautui, mutta onneksi kuitenkin aloitin kirjan. Tykästyin nimittäin kovasti nuoren naiskertojan hieman lakoniseen tapaan kertoa elämästään Helsingissä, suhteestaan poikaystäväänsä ja erityisesti tuon suhteen päättymisestä ja erosta toipumisesta. Naisen työrintamalla on menossa viritelmiä, eli vapaan toimittajan ammatti alkaa hiljalleen vaihtua työttömän statukseen. Ratkaisukeskeinen terapeutti tarjoaa omia neuvojaan naisen tilanteeseen, ja onhan se totta, että elämän jatkokuvioita on hyvä pohtia esimerkiksi  opintolainalla maksetulla matkalla New Yorkiin.
"Taavetti osti Acnen kaupasta mustia vaatteita yli 800 eurolla.
    "Kun olin sovituskopissa, myyjä kysyi, haluaisinko kupillisen espressoa", hän kertoi hotellille palattuaan. "Siellä minä istuin ja join espressoa, ja se kaikki oli niin ylellistä. En millään viitsinyt lähteä pois ostamatta mitään." (s. 175)
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu yhdistelee kansiliepeen mukaan huumoria ja melankoliaa. Huumori on usein kirjoissa minulle vaikea asia: yleensä ei naurata tai edes vienosti hymyilytä. Nyt kävi niin, että varsinaiset naurut jäivät puuttumaan, mutta kirjan naisen rimpuilu pitkästä vihaiseksi tekevien asioiden listasta kohti positiivisten asioiden täyttämää elämää nostatti useamman hymynkareen huulille. Silti aika usein teki mieli ottaa sipsikulho pois naiselta ja sanoa lohduttavasti, että 'hei, kyllä sä selviät!'. Hupaisien anekdoottien täyttämä kirja kertoo omalla tyylillään tosi vaikeista jutuista, ja nostan hattua sekä naisen sinnikkäälle ponnistelulle että kirjan kerronnalle. Kerronta taiteilee mielestäni onnistuneesti ilon ja murheen rajamaastossa, sortumatta liikaa kummallekaan puolelle. Pinnallisen oloiseen kaupunkilaiselämään on hienosti upotettu surumielisen kasvukertomus kohti valoisempia päiviä, osuvia huomioita nykyajan raa'asta työnhakuprosessista ja ystävyyden voimasta arjen pikku pulmien kanssa.

Goodreadsiin Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu saa minulta kolme tähteä. Kirjan loppu jäi kutkuttavan avoimeksi, mutta kenties naisen tarinaan on tulossa jatkoa? Lukisin mieluusti, minne elämä seuraavaksi naistamme kuljettaa.
"Ihmiset puhuvat usein siitä, kuinka he haluaisivat asua ulkomailla. Teemukin puhui, ja yhtenä keväänä hän otti ja lähti. Hänen valintansa muistuttaa minua siitä, että jos minä oikeasti, ihan oikeasti, haluaisin muuttaa Kalliosta, voisin tehdä sen koska tahansa.
    Siinä mielessä minä olen vapaa." (s. 296)

***
Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen. Kiitokset kustantajalle!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu blogeissa Kirjakko ruispellossa, Tuijata.Kulttuuripohdintoja 
Kirjan tietoja:
Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Gummerus, 2018
304 sivua

Kommentit