#booksandteatag eli ♥ kirjoja ja teetä ♥

Sain Instagramissa (nolostuttavan kauan aikaa sitten...heinäkuun lopulla!!) Mitä luimme kerran -blogin Lauralta  mukavan #booksandteatagin, jonka on kehitellyt Bookishteaparty-blogin Katri. Tagiin pitäisi tietysti vastata Instagrammissa, mutta omavaltaisesti päätin tuoda sen blogini puolelle. Tagin kohdat ovat nimittäin sellaisia, että juttua riittää enemmän kuin jaksan instaan kirjoitella. En sitä paitsi ole pitkään aikaan tehnyt yhtään tämmöistä tag-postausta, ja nämä ovat kauhean kivoja aina silloin tällöin... eli olkaapa hyvät, kuvan alta löytyy teetarjoilu kirjojen ja haastetuumailujen kera. 😊

Photo by Marisa Harris on Unsplash

Earl grey - a classic you haven’t read:

Aloituskysymys toimii hienona aasinsiltana Lauran ja Miran Joka päivä on naistenpäivä -haasteeseen, johon Laura on postaillut kattavan vinkkilistan. Vaikka ajattelin edetä haasteessa lähinnä fiilispohjalta, niin olen jo melkein päättänyt, että luen haasteeseen ainakin Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan ja kenties Tove Janssonin Kesäkirjan. Myönnän, ettei kumpikaan suuresti houkuttele minua aiheensa puolesta, sillä ennakkoluuloni ovat: Tikkasen avioliittotilitys elämästä alkoholistin kanssa vaikuttaa liian ankealta ja Kesäkirja taas saattaa olla tylsä, jollen onnistu ajoittamaan kirjaa juuri oikeaan lukuhetkeen. Mutta mutta, Tikkasen kirjalla saisin kuitattua Helmet-haasteen kotimaisen runokirjan luetuksi, ja Janssonin kirjaa kohtaan olen oikeastaan tosi utelias, sillä joka kesä joku kirjabloggaaja kirjoittaa siitä innostuneen postauksen ja kirja ylipäänsä tuntuu putkahtelevan siellä täällä esille.
 
Helsingin kirjamessujen ensi vuoden teemamaana on iki-ihana ranska, ja olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että voisin vihdoin ja viimein lukea messujen alkuun mennessä Victor Hugon Kurjat. Kurjat on niitä harvoja maailmankirjallisuuden megaklassikoita, jonka lukemattomuus jonkin verran nolottaa.  Olen jopa jotenkin onnistunut välttymään Kurjien juonipaljastuksilta, vaikka kirjasta on tehty useita elokuva- ja näytelmäsovituksia. Elisa-kirjassa on lyhentämätön suomennos tarjolla ilmaiseksi, ja ensimmäiset kolme osaa olen jo ladannut lukulaitteeseeni. Projekti on siis jo melkein vauhdissa...
 
Lauran vinkkilistasta vielä sen verran, että on siellä sentään sellaisiakin kirjoja, jotka kiinnostavat minua ns. positiivisen kautta. Esimerkiksi: Arundhati Royn Joutavuuksien jumala ja Louise Erdrichin Pyöreä talo. Molemmat löytyvät omasta hyllystäni, ja kuuluvat "odotukset korkealla" -listalle. Klassikkohaaste olisi mitä hienoin tekosyy alkaa lukupuuhiin.

Green tea - a book that you turn to when you need guidance:

Hmm, tämä on vaikea. Haen kirjojen parista yleensä ajankulua tai viihtymisen tunnetta, en tukea elämän vaikeisiin hetkiin. Mutta Taru Sormusten Herrasta on eräs lempikirjoistani, ja sillä on sen verran mittaa, että jos jokin suuri kysymys askarruttaa niin kirjaa lukiessa ehtii kyllä pohtimaan yhtä sun toista. Lohtukirjoina tutut suosikit toimivat parhaiten. Riippunee sitten mielentilasta, onko sopivin kirja ihana tyttökirjaklassikko (Runotyttö-sarja <3) tai vaikkapa jokin genrekirja kuten dekkari.

Photo by Carolyn V on Unsplash

White tea - a book where nature plays a big part:

Heh, tunnustus: innostun tosi harvoin kirjojen luontokuvauksista! Jos kirjan takakantta lukiessa tulee tunne, että kirja aikoo hukuttaa minut luontoon, todennäköisin reaktioni on jättää kirjaan tutustuminen takakannen lukuun. Viime aikojen luetuista muistuu silti mieleeni Inkeri Aulan ja Sanna Hukkasen Metsänpeitto-sarjakuvateos, joka ottaa voimakkaasti kantaa luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tämä näyttävä kirja on erittäin suositeltavaa luettavaa kaikille!

Loose leaf - a book that left you disorientated:

Haruki Murakamin Norwegian Wood jätti minut melkoisein kaksijakoisiin lukutunnelmiin. Blogattavien pinossa odottelee Heikki Kännön uusin romaani Sömnö, ja sen kanssa kävi hieman samoin. Kirjassa oli paljon hyvää, mutta paljon oli myös utuisempaa tavaraa, josta oli vaikeaa saada otetta. Jäsentelen ajatuksiani vielä, lisää kirjasta aikanaan blogijutussa.

Oolong - a book with dragons in it:

Lohikäärmekirja minulla on hakusessa Helmet-haasteeseen. Yhdenlainen lohikäärme löytyy upeasta Sarah Crossanin Yksi-romaanista. Fantasiakirjallisuuden kuuluisia lohikäärmeitä esiintyy Tolkienin Hobitti-kirjassa ja J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjoissa.  Molempien dragonit ovat minulle jo tuttuja tapauksia, joten Helmetiin on hakusassa jokin uusi lohikäärme.

Rooibos - a book that stands out:

Tämän vuoden massasta erottuvia kirjoja ovat minulle olleet mm. Elena Ferranten Napoli-sarja (jota tosin olen lukenut viimekin vuonna), Maylis de Kerangalin Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät ja Liv Strömquistin Prinssi Charlesin tunne. Strömquistia aion ehdottomasti lukea lisää, ja Nousu ja tuho jo odotteleekin sopivaa lukuhetkeä hyllyssäni. Myös Ferranten sarjan päätösosaa odottelen vesi kielellä, vaikka harmittaakin, että Lilalle ja Elenalle pitää heittää haikeat heipat.

Chamomille - a book that calms you:

Tarkalleen ottaen on niin, että jollen jo ole rauhallinen, niin harvoin sitä rauhaa kirjasta löytyy. Mutta jos olo ei ole hirmuisen hetkinen, niin erityisen rauhallisen fiiliksen saan päälle asettumalla lukemaan paksua tiiliskiveä, jonka tiedän vaativan hieman keskittymistä. Viime kesänä esimerkiksi Alan Hollinghurstin Vieraan lapsi oli minulle oivallinen rauhoittumiskirja, ja sitä edellisenä kesänä Seita Vuorelan Karikko. Eli siis kesä + tiiliskivi = rauha.

Infusion - a book that mixes genres: 

Venäläisen Sergei Lukjanenkon Partio-sarja sekoittelee onnistuneesti fantasiaa, kauhua ja vampyyritarinoita. Ja eräänlaisia dekkarijuoniakin mahtuu mukaan. Partiossa hyvän ja pahan väliset taistelut eivät koskaan ole mustavalkoisia, ja tämä sarja onkin eräs omia suosikkisarjojani genrekirjallisuuden parissa.

Fiktiivisten genrejen sekoittelu onkin mielestäni paikallaan, ja kuten Partio-sarjan moniulotteinen meno osoittaa, lopputulos on parhaimmillaan aivan huikean hyvää luettavaa. Mutta sitten kun laitetaan faktaa ja fiktiota sekaisin... enpä tiedä, minä olen kokenut monet viime aikojen paljon huomiota saaneet autofiktiisen teokset hämmentäviksi. Jopa siinä määrin, etten ole uskaltautunut niitä lukemaan laisinkaan. Hmm, tässäpä yksi oivallinen tyylisuunta Helmet-haasteen epämukavuusalueen kirjalle.


Kiitokset kivasta tagi-ideasta Katrille! Kivaa, että haastoit Laura minut mukaan! Vastaaminen vain oli tolkuttoman hidasta eikä kanavakaan ollut oikea, mutta näin tällä kertaa. 😌 En haasta tähän enää ketään mukaan, mutta tagin voinee halutessaan poimia omaan blogiinsa.

P.S. Otin jutun teeaiheiset kuvat Unsplash-kuvapalvelusta. Olen kyllä teen ystävä (en itse asiassa juo kahvia lainkaan), mutta omat teehetkeni ovat lähinnä muumimuki + pussitee / nopeasti haudutettu irtotee -hetkiä. Niistä on yleensä seesteisyys kaukana, sillä teetä tulee lipiteltyä näppiksen äärellä muita hommia tehdessä. Mutta päivä ilman teetä ja kirjoja... ei ole minun arkeani!

Ai niin, instagram-tilini löytyy täältä - saapi tulla seurailemaan.

Kommentit

  1. Kiitos hauskasta ideasta! Tämä voisi olla hauska piriste tylsään ja perinteiseen blogiin, ja poimin postauksestasi monta hyvää vinkkiä. Jännä tuo Partio-sarja, luin siitä itsekin sujuvasti yhden osan, vaikka genre on hyvin kaukana omista intresseistäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Tämmöiset kysymyslistat tuovat mukavaa vaihtelua kirja-arvioiden keskelle, ja yleensä näissä on jotain sellaisia kysymyksiä, joita ei muutoin tulisi miettineeksi (vaikka eihän nämä vastaukset mitään syväanalyyseja ole... :D).

      Poista
  2. Mahtavaa, kun postailit tagin tänne! Tunnistan itsessäni myös saman halun runsassanaisuuteen, ja se onkin yksi suurimpia syitä, miksi blogini ylipäätään edelleen päivittyy. Tuntuu, että muuten voisin siirtyä pelkän bookstagrammaamisen maailmaan, mutta eihän sinne mahdu edes kymmenesosaa siitä, mitä minulla yleensä on esimerkiksi yhdestä kirjasta sanottavaa. :D

    Ja olen muuten tuota Metsänpeittoa itsekin nyt lukemassa, sinulta sen alunperin muistaakseni bongasin. Hurjan vaikuttava sarjakuvateos! Ja Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteesi lukusuunnitelmat kuulostaa myös mielenkiintoisilta! Vaikea tosin ajatella, että Kesäkirja voisi olla tylsä, heh! Tietysti jollekin ehkä voikin, ja oma rakkaus sitä kohtaan on niin suurta ja sokeaa, mutta ehdottomasti kehotan tarttumaan siihen, sen tunnelma on upea. Tove todella osaa maalata pienetkin asiat suuriksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen joskus miettinyt, jatkaako bloggaamista vai ei, mutta kun pitää kirjoitustahdin järkevänä, niin on kyllä tosi kivaa naputella hieman pidempää vapaamuotoista juttua tänne. Mihin muuallekaan niitä tuuttaisi? :D

      Tykkään Janssonin muumikirjoista tosi paljon, ja minulla on niistä kaikista omat kappaleet kotihyllyssä. Janssonin ns. aikuiskirjoihin en oikein ole päässyt sisälle, mitä nyt muutaman olen lukenut. Eli siksi olen hieman epäileväisellä kannalla Kesäkirjan suhteen... mutta katsotaan nyt, ehkä minäkin innostun siitä.

      Poista
  3. Vastailin blogin puolella aiemmin ahkerasti erilaisiin kirjatageihin. Sitten kysymykset alkoivat toistaa itseään, joten ne vähän jäivät.

    Minustakin olisi periaatteessa mielenkiintoista lukea Tove Janssonin Kesäkirja. Liika näkyvyys blogeissa on kuitenkin aiheuttanut vastareaktion, etten saa itseäni tarttumaan siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, saattaahan näissä olla vähän toistoa mutta ainakaan tämän tägin kysymykset eivät omaan korvaan kuulostaneet kuluneilta. :)

      Kesäkirjasta tosiaan juttuja riittää... en ole koskaan edes koettanut lukea kirjaa, mutta nyt aion edes yrittää. Sittenhän se selviää, mistä niin moni on kovin tohkeissaan... :)

      Poista
  4. Jostain syystä alkoi tekemään ihan kauheasti mieli teetä, vaikken sitä yleensä edes juo. Tosi kiva idea ja hyviä kirjavinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kupponen teetä sopii päivään kuin päivään... kiva, jos sait tästä vinkkejä. :)

      Poista
  5. Onpas hauska idea tagille! En ole Instagramissa, mutta samastun tuohon runsassanaisuuteen, joka ei sovi ytimekkäisiin tekstipohjiin, kuten Twitteriin tai Instaan. :D Kiitokset lukuisista kirjavinkeistä - lukulista vain pitenee pitenemistään (enkä valita)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, instaan tai twitteriin ei pitkiä jaaritteluja mahdu. Mutta onhan se toisaalta hyvä, että lyhyillekin teksteille on omat kanavansa.

      Poista
  6. Minulta jäi Toven kesäkirja kesken. Oli minun makuuni tappavan tylsä eikä tyyli muutenkaan oikein iskenyt. Minun piti se lukea johonkin Helmet-haasteen kohtaan, mutta ei pystynyt kahlaamaan loppuun asti :D Ehkä sinuun iskee paremmin!

    Ai niin, Partio-kirjat! Luin sen ensimmäisen kirjan joskus keväällä ja se yllätti todella positiivisesti. Kaivoin jo toisen osan valmiiksi johonkin kasaan, mutta sinne unehtui. Pitää kaivaa se uudelleen esille.

    Nämä “book tagit” ovat kivoja ja haaveilen usein itsekin sellaisen jostain pölliväni ja tekeväni, mutta toistaiseksi on jäänyt haaveen tasolle. Kiva, että teit omasi tänne, koska minulla ei Instagramia ole joten en niihin kirjajuttuihin pääse käsiksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no saa nähdä miten käy Kesäkirjan kanssa... ihan mielenkiinnolla odotan ja avoimi mielin lähden lukemaan, mutta Janssonin aikuiskirjat ei tosiaan ole tähän mennessä olleet mun juttu.

      Heh, montakohan sarjaa mulla on jäänyt kesken, vaikka olen tykännyt ekasta osasta tosi paljon... ne vaan häipyy jonnekin, kun tulee muuta lukuun! Mutta on sitten kyllä kiva, kun jostain sarjasta taas innostuu pitkän tauon jälkeen. Siellä ne lukulistalla muhii odottamassa. :)

      Poista
  7. Taidanpa jossain vaiheessa kopioida tämmöisen omaan blogiini. Aika monta lukuvinkkiä taas sain. Pitäisiköhän vihdoin tarttua ylistettyyn Ferranteen? Vähän hirvittää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kopioi vaan, näihin kysymyksiin on aina mukavaa kuulla muiden vastauksia. :) Oi, Ferratea kannattaa kokeilla, vaikka eihän hänkään tietysti kaikkien makuun ole. Minusta Napoli-sarja on koko ajan vain parantunut. Toivottavasti viimeinen osa on odottamisen arvoinen.

      Poista
  8. Tästäpä muistinkin, että minullakin on tämä tagi (ja pari muutakin) hoitamatta, olen kovin leväperäinen näissä nykyään vaikka on aina tosi kiva tulla tägätyksi.

    Suosittelen kyllä Kurjia lämpimästi! On vaativa lukukokemus, mutta ehdottomasti vaivansa väärti! Toisaalta itse tahkosin kirjan läpi lukioikäisenä, joten ehkä nykyään en pitäisi sitä edes kovin vaativana, muuten kuin sivumääränsä vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei näistä kannata stressiä ottaa... ei minullakaan kovin nopeasti vastausta syntynyt. :)

      Kiitos, Kurjat on aika korkealla lukulistallani. E-kirjaversiossa on kaikki osat tarjolla omina kirjoinaan, eli luettavaa näyttää olevan useamman pienen kirjan verran. En tiedä, onko se hyvä vai huono asia. :)

      Poista
  9. Hauskaa, että toit tämän tägin blogin puolelle!
    Tulee ihan mieleen ne muutaman vuoden takaiset ajat, kun blogeissa kiersi ties miten monta erilaista haastetta.

    Minä laitoin Crossanin kirjan siihen lohikäärme-kohtaan! :)

    (Ja kyllä sulla oliskin ollut näpyttelemistä näiden haastevastausten kanssa ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, instaan olisi tullut aika lailla riisuttu versio, jos olisin siellä vastannut. :D Joo, kiertohaasteet ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen blogeista, mutta kyllähän niitä tosi paljon kiersikin johonkin aikaan. Eli ehkä tuli jonkinlainen kyllästyminen vastaan. Mutta onneksi näitä tagi-kysymyslistoja näkyy riittävän. Kun on blogi, aina voi ottaa tämmöisen blogijutun aiheeksi. :)

      Poista
  10. Tässähän oli paljon kaikkea kivaa ja kiinnostavaa. Toven Kesäkirjaa en ole vieläkään lukenut, vaikka tuntuu siltä että siihen pitäisi jossain vaiheessa tarttua, ehkä jollain kesän lukumaratonilla. Noista Ferranten kirjoista, olin ihan varma kun näin ensimmäisen osan aikoinaan kirjakatalogissa, että luen sen "heti" mutta kaikkea muuta, montako osaa niitä jo on käännetty enkä yhtään ole lukenut! Vähän ristiriitaisia kommentteja sarjasta näkynyt blogeissa ja se varmasti vaikuttanut. Ehkä vielä jonain päivänä. Sama fiilis mulla on siihen Pancolin sarjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ferranten sarjaa on taatusti saatavilla pitkään kirjastosta, joten sen pariin ehtii kyllä hyvin mukaan. Minähän herään usein tosi myöhään sarjoihin, mutta silloin on se hyvä juttu, ettei tarvitse odotella uusia osia vaan voi lukea monta jo ilmestynyttä osa putkeen. :)

      Poista
  11. Ihana idea ja sai heti miettimään, mitä kirjoja itse valitsisin. Ferrante voisi olla minunkin listallani. Olen kahvi-ihminen, joten tämä pitäisi tuunata kahviin sopivaksi. Tumma paahto, espresso, maitokahvi, jääkahvi ... Voisi toimia kahviinkin soveltaen. Ja Juhla Mokka olisi yhtä kuin klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ideoita, tämä muokkaantuu taatusti hienosti itselle sopivaan juomaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.