Novelliantologia Steampunk International

Osuuskumman suomeksi julkaisema Steampunk International -novelliantologia (Osuuskumma, 2018) sisältää 9 novellia, joiden kirjoittajat tulevat Suomesta, Englannista ja Portugalista. Kyseessä on kolmen eri kustantamon yhteishanke, ja suomalaisista kirjoittajista mukana ovat Anne Leinonen, J. S. Meresmaa ja Magdalena Hai. He kaikki olivat minulle ainakin jollain tasolla tuttuja nimiä muista kirjoistaan tai novelleistaan, mutta muut antologian kirjoittajat olivatkin sitten uppo-outoja. Luin antologian kesällä, mutta huonouttaan kirja ei ole jäänyt muhimaan bloggauspinoni pohjalle. Viihdyin nimittäin mainiosti kirjan novellien parissa, ja yleensä loppufiilikseni novellin päättääksi olivat tämän suuntaisia: "olipa harmi, että tämä loppui jo. Haluan tietää, mitä novellin henkilöille seuraavaksi tapahtuu?!". Eli tuntui, kuin olisin lukenut kourallisen hyviä romaaninalkuja - mikä ei siis tarkoita, että novellit olisivat olleet jotenkin keskeneräisen oloisia vaan että ne yleensä onnistuivat vetäisemaan minut tehokaasti omaan maailmaansa. 😊

Tässä jutussa palaan antologian tunnelmiin muutaman novellin verran, eli hienon kansikuvan alta löytyvät lyhykäiset kommentit yhdestä novellista per kielialue. Aivan kaikki antologian novellit eivät minuun suuremmin puraisseet, mutta parhaista pidin niin paljon, että yleisarvosana nousi neljään Goodreads-tähteen. Jos lyhyet, juonivetoiset seikkailutarinat kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti tutustua Steampunk International -antologiaan!


Jonathan Green: Vastuutonta suunnittelua

Novelli on Pax Britannica -vaihtoehtotodellisuuteen sijoittuva tarina. En ollut tällaisesta todellisuudesta (jossa kuningatar Viktoria on hallinnut 160 vuotta, ja häntä pidetään elossa kehittyneen höyryteknologian voimin...) koskaan kuullutkaan, mutta Goodreads tietää kertoa, että paljon siellä tapahtuu  ja englanniksi riittää luettavaa useamman kirjan verran. Pääsankarina Greenin novellissa on keikarimaisesti pukeutuva kuninkaallinen agentti Ulysses Lucian Quicksilver, joka joutuu selvittelemään merkillisestä Ajatushautomosta varastettujen aivojen kohtaloa. Luvassa on paljon säpinää eli tässä novellissa todellakin riittää (absurdejakin) käänteitä ja vauhtia! 

En novellin alussa yhtään tiennyt, millainen paikka vuoden 1998 Pax Brittannica oikein on, joten jonkin aikaa meni kummastellessa tekniikan ihmeitä ja uudenlaisen Lontoon yleisfiilistä. Kärryille päästyäni nautin viihdyttävästä menosta, ja Vastuutonta suunnittelua onnistui herättämään kiinnostukseni Greenin muutakin tuotantoa kohtaan. Sitä tosin ei ilmeisesti ole tämän enempää käännetty.

Kirjailijan omat sivut ovat täällä.

Pedro Cipriano: Aavikkolukki

Novelli kertoo nuoresta Ana-tytöstä, joka on valittu suorittamaan vaarallista tehtävää. Novellista tuli mieleen jokin kylmän sodan aikainen, toiminnallinen vakoojajännäri, jota oli maustettu höyrykoneilla. Tarinan loppuun on jätetty pieni yllätys, mutta no, kenties sen saattaa lukija arvata kohtuullisen helposti. Aavikolukki toimi minulle lähinnä pidemmän dekkarin korvikkeena. Oli vaihteeksi kiva lukea lyhyt, jouhevasti etenevä jännärimäinen kertomus, jonka loppuratkaisua ei tarvinnut odotella useamman sadan sivun verran.

Magdalena Hai: Siivekäs mies Isaac

Hain novelli on hyvä esimerkki siitä, miksi olen viihtynyt antologian steampunk-tarinoiden parissa. Niiden miljöö on kiehtova sekoitus jotain todellisesta historiasta tuttua ja jotain muuta, outoja vimpaimia ja höyryä. Kun näihin maisemiin laitetaan seikkailullinen juoni, ei voi koskaan olla oikein varma siitä, mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu. Parhaimmillaan on siis sellainen kutkuttavan jännä epävarma olo päällä koko ajan.

Hain novellissa ollaan Keloburgin kaupungissa, jossa teollisen vallankumouksen riisto aiheuttaa levottomuuksia väestön keskuudessa. Suomalaiset ovat eristäytyneet omaan, syrjäiseen Suomennummen kortteliinsa, jossa Piruiksi kutsuttu katujengi pitää valtaa. Sen rauha rikkoutuu lopullisesti, kun valtavilla metallisiivillä lentävä mies tipahtaa taivaalta sen maaperälle. Suomalaisnainen nimeltä Yksikorva sekaantuu vaaralliseen kostoretkeen, joka paljastaa todelliset karvansa vasta novellin lopulla.

Hain novelli oli mielestäni eräs kokoelman parhaita, ja tarinaa olisi ollut mukava lukea pidemmästikin. En ole lukenut Hain teoksia tämän enempää, mutta googlailu paljastaa, että ilmeisesti hänen Gigi ja Henry -sarjansa sijoittuu samaiseen Keloburgiin. Tämä sarja on kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa, joten ainakin sen avausosa Kerjäläisprinsessa olisi tarkoitus lukea syksyn aikana.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen. Kiitokset kustantajalle!
E-kirjan tietoja:
Steampunk International
Novellien suomennokset Markus Harju
Esipuheet ja esittelyt: J. S. Meresmaa
Osuuskumma, 2018
168 sivua

Kommentit