Reetta Niemensivu: Maalarisiskot

Reetta Niemensivun Maalarisiskot (Suuri Kurpitsa, 2019) käsittelee suomalaisten naistaiteilijoiden asemaa 1800-luvun lopulla, jolloin Suomen kuvataiteessa elettiin alkavaa kultakautta (tämän tietää kertoa takakansi, itse en ole kummoinenkaan taiteentuntija). Sarjakuvan pääosissa ovat nuori Helene Schjerfbeck ja hänen ystävänsä Maria Wiik, Ada Thilén ja Helene Westermarck. Myönnän, että näistä nimistä vain Schjerfbeck oli minulle entuudestaan tuttu, mutta se ei millään tavoin häirinnyt sarjakuvasta nauttimista. Naisten taiteilijaelämän haasteet ja suuret tavoitteet Ranskan taidepiireissä olivat antoisaa luettavaa, vaikka ruuduissa vilahteleekin outoja nimiä.Maalarisiskot valottaa varsin selkeästi naisten heikkoa asemaa taiteen parissa. Lahjakkuus ei paljon paina, kun miehet käyttävät valtaa ja ovat tottuneet siihen, että taidemaailman hierarkian ylimmilla (tai kaikilla) askelmilla seisoo mieskollegoja. Maalarisiskot eivät silti lannistu, vaan pyristelevät sinnikkäästi eteenpäin niillä ehdoilla, joita silloinen yhteiskunta heille (hivenen vastentahtoisesti) tarjoaa. Nykynäkökulmasta tuntuu, että Helena ja hänen ystävänsä olivat usein iloisia kovin vähästä, mutta sarjakuva toki kuvaa täysin erilaista aikaa. Liian alleviivaava Maalarisiskot ei silti ole, vaan mukaan mahtuu paljon myös naisten keskinäisen ystävyyden kuvausta, taiteeseen liittyvää pohdiskelua ja yhteistä riemua läpimurtojen hetkistä.


Reetta Niemensivua aiemmin lukeneille ruutujen tyyli lienee tutunoloinen: pehmeitä sävyjä, ilmeikkäitä kasvoja, hempeitä värejä. 1800-luvun loppupuolen tapahtumien kuvaamiseen ruutujen rauhallinen ja seesteinen värimaailma on omiaan, ja pidin kovasti Maalarisiskojen piirrosjäljestä.


Goodreadsiin Maalarisiskot saa minulta 3 tähteä. Jäin kaipaamaan jonkinlaista särmää tai säväystä sen sisältöön, sillä nyt sarjakuva tuntui etenevän hieman liian ennalta-arvattavasti. Sarjakuvan aihevalinta on silti hieno. Taidehistoria taipuu mainiosti sarjakuvaan!

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogissa Kirjojen keskellä
Sarjakuvan tietoja:
Reetta Niemensivu: Maalarisiskot
Suuri Kurpitsa, 2019
119 sivua

Kommentit

 1. Voi miten viehättävä kirja. Tämän haluan ehdottomasti lukea. Luin vasta nyt edellisen postauksesi ja vinkit Helsingin kirjamessuille. Kiitos näistä vinkeistä, itse olin listannut myös joitakin näistä. Minäkin olen messuilla to-pe. Ehkä nähdään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä. 😊 Toivottavasti nähdään messuilla!

   Poista
 2. Tästäki mulle lisää luettavaa!

  VastaaPoista
 3. Ai miten ihanaa että tuli vastaan sellainen sarjakuvakirja jonka ihan oikeasti haluan lukea! Pitää laittaa heti varaus kirjastoon :)

  Mulle kaikki nuo nimet on tuttuja, olen lukenut sen jokunen aika sitten ilmestyneen romaanin ja pidin siitä kyllä paljon. Mila Teräs ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että innostuit tästä! Sarjakuvasta saa tosiaan paljon enemmän irti, jos tuntee ja tietää päähenkilöistä jotain jo aiemmin. Teräkseltä ilmestyi jokin aika sitten Jäljet, joka kertoo Shcjerfbeckistä. Olen kirjan itsekin muistaakseni lukenut, vaikka muistijäljet ovatkin hieman heikonlaiset.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.