Ulla Donner: Sontaa

Ulla Donnerin uusimmalla sarjakuvalla on räväkkä nimi: Sontaa (S & S, 2019), julistaa etukansi. No, elämä on - ainakin joskus, voin todeta sarjakuvan luettuani 😄. Sontaa-albumissa sukelletaan urbaanin (työ)elämän keskiöön, sen kipupisteisiin ja arkeen, johon kuuluu nokkelaa sanailua työkaverien kesken, asioiden tiedostamista, feminismiä, after work -hengailua yms. coolia toimintaa. Tähän kaikkeen ja ehkä vähän muuhunkin pureudutaan Dream Hackers -mainostoimiston työntekijöiden kautta, joille livautetaan heti albumin alkusivuille uutinen mahdollisesti uhkaavista potkuista. Mutta hei, sitä ennen kaikki puhaltamaan yhteen hiileen, pitää saada ensimmäisen perunaproteiinipohjaisen makkaran eli Pekkaran kampanja valmiiksi! Let's do this! Siis mitä häh, onko kaikki vaan sontaa vai kannattiko tämän takia todellakin uurastaa ne viisi (+n) vuotta yliopistolla...?


Tykkäsin Donnerin piirrosjäljestä tosi paljon. Olin jo parin aukeaman jälkeen sitä mieltä, että huh sentään, upean näköisiä sivuja! Selkeä, ilmava tyyli osui minun makuuni täydellisesti, ja erityistä plussaa albumi saa siitä, ettei siinä oltu tylsän ruutukoon vankeina vaan sivujen sommittelussa oli irroteltu oikein kunnolla. Silmäkarkkia ja yksityiskohtia riittää 😊.


Sonnan juonellinen tai ehkä pikemminkin sisällöllinen anti ei mielestäni aivan yltänyt kuvituksen tasolle. Mainostoimistomaailma sinänsä ei ole minulle tuttu muutoin kuin ehkä joidenkin tv-sarjojen kautta, mutta toisaalta, Sonnan yleisfiilis oli jotenkin ylipäänsä samanoloinen kuin tv:n sarjoissa, joissa käsitellään (nuorten) aikuisten elämää ja ihmissuhdekiemuroita. Metoo-jutut, feminismi, vegaanius - Sontaan oli koetettu mahduttaa kaikki mahdolliset pinnalla olevat ilmiöt aina valitettavan ajankohtaisen yt-uhan lisäksi, mutta silti mitään  todella pysäyttävää tai päräyttävää Dream Hackersin väen vuorokauteen ei minun mielestäni mahtunut. Merkillisen Pekkaran alkuperän arvoitus sentään selviää albumin loppusivuilla.

Albumin runsaan henkilökaartin naseva sanailu on kuitenkin vetävää luettavaa, ja siitä pari näytettä:Sontaa on jännä sekoitus nykyajan hektisyyttä, hulluutta, erilaisia ilmiöitä ja pohdintoja, jotka syleilevät ensin sujuvasti koko maailmaa ja palaavat sitten pienen ihmisen arkeen. Piirrosjäljelle olisin ollut valmis antamaan Goodreadsiin täydet tähdet, mutta kokonaisuutena Sontaa on neljän tähden veroinen.
"Miettikääpä: olet sitten tofuihminen tai jauhelihaihminen tai Pekkara-ihminen, niin se on ok! Me olemme vapaita valitsemaan! Ei kaikki voi silloin olla ihan pielessä, vai mitä?"
***

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa sarjakuva sopii kohtaan "A book that takes place in a single day".

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitos!
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Älä ota sitä niin vakavasti. Lumooja-lehden artikkeli Donnerista on täällä.
Sarjakuvan tietoja:
Ulla Donner: Skiten (2019)
Suomennos Sinna Virtanen
S & S, 2019
103 sivua

Kommentit

 1. Näyttää ja kuulostaa aivan mahtavalta. Tämä vuodenaika kaipaa juuri tuollaista kirjaa. Tykkään erityisesti tuosta aidosta nimestä ja piirrosjälkikin on erittäin taidokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn pimeydessä on hyvä vähän irrotella, vaikka sarjakuvan muodossa... 😊

   Poista
 2. Tämä alkoi nyt minuakin kiinnostaa. Nimi on kyllä okein osuva, pidän siitäkin. Piirrostyyli näyttää myös hyvältä ja plussaa kaavojen rikkomisesta, kun ilmeisesti selkeys ei siitä kärsi (olen selkeiden sarjisten ystävä: sen siis jaksa arpoa, mitä pitää lukea tai katsoa missäkin järjestyksessä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli kyllä harvinaisen osuvasti nimetty sarjakuva. 😆 Minusta tämä eteni ihan johdonmukaisesti, oli helppo lukea tätä "oikein". En itsekään tykkää, jos huomaa yks kaks lukeneensa sivujen sisältöä jotenkin väärässä järjestyksessä.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.