Lyhyesti loppuvuoden dekkareista

Niputin tähän juttuun kaikki bloggauspinossani majailevat dekkarit. Tästä pinosta löytyy lukuvinkkejä moneen makuun:


Simone Buchholz: Revolverisydän (Kustannus Huippu, 2019)

Saksalaisen Simone Buchholzin Chastity Riley -dekkarit ovat eittämättä olleet minulle vuoden 2019 dekkarilöytö. Bloggasin aiemmin syksyllä Krokotiiliyöstä, ja nyt sarjan avausosa Revolverisydänkin on myös luettu. En kokenut ongelmalliseksi sitä, että luin kirjat ns. väärässä järjestyksessä. Revolverisydän antaa sarjan keskeisistä henkilöistä syvällisemmän kuvan kuin pelkistetty Krokotiiliyö, mutta toisaalta tykkäsin Revolverisydämessä siitä, että henkilöt olivat jo tietyllä tapaa tuttuja eli saatoin laittaa tarjottua tietoa jo olemassa olevaan kehikkoon.

Revolverisydän on ylipäänsä kerronnaltaan runsaampi kuin Krokotiiliyö. Hampurin tapahtumapaikkojen kuvailua on enemmän, Rileyn persoonaa ja ajattelua valotetaan niin että hänestä saa huomattavasti paremman otteen, ja lisäksi Rileyn ja hämäräperäisen Klatschen suhteen alkutahdit tulevat tässä kirjassa lukijan tietoon. Ja on mukana toki rikoksiakin, joskin tuntui että enemmän kirjassa korostui Riley ja sivuhenkilökaarti, johon luen myös Hampurin kaupungin. Joku murhaa raa'alla tavalla tanssityttöjä, ja media hiillostaa Rileytä ja poliiseja ratkaisemaan oudon rikossarjan. Tummanpuhuva noir henkii vahvasti kirjan sivuilla, ja kokonaisuus on erinomainen. Nautin suunnattomasti siitä, ettei Buchholz tyydy kirjoittamaan tylsän tavanomaisia poliisidekkareita vaan hänen kynänjälkensä on persoonallista ja tyylikästä.
"Rentoudu, sydämeni valittu", hän sanoo, "en tee sinulle mitään."
"Tiedän", sanon. En ole varma, ajattelen. Sydämeni on vaarassa. Se on ilmoitellut itsestään niin kiivaasti viime aikoina. Ja kaupungissani on hullu naistentappaja vapaana. Jotenkin kaikki on pois hallinnasta." (s. 183)
Goodreadsiin Revolverisydän saa minulta neljä tähteä.

Martin Widmark & Ola Skogäng: Ruusun salaisuus (Tammi, 2018)

Martin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin kuvittama nuortendekkari Ruusun salaisuus sijoittuu joulunpyhien aikaan, vuoteen 1918. Suomalaisena sitä tietenkin yhdistää kyseisen vuoden maamme itsenäisyyden alkuun, mutta Ruusun salaisuudessa ollaan talvisessa Tukholmassa, ja kirjassa viitataan vain ohimennen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Kirjan alku on silti todella synkkä, enkä suosittele Ruusun salaisuutta kovin pienille tai herkille lukijoille. Päähenkilönä on nimittäin vastikään äitinsä menettänyt Stefan-poika ja käy ilmi, että hänen tieteen parissa työskennellyt äitinsä on tehnyt itsemurhan - tai näin ainakin yleisesti uskotaan. Kirjassa on runsaasti kuvitusta, ja eräässä kuvassa Stefan nököttää surullisen näköisenä hirttosilmukan vieressä. Olin äimistynyt näin järkyttävän suorasukaisesta kuvasta, vaikkei siinä sentään ollut äitiä mukana roikkumassa.

Stefan saa kirjan alussa joululahjaksi paketin, josta paljastuu suurennuslasi. Lähettäjä ei kerro nimeään, mutta sanoo olevansa Stefanin äidin ystävä. Suurennuslasi johdattaa Stefanin vaiherikkaaseen arvoitusleikkiin ympäri Tukholmaa, vihjeeltä toiselle (eli mennään siis Da Vinci -koodin tyyliin). Lopulta Stefanin äidin kohtalo selviää, ja kirja päättyy jonkin verran iloisempiin tunnelmiin. Ruusun salaisuuden yleistunnelma on silti aika surullinen, vaikka arvoitus sinänsä on ihan näppärästi rakennettu ja jännitystä riittää varsinkin kirjan loppupuolella. Varsinaisen mysteerin lisäksi Stefanin perhetilanne ja erityisesti isän rooli surutyössä saattavat pohdittaa nuorta lukijaa.

Pidin kirjan kuvituksesta, jota kuvataan takakannessa varsin osuvasti sarjakuvamaiseksi:



 Goodreadsiin Ruusun salaisuus saa minulta kolme tähteä.

Louise Penny: Kylmän kosketus (Bazar, 2019)

Kanadalaisen Louise Pennyn dekkarisarja rikoskomisario Armand Gamachen tutkimuksista on kokenut uuden tulemisen, sillä Bazar on alkanut julkaista tätä aikoinaan SaPo-sarjassa ilmestynyttä sarjaa. Minulta jäi sarja tuolloin lukematta, mutta otin nyt kakkososan Kylmän kosketus uteliaisuuttani kuunteluun. Kirja sopii POPSUGAR-haasteen kohtaan "Read a book during the season it is set in", sillä tapahtumat käynnistyvät Three Pines -kylästä, tapaninpäivän curling-ottelusta. Tähän kirjaan pääsee mielestäni hyvin kiinni, vaikka sarja-avaus on jäänyt lukematta.

Kylmän kosketus löytyi Storytelin cozy crime -osastolta, ja odotin pitäväni kirjasta vähintään keskinkertaisesti, sillä yleensä tämmöiset leppoisan rauhalliset dekkarit toimivat minulle äänikirjoina hyvin. Vaan näin ei käynyt tällä kertaa. Lukijassa ei kuitenkaan ollut vikaa, Kalle Chydeniuksen lukutyyli miellytti minun korvaani (vaikka tahti olikin aavistuksen liian rauhallinen). Ärsyynnyin sen sijaan kirjan vaisuun ja hivenen teennäiseen henkilögalleriaan, kirjan liialliseen pituuteen ja siihen, että sähköiskulla murhattu nainen, CC de Pointiers, oli päättänyt muuttaa asumaan täsmälleen siihen samaan taloon Three Pines -kylässä, jossa sarjan avausosassa murhattu henkilökin asui. Melkoista mielikuvituksen puutetta, kun ottaa huomioon sen, että Three Pinesin kylä on melkoisen pieni ja syrjäinen ja tuntuu ylipäänsä hassulta, että siellä murhataan säännöllisin väliajoin joku, ja juuri Gamache rientää Montrealista apuun.

Henkilögalleria tai kirjan verkkainen juonenkulku ei oikein herättänyt kiinnostustani. Gamachen apuna hyörii paljon porukkaa, ja erityisesti konstaapeli  Yvette Nichol on monella tapaa erikoinen hahmo, jonka toiminnan vaikuttumista en oikein saanut selkoa kirjan aikana. Gamache itse kuvataan (yli)älykkäänä hahmona, joka on kuitenkin vaarassa joutua sivuraiteille urallaan liiallisen moraalin vuoksi. Minun sympatiaani hän ei saanut puolelleen, ja luulenpa, että Gamachesta kertova sarja on minun osaltani nyt kokeiltu. Goodreadsiin Kylmän kosketus saa minulta kaksi tähteä.

***

Goodreads: Revolverisydän saa 4 tähteä, Ruusun salaisuus 3 tähteä ja Kylmän kosketus 2 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Revolverisydämen ja Ruusun salaisuuden lainasin kirjastosta, Kylmän kosketuksen kuuntelin Storytelistä.
Muualla verkossa:
* Revolverisydäntä on luettu mm. blogeissa Kirjarouvan elämää ja Kirsin kirjanurkka
* Ruusun salaisuutta on luettu mm. blogeissa Kirjakaapin avain ja Luetaanko tämä?
* Kylmän kosketusta on luettu mm. blogeissa Kirja vieköön! ja Kirjojen kuisketta
Kirjojen tietoja:

Simone Buchholz: Revolverherz (2008)
Suomennos Anne Kilpi
Kustannus Huippu, 2019
307 sivua

Martin Widmark (teksti), Ola Skogäng (kuvitus): I rosens mitt (2017)
Suomennos Outi Menna
Tammi, 2018
130 sivua

Louise Penny: Dead Cold (2006)
Suomennos Raimo Salminen
Lukija Kalle Chydenius
Bazar, 2019
Kesto 15 h 8 min

Kommentit

  1. No voi sentään, Gamache ei hurmannut sitten sinua. En ymmärrä itsekään minua, sillä ihastuin kirjasarjaan jo ensimmäisessä osassa. Leppoisaan Agatha Christiemäiseen rikoksentutkintaan, kylämiljööseen, vanhempaan rikostutkijaan, pubi- ja kahvilavierailuihin jne. Yvetten rooli oli jo ensimmäisessä dekkarissa outo ja tässä dekkarissa hänen asemansa hieman parani, joten uskoisin hänestä vielä kehittyvän kunnon rikostutkijan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassusti kävi Gamachen kanssa... olin tosiaan itsekin aika varma, että tämä sarja osuu minun makuuni. No, onneksi dekkarisarjoja riittää. 😊

      Poista
  2. Onpas mielenkiintoisen näköinen kirja tuo Ruusun salaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Kirjan vusuaaliseen ilmeeseen on panostettu, ja se varmaan vetoaa kohderyhmään.

      Poista
  3. Oi, nää kaikki kiinnostaa mua kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Kannattaa kokeilla näitä, tuo Pennyn sarjakin on saanut paljon kehuja vaikkei nyt minuun niin vedonnutkaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.