Mukavaa joulunaikaa!

Hyvää joulunaikaa kaikille blogini lukijoille!

Toivottelen joulua kahden lastenkirjan kera:


Zdeněk Milerin (1921-2011) luoma Myyrä-hahmo seikkailee Myyrä ja joulu -kirjassa (Tammi, 2009/1998). Tämä kirja on ensi tutustumiseni vekkuliin ja toimeliaaseen Myyrään, ellei nyt lasketa mukaan sitä, että vuosia sitten tehdyllä Prahan reissulla Myyrä putkahteli esille siellä sun täällä - hahmo vaikutti olevan erittäin hyvin kaupallistettu. Myyrä päätyi lukupinooni lukuhaasteen vuoksi, sillä Kuukauden kieli -haaste päättyy pian, ja saan Myyrä ja joulu -kirjasta pisteen marraskuun eli tsekin kohdalle. On muuten ensimmäinen tsekistä käännetty kirja blogissani.

Myyrän joulunvietto on hupaisa juttu. Myyrä päättää järjestää joulun talviunta nukkuville eläinkamuillleen, ja siinäpä riittää puuhaa. Röyhkeä varis varastaa Myyrän hienon kuusen ja köpelösti meinaa käydä varakuusellekin. Paljon selkkauksia sattuu ennen kuin joulunvietto on käsillä, mutta lopulta kaikilla on hauskaa ja metsän joulu on varsin iloinen juhla.

Kirjassa on vähän teksiä, ja sen tapahtumissa on vauhtia muttei erityisen vaarallisia tilanteita, joten Myyrä ja joulu sopii hyvin pienille ääneen luettavaksi. Pidin kirjan huumorista, joka pilkahtelee erityisesti kuvituksissa. Ne ovat aika yksinkertaisia, mutta värejä riittää ja eläimet ovat ilmeikästä sakkia:


Goodreadsiin Myyrä ja joulu saa minulta kolme tähteä.

***

Astrid Lindgrenin Melukylän joulu (WSOY, 2019/1963) tarjoilee perinteistä joulutunnelmaa sanoin ja Ilon Wiklandin kuvituksin. Muistelen lukeneeni lapsena joitakin Melukylä-kirjoja, muttei niistä erityisen väkeviä muistoja jäänyt. Astrid Lindgren ei ylipäänsä ollut mikään oman lapsuuteni tärkeä kirjailija vaan pikemminkin sellainen silloin tällöin luettu, ja oikeastaan olen löytänyt Lindgrenin kirjat kunnolla vasta näin aikuisena. Nyt halusin kokeilla, miten Lindgrenin jouluidylli minuun puraisee.

Eipä juuri puraissut (mikä sai minut harkitsemaan, jätänkö kirjan pois tästä jutusta mutta en sitten jättänyt - kyllähän rakastetun lastenkirjailijan töihin voi suhtautua monella tapaa, juhla-ajasta huolimatta). Sitä idyllistä joulua on nimittäin Melukylän joulussa niin tuhti annos, etten kokenut kirjan kuvaamaa joulua omakseni. Kirja on julkaistu vuonna 1963, ja ajankuva näkyy väkevästi kirjan sivuilla (eli kirja vaikutti minusta hieman "tunkkaiselta"). On rekiajelua ja lumileikkejä talvimaisemassa, tonttuleikkejä kuusen ympärillä, yhteinen ruokahetki ja kaikki muu tohina, mitä vain voi kuvitella kunnon vanhanaikaiseen maalaisjouluun silloin joskus ennen. Kirjan kuvitus on toki kaunis omalla tavallaan:


Minulle Melukylän joulu ei noussut tärkeäksi joulukirjaksi, mutta lapsille tämän kirjan sivuilta kenties välittyy sitä "oikeaa" joulun tunnelmaa. Goodreadsin tähditys on vähän hankalaa, kun tuntuu tylyltä antaa perinteiselle lastenkirjailijalle alhaisia tähtilukemia joulun alla... mutta Melukylän joulu saa tyytyä kahteen tähteen.

***

Goodreads: Myyrä ja joulu saa kolme tähteä, Melukylän joulu kaksi tähteä.
Mistä kirjat minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Melukylän joulusta on luettu blogissa Hyllytontun höpinöitä
Kirjojen tietoja:

Zdeněk Miler - Hana Hana Doskocilová: Krtek a Vánoce (1998)
Suomennos Kirsti Saraste
Tammi, 2009
36 sivua

Astrid Lindgren: Jul i Bullerbyn (1963)
Kuvitus Ilon Wikland
Suomennos Kerttu Piskonen (tarkistettu 2019)
WSOY, 2019
29 sivua

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Mai! Samoin sinulle oikein hyvää joulua. <3

      Poista
  2. Allekirjoitan täysin tuon, että Melukylän esittämä jouluidylli ei tunnu omalta! Mutta täällä Ruotsissa asuessa ahdistavinta on se, että tuota jouluidylliä tulee nyt joka tuutista. En tiedä viettääkö joku oikeasti joulunsa noin vai onko se vain jotain, jota ruotsalaiset katsovat tv:stä. Onneksi olen oppinut pistämään laput silmille ja keskityn vain tähän oman joulun valmistamiseen, jossa on jotain Suomesta ja jotain Ruotsista, sopivasti sekoitettuna :)

    Rauhaisaa joulua!! /Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hyvä tietää, etten olekaan ainut jota Lindgrenin idylli ei nappaa. Jouluun kannattaakin ottaa ne itselle sopivat jutut, jää parempi mieli juhlasta. Suomessa joulusta on tullut tosi kaupallinen juhla, idylliä saa oikein etsiä. Kiitos, oikein hyvää joulua myös sinulle!

      Poista
  3. Mukavan tuntuisia joulukirjoja, siis ainakin tuo Myyrä ja joulu :) Idylliä voi tosiaan olla liikaakin... Itse luin kesällä tsekistä käännetyn dekkarin, se taisi olla myös minun blogini ensimmäinen tsekistä käännetty kirja. Mukavaa ja omannäköistä joulua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsekistä käännettyihin kirjoihin törmää aika harvoin. Milan Kunderaa on kyllä tarjolla, mutta hänen tuotantonsa tuntui hieman liian raskaalta tähän hetkeen. Kiitos! Hyvää joulunaikaa myös sinulle!

      Poista
  4. Luen oikeastaan minimaalisesti joulukirjoja eikä näistä kumpikaan ole tuttu. Jotain joulutarinoita makoilee tuossa pöydällä, ehkä niihin on jossain välissä aikaa. Toivotan sinulle ihanaa, omannäköistä joulua Marika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä näitä minullakaan tule juuri luettua, mutta päätin nyt kerrankin tuoda blogiin edes pari joulukirjaa. Lumisisko olisi tietysti sopinut tähän joulun tienoolle, mutta ehkä sitten ensi vuonna on sen vuoro. Kiitos! Hyvää joulua myös sinulle!

      Poista
  5. Totta, maalaisidyllit ovat loputtomia näissä joulukuvastoissa ja muutenkin suunnilleen sadan vuoden takainen elämä.
    Hyvää Joulua Marika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulunvietolla on monessa suhteessa jalat tiiviisti menneessä. Onneksi voi jo näin aikuisena itse päättää, miten joulunsa viettää ja mitä perinteitä vaalii. Kiitos! Mukavaa joulunaikaa myös sinulle!

      Poista
  6. Ihania kirjoja molemmat. Rauhallista jouluaikaa sinulle!

    VastaaPoista
  7. Minäkin luin Myyrän tuohon haasteeseen - verraton vekkuli. Jännä kuulla, että Myyrää näkee Tsekeissä kaikkialla. Luin jostain, että Miler valitsi tilatun animaation päähenkilöiksi eläimiä Disneyn mallin mukaan. Ehkä tuo kaupallistaminenkin on tullut samalta suunnalta.

    Oikein hyvää joulunaikaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omasta Prahan reissustani on jo muutama vuosi aikaa, mutta kyllä muistini mukaan Myyrä-tuotteita oli hyvin paljon kaupan. Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää joulua!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.