Haastekoonteja: Kuukauden kieli 2019 & Matka nuorten kirjametrolla & POPSUGAR 2019 Reading Challenge
Vuoden vaihtuessa päättyy useampi lukuhaaste, ja niputin tähän postaukseen kolmen lukuhaasteen koosteen: Aukeamia-blogin emännöimän Kuukauden kieli 2019 -haasteen ja Kirjapöllön huhuiluja -blogin Matka nuorten kirjametrolla -haasteen. Lisäksi jutussa on mukana POPSUGAR-haasteen lopputunnelmat.
Kuukauden kieli 2019:
Haasteen kielilista oli tänä vuonna sen verran vaikean tuntuinen, että asetin tavoitteekseni puolet listan kielistä. Luin lopulta kahdeksasta listan kielestä käännetyn kirjan, joten ihan kivasti meni. Luin haasteeseen seuraavat kirjat:
tammikuu: korea - Han Kang: Vegetaristi
helmikuu: norja - Karl Ove Knausgård: Syksy
maaliskuu: islanti - Sjón: Poika nimeltä kuukivi
huhtikuu: unkari - Vilmos Kondor: Budapestin vakooja
toukokuu: albania
kesäkuu: hollanti
heinäkuu: kiina - Yu Hua: Kiina kymmenellä sanalla
elokuu: viro - Valdur Mikita: Kantarellin kuuntelun taito
syyskuu: heprea
lokakuu: tanska - Mads Peder Nordbo: Tyttö ilman ihoa
marraskuu: tšekki - Zdeněk Miler - Hana Hana Doskocilová: Myyrä ja joulu
joulukuu: kreikka
Haasteen parhaat lukuelämykset sain kiinasta ja virosta. Sekä Yu Hua että Valdur Mikita valottavat maansa kulttuurihistoriaa helposti lähestyttävällä ja mielenkiintoisella tavalla, ja nämä kaksi kirjaa tarjoavat todelliset nojatuolimatkat vieraaseen kieleen, elämäntapaan ja kulttuuriin. Kevyemmän kirjallisuuden saralla tanskalaisen Mads Peder Nordbon Grönlantiin sijoittuva dekkari oli myös tosi hieno, ja aion jatkaa sarjan parissa ensi vuonna.
Tsekki oli minulle aivan uusi kielivalloitus, vaikka sainkin kielen suoritettua lähinnä rimaa hipoen. Kunderan lukemista harkitsin, mutta totesin hänen teoksensa liian vaativiksi juuri tähän hetkeen.
Kiitokset la Plumelle lukumatkasta maailman ympäri!
***
Matka nuorten kirjametrolla -haaste:
Nuorten kirjametro on Oulun kaupunginkirjaston lukuhaaste nuorille ja nuortenkirjoista innostuneille. Metrokartta ja sen linjasto näyttää tämmöiseltä:
Minulla ei ollut haasteeseen mitään lukumäärällistä tavoitetta, mutta koetin silti lukea edes yhden kirjan jokaiselta metrolinjalta (eli 10 kirjaa). Aivan tähän en päässyt, sillä luin haasteeseen lopulta kuusi kirjaa, joista parista en ole vielä ehtinyt blogata:
Sateenkaari-linja:
Omien keskellä -linja:
Taikapiiri-linja:
Tuntematon tulevaisuus -linja:
Vihreän vetovoima -linja:
Enid Blyton: Seikkailujen joki. Bloggaus tulossa, lyhyt kommentti: alkupuolelta hieman tylsä, mutta loppukohden seikkailun tempo parani. Kuuntelin äänikirjana, hyvä lukija.
Aatteen puolesta -linja:
Näistä Laura Suomelan, Nelli Hietalan, Elina Rouhiaisen ja Kat Fallsin kirjat olivat kukin omalla tavallaan todella hyviä kirjoja, ja suosittelen kirjoja erittäin lämpimästi. Keneltäkään en ollut aiemmin lukenut mitään, joten haaste tutustutti minut useampaan laadukkaaseen nuortenkirjailijaan.
Hietalan ja Suomelan kirjoissa oli kivaa, raikasta huumoria mutta taitavasti juoneen oli otettu mukaan vakavampiakin aineksia. Eli eivät nämä kirjat mitään höttöistä hömppää olleet, vaikka äkkiseltään niin saattaisi päätellä. Rouhiaisen sarja on kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa, ja sen toinen osa jo odottelee lukupinossani. Fallsin kirja oli kenties haasteen suurin löytö, sillä vedenalainen maailma oli erittäin onnistunut valinta miljööksi.
Kiitokset mukavasti lukuhaasteesta Heidille!
***
POPSUGAR 2019 Reading Challenge -lukuhaaste
Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa POPSUGAR-lukuhaasteeseen, joka muistuttaa hieman Helmet-haastetta (tai toisinpäin). Haasteen lopputilanteeni näkyy kokonaisuudessaan täällä, ja sain siis luettua yhteensä 42/50 kirjaa haasteeseen. Haasteen "peruslistalta" luin 37/40 kirjaa ja Advanced-listalta 5/10 kirjaa.
Lukuhaasteessa oli mielestäni todella vaikeita kohtia mukana, joiden eteen en viitsinyt hirmuisesti nähdä vaivaa. Näitä olivat esimerkiksi "Two books that share the same title" tai "A book with POP, SUGAR, or CHALLENGE in the title". Olen onneksi päässyt siitä yli, että koettaisin väkisin rutistaa jonkin kirjan haasteen jokaiseen kohtaan! 42 luettua on mielestäni ihan mukava tulos, ja esimerkiksi Elizabeth Acevedon hieno Runoilija X olisi kenties jäänyt lukematta ilman tätä haastetta, samoin Ann Patchettin Commonwealth ja Elizabeth Bardin A Love Story, with Recipes. POPSUGAR-haasteesta jäi kokonaisuutena hyvät muistot, ja aion osallistua haasteeseen myös vuonna 2020. 😊
Itse en osallistunut mihinkään haasteeseen, mutta tuo Kuukauden kieli on kyllä tosi kivan tuntuinen haaste, josta olisin voinut itsekin tykätä. Niitä Mads Peder Nordbon Grönlanti-dekkareita minuakin kiinnostaisi lukea nyt, kun olen viime aikoina lukenut pari kirjaa, joissa Grönlantikin oli mukana enemmän tai vähemmän.
VastaaPoistaNordbon dekkari oli oikein hyvä, ja se itse asiassa aloittaa trilogian. Grönlanti-kirjoista vinkkaan myös Peter Hoegin Lumen tajua, joka on lempikirjojani, moneen kertaan luettu.
PoistaOnnittelut kuukauden kielistä, hieno suoritus! Viimevuotinen oli kieliltään tosiaan helpompi, tässä oli muutama aika hankala kohta, kaikista kielistä kun ei niin runsaanlaisesti käännetä. Tuo Yu Huan kirjan laitoin jo muistilistalle, ajattelin palata siihen ensi vuonna. Ja Mikitan kirjalla on kerta kaikkiaan houkutteleva nimi :D
VastaaPoistaKiitos! Mikitan kirjalla on erittäin osuva nimi. :) Ja mainio kirja muutoinkin.
PoistaHienoja haastesuorituksia sinulla! Oma lukuvuoteni on ollut tavallista tahmaisempi, ehkä entiset himolukemisen ajat ovat peruuttamattomasti menneet. Haasteetkin menivät vähän sinnepäin, Helmet-haaste melkein kunnialla ja Kuukauden kieliäkin jonkin verran, mutta muuten oli laimeaa. Vaan ei se mitään, pian alkaa uusi kirjavuosi ja uudet kujeet.
VastaaPoistaKiitos! Ainahan ei kaikkea ehdi, ja lukemista voi onneksi harrastaa muullakin kuin himolukemisen tasolla. :)
PoistaTuo Kuukauden kieli -haaste oli minusta aivan ihana, mutta osa kielistä tosiaan tuotti päänvaivaa. Siis toisin sanoen en saanut siitäkään kaikkia kieliä luettua. Minulta jäi samat kielet lukematta kuin sinultakin ja lisäksi tšekki. Hepreaan minulla on jopa kirja katsottuna, mutta se on kirjastossa vielä :D Aion lukea sen ensi vuonna!
VastaaPoistaTuo Popsugar-haaste vaikuttaa tosiaan kiinnostavalta. Minä vielä ehkäilen osallistuisinko siihenkin ensi vuonna. Siis Helmetin lisäksi. Maailmahan ei kaadu, jos ei saa kaikkia kohtia luettua. :P
Minullakin oli tarkoitus lukea hepreaan Amos Ozia, mutta Fima osoittautui liian puisevaksi. Toinenkin Ozin kirja odottelee vuoroaan omassa hyllyssä, ehkä kokeilen sitä ensi vuonna... ko. kirja on ollut minulla hyllynlämmityslistallakin, mutta nihkeää tuntuh olevan lukemisen kanssa. 😄
PoistaHauskoja haasteita. Ehkä haasteet ovat blogeissa viime vuosina vähentyneet, mutta silti niissä on, mitä valita.
VastaaPoistaToivottelen antoisaa tulevaa vuotta - ja sopivia haasteita!
Kyllä haasteita vielä löytyy, ja esimerkiksi Goodreadsissa on niitä vaikka kuinka paljon. Sieltä olenkin jo poiminut jotain alkaneelle vuodelle. :) Kiitos, samoin sinulle oikein antoisaa alkanutta kirjavuotta!
PoistaMinua tuo Kuukauden kieli -haaste inspiroi kovasti, ja sainkin joulukuussa loput kielet haltuun. Seuraavaksi on vuorossa sen kooste. Helmet-haasteen kanssa ei käynyt ihan yhtä hyvin, vaan se jäi vajaaksi, mutta en nyt jaksa niitä puuttuvia enää lukea, kun uutta Helmetiä jo pukkaa.
VastaaPoistaPitääkin käydä kurkkaamassa koosteesi, kun se ilmestyy. Kuukauden kieli on tosi kiva haaste, joka kyllä rohkaisi etsimään luettavaa harvoin luetuilta kielialuilta. Kyllä minäkin olen jo kääntänyt katseen kohti tämän vuoden haasteita. :)
Poista