POPSUGAR 2020 Reading Challenge -haaste on julkaistu!

Olen tänä vuonna osallistunut POPSUGAR 2019 Reading Challenge -lukuhaasteeseen, sillä kaipasin hieman vaihtelua Helmet-haasteeseen. Kokeilu on ollut tosi onnistunut, ja vaikken saakaan haastelistaa täyteen, POPSUGAR-haaste sai minusta uuden ystävän. Tämän vuoden haaste on vielä kesken (haastetilanteeni voi käydä kurkkaamassa täältä), mutta sehän ei estä fiilistelemästä ensi vuoden haastetta. POPSUGAR 2020 Reading Challange on nimittäin julkaistu ja tulostettava versio haastekohdista löytyy täältä.

Listasin POPSUGAR 2020 -haasteen kohdat tähän juttuun, ja lista löytyy kommenttien kera kuvan alta. Kunhan vuosi vaihtuu, listaan kohdat omalle välilehdelle tänne blogiin. Aiotko osallistua haasteeseen, miltä haasteen kohdat sinusta vaikuttavat?



2020 POPSUGAR Reading Challenge

A book that's published in 2020 - kiva, että listalla on helppoja haastekohtia mukana. Kuluvan vuoden uutuuskirja on tuttu jo Helmet-haasteesta, ja tähän kohtaan saan yleensä rastin tosi nopeasti.

A book by a trans or nonbinary author - en yleensä kiinnitä näihin asioihin huomiota kirjaa valitessani, joten haastekohta laajentaa tietoutta kirjailijoista.

A book with a great first line - mahtava haastekohta! Aion bongailla loisteliaita aloituslauseita koko vuoden 😊.


A book about a book club - kuulostaa vaikealta. Olenkohan lukenut ikini yhtään kirjaa, jossa olisi ollut mukana kirjakerho?!

A book set in a city that has hosted the Olympics - kiva haastekohta, joka tuo uutta näkökulmaa kaupunkien bongailuun kirjoista.

A bildungsroman - piti googlata mikä se tämmöinen romaani on. Onneksi Wikipedia auttaa, ja sieltä löytyi kirjavinkkejäkin. Ehkä selviän tästä.

The first book you touch on a shelf with your eyes closed - höh, tämä on eräs haasteen typerimpiä kohtia. En ole koskaan pitänyt "valitse kirja satunnaisesti tavalla x" -tyylisistä kohdista, niissä on vahva teennäisyyden maku.

A book with an upside-down image on the cover - hieno, kekseliäs haastekohta!


A book with a map - fantasian lukijalle helppo pala.

A book recommended by your favorite blog, vlog, podcast, or online book club - hauskaa, pääsen lukemaan jonkin blogissa suositellun kirjan 😊.

An anthology - näitäpä ei juuri tule luettua.

A book that passes the Bechdel test - kysy googlelta -kohta.

A book with the same title as a movie or TV show but is unrelated to it - vaikea kohta, pitänee turvautua netin kirjavinkkeihin.

A book by an author with flora or fauna in their name - arvelisin, että tämä kuuluu haasteen helppoon osuuteen.

A book about or involving social media - minulle hieman vierasta kirjallisuuden maaperää.

A book that has a book on the cover - näitä bongailtiin muistaakseni jo viime kesän kirjankansibingossa.

A medical thriller - hah, luin tämän genren kirjoja teini-iässä 

A book with a made-up language - hmm, entäpä jos lukisin TSH:n uudelleen? 



A book set in a country beginning with "C" - aion hyväksyä tähän myös haasteen alkukieliset eli siis englanninkieliset maannimet

A book you picked because the title caught your attention - hauskaa kirjannimibongailua luvassa koko vuodeksi!

A book published the month of your birthday - oho, pitääpäs tutkia tarkkaan heinäkuussa julkaistut kirjat

A book about or by a woman in STEM - olenko ainut, jonka piti googlata mikä on STEM? Tämän vuotinen POPSUGAR paljastaa selkeästi sivistykseni aukot. Sinänsä tosi mukava haastekohta.

A book that won an award in 2019 - tähän voisi olla mukavaa lukea jokin kotimainen kirja

A book on a subject you know nothing about - näitähän riittää...

A book with only words on the cover, no images or graphics - viime kesän kirjankansibingossa oli muistaakseni vastaava kohta ja se oli VAIKEA


A book with a pun in the title - tämäkin saattaa olla vaikea

A book featuring one of the seven deadly sins - hieno kohta!

A book with a robot, cyborg, or AI character - en ole innokas scifin lukija, joten saapas nähdä, löytyykö tähän mitään kiinnostavaa

A book with a bird on the cover - eläimet kannessa ovat yleensä helppoja tapauksia.

A fiction or nonfiction book about a world leader - erittäin potentiaalinen "jää ilman kirjaa" -kohta

A book with "gold," "silver," or "bronze" in the title - näissä sanabongailuissa olen kuluneen vuoden aikana etsinyt sanat englanninkielisestä kirjannimestä

A book by a WOC - ei niitä listan vaikeimpia kohtia

A book with at least a four-star rating on Goodreads - tähän riittää vaihtoehtoja...

A book you meant to read in 2019 - ...heh, ja tähän myös 😄

A book with a three-word title - täyttynee helposti


A book with a pink cover - pinkki kansi & kiinnostava kirja -yhdistelmä voi olla yllättävän vaikea! 

A Western - harvinainen, tuskin koskaan nähty vieras lukupinossani. Blueberry-sarjikset kenties pelastavat tämän kohdan.

A book by or about a journalist - hyvä, että haaste kannustaa lukemaan myös tietoa.

Read a banned book during Banned Books Week - Todennäköisesti unohdan tämän kohdan ko. teemaviikkoon mennessä.

Your favorite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge - eräs haasteen suosikkikohtiani

Advanced, 2020 Edition

A book written by an author in their 20s
A book with "20" or "twenty" in the title
A book with a character with a vision impairment or enhancement (a nod to 20/20 vision)
A book set in the 1920s
A book set in Japan, host of the 2020 Olympics
A book by an author who has written more than 20 books
A book with more than 20 letters in its title
A book published in the 20th century
A book from a series with more than 20 books
A book with a main character in their 20s 

Yleinen kommentti: Advanced-osion teema on superhieno! Tämän vuoden Advanced-osaan sain vain muutaman hajaosuman, mutta ensi vuonna tilanne taitaa olla täysin päinvastainen.

***

Tekisi mieli aloittaa uusi POPSUGAR-haaste nyt heti, mutta koetan malttaa mieleni vuodenvaihteeseen asti. Ja se tämän vuotinen haastekin on vielä kesken...

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Kommentit

  1. Hmm, on kyllä todella monta kiinnostavaa haastekohtaa tässä! Upean aloitusvirkkeen metsästäminen kirjoista voisi olla hauskaa. Täytyypä harkita, josko osallistuisi tähän(kin) haasteeseen. Aion Helmet-haasteeseenkin osallistua, mutta koska olen rentoilija niin nämä eivät aiheuta stressiä, vaan nimenomaan tönivät hieman ulos mukavuusalueelta.

    Löytyyköhän tätä listaa jostain listamuodossa? Siis sellaista, jonka voisi vain kopsata omaan blogiin ja täyttää sitten aina sopivan kirjan luettuaan. Olen niin laiska, etten jaksaisi koko listaa kirjoittaa itse :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kopioin listan kohdat Goodreadsista, ne on kirjoitettu listaksi ainakin täällä: https://www.goodreads.com/topic/show/20919424-popsugar---2020

      Voi olla, että minäkin osallistun myös Helmet-haasteeseen ensi vuonna, mutta ainakaan se tämänvuotinen Helmet-lista ei herättänyt minussa suurta innostusta. Minulla vaan meinaa usein mennä nämä haasteet viime metreillä suorittamisen puolelle (vielä ehtii lukea yhden ja sitten vielä yhden, jos lukee kirja tosi, tosi nopeasti... :D) mutta olen koettanut opetella tästä pois. Tämän vuoden POPSUGARIIN minulla taitaa olla kirjat nyt luettuna, 3 odottaa bloggausjonossa ja niiden kanssa pääsen just yli 40 luetun kirjan. Koetan tyytyä tähän. :)

      Poista
  2. Tuo Advanced-osio on mainio, siihen voisi olla hauska bongailla lukemista. Popsugarin sijaan taidan tehdä sittenkin Helmetin, vaikka marraskuussa ajattelin jo (taas kerran) etten enää koskaan osallistu mihinkään haasteeseen ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se mieli muuttuu lukuhaasteiden kanssa. :D Välillä niistä on kyllä hyvä pitää hieman taukoa, sitten voi taas innostua uudelleen. :)

      Poista
  3. A book about a book club - Ainoa kirja, joka minulle tulee mieleen on Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Jota en ole lukenut enkä ole edes varma onko siinä kirjakerhoa...

    A book with the same title as a movie or TV show but is unrelated to it - Tähän oli hyvä vinkki Popsugarin FB-ryhmässä. Ei muuta kuin IMDB.comiin ja (englanninkielinen) kirjan nimi hakukenttään. Todennäköisesti joku on tehnyt jonkinlaisen leffan sillä nimellä.

    A book about or involving social media - Voi olla, että lasken tähän sellaisen kirjan, jossa vain mainitaan Insta, Twitter tai FB.

    A fiction or nonfiction book about a world leader - Luulisin, että on helpohko kuitata esim. YA-fantasialla? Näitä kaikenlaisia haltia-. yms. prinsessojahan oli yhteen väliin pilvin pimein.

    A Western - Suunnitelma B:ni on jonkin Laura Ingall Wilderin kirjan lukeminen uudelleen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon vinkeistä! En itse ole vielä ehtinyt tukimaan netin vinkkejä tähän haasteeseen, mutta tuo IMBD-vinkki tuli kyllä todella tarpeeseen. Heh, minä ajattelin tylsästi tuohon wolrd leader -kohtaan, että kirjan pitää käsitellä jotain "oikean" maailman johtavaa poliitikkoa tms. :D Mutta voihan sen tosiaan ajatella noinkin - kohta ei olekaan enää niin vaikean tuntuinen!

      Poista
  4. En ole ennen osallistunut Popsugariin, mutta otan sen ensi vuodelle varjohaasteeksi. Eli Helmet on edelleen se tärkein, mutta siinä sivussa yritän täyttää Popsugaria. Aiheet vaikuttavat kivoilta eikä liian vaikeilta. Rakastan haasteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, lukuhaasteet on tosi kivoja! Tämä sopii mainiosti Helmet-haasteen kylkeen. Muistaakseni näissä ei yleensä ole ollut ihan samanlaisia kohtia, vaikka tämän vuoden Helmetiä ei tietenkään ole vielä julkaistu.

      Poista
  5. Tässä haasteessa on monia hauskoja kohtia.

    Olen osallistunut vain yhteen tämänkaltaiseen haasteeseen, eli kirjabingoon joskus monta kesää sitten. Haasteessa oli hyvät ja huonot puolensa. Se kannusti tarttumaan kirjaan, johon ei ollut jostain syystä aiemmin tarttunut, mutta samalla se tuntui rajoittavan lukemista jossain määrin. Toisaalta haasteita on aina hauska tulkita vapaasti.

    Tekoälykirjaksi suosittelen Becky Chambersin Wayfarers-sarjaa. Sen toinen osa käsittelee vahvasti tekoälyä, mutta tekoäly on mukana myös ensimmäisessä kirjassa, jolla haasteen saisi kuitattua pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä! Tekoälystä ei olekaan juuri lukenut fktiota, ja tuo vinkkaamasi kirja vaikuttaa tosi kiinnostavalta.

      Minä olen oppinut suhtautumaan tämäntyylisiin haasteisiin rennosti, eli luen paljon muutakin ja jos osa kohdista jää tyhjiksi, en enää siitä stressaa. Joskus olen väkisin lukenut jotain listan kaikkiin kohtiin eikä se ollut mikään miellyttävä kokemus. Päinvastoin, minulta hävisi joksikin aikaa kiinnostus näitä haasteita kohtaan lähes tyystin.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.