Elina Rouhiainen: Muistojenlukija

Kiinnostavia kotimaisia spefikirjoja ja -sarjoja ilmestyy nykyään niin paljon, että perässä pysyminen on vaativa homma. Elina Rouhiaisen Väki-trilogian avausosa ilmestyi parisen vuotta sitten, mutta tulin tutustuneeksi tähän nykyhetkessä tiukasti kiinni olevaan, urbaaniin fantasiasarjaan vasta nyt. Muistojenlukija (Tammi, 2017) oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja viihdyin sen parissa erinomaisesti. Lue: hotkaisin kirjan melkoisella vauhdilla, ja jatko-osankin aion lukea pikapuoliin.

Muistojenlukijan tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin, mikä ainakin minulle tuntui ensialkuun oudolta paikalta fantasiajuonelle. Mutta Muistojenlukija osoittaa, että aina ei suinkaan tarvita mielikuvitusmaailmaa vaan fantasia sopii hyvin myös nykymenon keskelle. Muistojenlukijan päähenkilönä on 16-vuotias Kiuru, jolla on merkillinen kyky nähdä muistot lintuina (tässä siis selitys kirjan kauniille kansikuvalle). Kiurun lapsuudenystävällä Samuelilla on hänelläkin oma kykynsä, mutta varsinaisesti tapahtumat pyörähtävät käyntiin, kun Kiuru ja Samuel törmäävät yhteiskunnan ja Helsingin laitamilla hengailevaan porukkaan. Bollywood, Dai ja näiden kaverit elävät Shangri-Laksi ristimässään paikassa omilla ehdoillaan, mutta heillä on myös eräs päämäärä, johon Kiuru ja Samuel liittyvät.

Muistojenlukija on kiehtova sekoitus Kiurun kasvukertomusta ja asteittain tiivistyvää jännitysjuonta, joka ottaa kirjan loppupuolella hurjasti kierroksia. Kiurun koti on vähävarainen ja akateeminen, ja tytöllä tuntuu olevan itsetunto-ongelmia. Kelpaako kirjoista ja lukemisesta innostunut Kiuru omana itsenään uusille tuttavuuksille ja Samuelillekin, vai pitäisikö olla muunlainen? Kiuru on äitinsä puolelta romanitaustainen, ja tämä juoniaines jäi mielestäni ohuelle käsittelylle ja hieman irtonaiseksikin. Romanien ja valtaväestön välisistä ristiriidoista olisi taatusti saanut enemmänkin irti, mutta ainakaan kirja ei mennyt yhteiskunnallisen paasaamisen puolelle. Muistojenlukija kuvaa silti onnistuneesti irrallisuuden tunnetta, joka leimaa Dain ja Bollywoodin arkea. Pärjäämisen keinot ovat heillä täysin toisenlaiset kuin mihin Kiuru on omassa suojatussa elämässään tottunut.

Kirjan tapahtumat jäävät jännään paikkaan, ja aion taatusti ottaa selvää, miten Kiurun ja kumppaneiden käy heidän uudessa elämässään. Viihdyttävä ja jouhevasti etenevä Muistojenlukija saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.


***
Osallistun kirjalla Matkalla nuorten kirjametrossa -lukuhaasteeseen, jossa kirja kuuluu Taikapiiri-linjalle.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjoihin kadonnut, Luetaanko tämä?, Todella vaiheessa ja Kirjasähkökäyrä
Kirjan tietoja:
Elina Rouhiainen: Muistojenlukija
Tammi, 2017
387 sivua

Kommentit

  1. Kiitos Marika. Tämä oli koukuttava kirja, mutta mielestäni tarinassa oli liikaa huumeiden käyttöä.

    VastaaPoista
  2. Joo, huumejutut olivat minulle pienoinen yllätys kirjan sisällössä, mutten kuitenkaan kokenut että ne olisivat liikaa hallinneet tapahtumia. Todellakin oli erittäin koukuttava kirja. :)

    VastaaPoista
  3. Tää pitää kyllä munki lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti lukea, oli tosi hyvä! Koetan itse ehtiä jatko-osan pariin viimeistään alkuvuonna.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.