Elizabeth Acevedo: Runoilija X

"Xiomara muistetaan ehkä
monestakin: opiskelija,
ihme, suojeleva sisar,
väärinymmärretty tytär

mutta ennen kaikkea
hänet tulisi muistaa
siitä miten hän pyrki tulemaan
soturiksi joksi tahtoi."
Elizabeth Acevedon Runoilija X (Karisto, 2019) on useampia kirjallisuuspalkintoja saanut young adult -säeromaani, joka saatiin aika tuoreeltaan käännettyä myös suomeksi. Runoilija X:llä on hieman kyseenalainen kunnia olla toinen ikinä koskaan lukemani säeromaani (se ensimmäinen oli Sarah Crossanin Yksi), ja täytyypä sanoa, että tämä uudehko kirjallisuuden laji viehättää minua aika lailla. Säeromaanin muoto ja fiilis tuntuu sopivan erityisen hyvin juuri young adult -genreen, jonka kirjat ovat parhaimmillaan rohkeita, omia polkujaan kulkevia, vähän röyhkeitä ja tunteisiin vetoavia. Nämä laatusanat sopivat myös Runoilija X:ään, jossa kertojana oleva, Harlemissa asuva teinityttö Xiomora kertoo unelmistaan, arjestaan, perheestään, uskonnosta, koulusta - eli seikkailusta nimeltä elämä.


Runoilija X on kovin aidon ja vilpittömän oloinen nuoren naisen kasvutarina. Kirjallisesti lahjakas tyttö innostuu koulussa lavarunoudesta, mutta kotona uskontoon liittyvät menot laitetaan etusijalle ja omat haaveet saavat siis odottaa. Muutenkin tuntuu, että vanhemmat olettavat Xiomoran olevan ihan jotain muuta kuin mitä oma minä sanoo. Mutta ihastuminen onnistuu silti puskemaan Xiomoran elämään, ja salaisen muistikirjan sivut täyttyvät runoista. Xiomora kohtaa väistämättä useita ristiriitatilanteita, ja siitä annan kirjalle täydet pisteet, ettei se niitä käsitellessään sorru liiallisiin imelyyksiin tai teennäisiin ratkaisuihin. Erityisesti pidin siitä, miten Xiomoran ja hänen kaksosveljensä suhdetta kuvattiin. Usein vaikutelmia tilanteista ja tunteista syntyy lähes rivien välistä, mutta silti sisarussuhde on eräs Xiomoran arjen kantavia voimia.

Jos joku on vailla joululahjavinkkiä nuorelle, kannattaa kokeilla josko Runoilija X olisi juuri se oikea kirja lahjapakettiin. Tässä kirjassa on paljon tärkeää sanomaa ja ajattelemisen aihetta, raikkaassa ja asennetta tihkuvassa muodossa. Minä pidin peukkuja Xiomoran lavarunoesityksille ja elin mukana hänen sydänsuruissaan ja ystävyyden iloissa neljän Goodreads-tähden veroisesti.
"Maailma on melkein levollinen
kun ei enää yritä
ymmärtää sitä."
Pidän kirjan kannesta. Se on eräs vuoden kauneimpia!

***
POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan "An "own voices" book".

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kannesta kanteen, Bibbidi Bobbidi Book, Kirjapöllön huhuiluja ja Kirjahilla
Kirjan tietoja:
Elizbeth Acevedo: The Poet X (2018)
Suomennos Leena Ojalatva
Karisto, 2019
368 sivua

Kommentit

 1. Mä olen aivan totaalisen hurahtanut säeromaaneihin. Sarah Crossanin Yksi on ehdottomasti tähän asti lukemistani suosikki, mutta myös Runoilija X oli hyvä. Mun mielestä säeromaani toimii parhaiten, kun kirja on aika paksu (suomalaiset säeromaanit on harmittavan lyhyitä) ja pääteema on hyvin tunnepitoinen ja ehkä jollain tavalla aika ainutlaatuinen. Tässä Crossanin Yksi pesee ehdottomasti muut säeromaanit. Odotankin todella paljon, kun keväällä julkaistaan toinen Crossanin säeromaani suomeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Crossanin Yksi oli minullekin huikea elämys. Muistan, että ahmin se yhden illan aikana lähes yhdeltä istumalta ja kyseessä oli kyllä muutakin kuin pelkkää uutuudenviehätystä uuden kirjallisuudenlajin äärellä. Todella tunteisiin vetoava romaani. Onpa siis kiva kuulla, että Crossanilta tulee keväällä jotain uutta - aion ehdottomasti ottaa sen lukupinooni. En ole vielä ehtinyt tutkimaan kevään katalogeja, joten olen vielä vähän ulkona tulevista uutuuskirjoista. :)

   Poista
 2. Tämä on ehkä kolmas lukemani säeromaani, aiemmat olivat Amos Ozilta ja Bernardine Evaristolta. En etsi niitä erityisesti, mutta kirjat ovat löytäneet minut. Tykkäsin Runoilija X:ssä varsinkin uskonnollisen identiteetin teemasta, tämähän voisi olla hyvä rippilahja myös suomalaiselle nuorelle. Pitäisi varmaan kuunnella tämä enkuksi äänikirjana uudelleen, kun luin eka kerran suomeksi painettuna tekstinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, Amos Ozilta on tullut säeromaani. Pitääpä googlailla, minkä tyylinen kirja on kyseessä. Runoilija X sopisi varmasti erinomaisesti rippilahjaksi. Kirjassa on syvyyttä ja hienoja teemoja ja se on niin tässä ajassa kiinni.

   Poista
 3. Olen selannut tätä kirjastossa (meillä tämä on aikuisten hyllyssä: tosin kirjat ovat kirjastossa välillä missä ja miten sattuu), mutta en innostunut enkä viitsinyt edes lainata. Kirjoituksesi perusteella kirja varmasti on hyvä, mutta en usko olevani kohderyhmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nämä YA-romaanit ovat usein sellaisia, että voisi niitä laittaa täälläkin aikuisten hyllyyn. Nuorille aikuisillehan nämä on suunnattu. En taida minäkään olla kohderyhmää, mutta just nyt minulle näkyy menevän parhaiten alas vähän kevyemmät kirjat. Lukupinossa on melkeinpä vaan YA-romaaneja...

   Poista
 4. Minulla taitaa olla sivistyksessä kokonainen säeromaanien menevä aukko. Ihan kokonaan uusi juttu minulle. Ei ole tullut vastaan missään. Pitänee siis antaa mahdollisuus ja tämä kuulostaa aloitukseen varsin sopivalta. Kiitos vinkistä ja "lisäsivistyksestä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla säeromaania! Tämä Runoilija X on oikein hyvä, ja suosittelen kovasti myös sitä toista lukemaani eli Sarah Crossanin Yksi-romaania. Nämä ovat myös tosi nopeita luettavia, joten ei kannata hätkähtää romaanin muhkeaa sivumäärää. Crossanin kirjan luin yhdessä illassa ja varmaan tämäkin olisi mennyt nopeasti alas, mutten ehtinyt syventyä niin intensiivisesti kirjaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.