#naistenviikko: Laura Suomela - Silmänkääntötemppu

Naistenviikkoni kulkeutuu seuraavaksi nuorten naisten elämään, joka ei tänä päivänä todellakaan ole helppoa - ainakaan jos joutuu sellaisen ongelman eteen kuin 16-vuotias Alma Laura Suomelan kirjassa Silmänkääntötemppu (Karisto, 2018). Lukiota käyvän Alman paras ystävä on Sofia, eikä tytöillä ole salaisuuksia toisiltaan - kunnes Alma sattumalta näkee Sofian Mari-äidin lemmekkäissä tunnelmissa kaupungilla. Alman luja usko ystävän ydinperheen pysyvyyteen järkkyy, ja hän saa huiman tuuman pelastaa Sofia uhkaavalta avioerokriisin vaikutuksilta. Avukseen Alma värvää mukavan lupsakkaan lukiokaverinsa Sampon.
"En kertoisi Sofialle hänen äitinsä suhteesta, ja salaaminen tuntui valtavalta taakalta. Itseni tuntien tulisin tuupertumaan sen alle. Olisi sittenkin olemassa kolmas vaihtoehto. Se olisi hullu ja uhkarohkea. Mitä Katniss Everdeen tekisi tilanteessani? Taistelisi eikä pelkäisi." (s. 47)
Silmänkääntötempun juonikuvio oli tavallaan tosi hassu, mutta silti siinä oli sen verran kiinnekohtia suomalaiseen perhearkeen, että homma pysyi kasassa ja Alman touhut vaikuttivat juuri sen verran uskottavilta, että huomasin käänteleväni kirjan sivuja aika vauhdikkaasti. En ole lukenut pitkään aikaan nuortenkirjoja (siis sellaisia, jotka eivät olisi fantasiaa), joten osa Silmänkääntötempun raikkaudestasta ja hupsusta vetovoimasta saattoi mennä jonkinlaisen jälleennäkemisen ilon piikkiin.

Tykkäsin tosi paljon kirjan kielestä, joka oli sopivan rempseää mutta eteni silti luontevasti. Kirjan loppuratkaisu oli mielestäni hieno, ja se toi aivan yllättäen henkilöhahmoihin lisää syvyyttä ja antoi lukijalle pohtimisen aihetta. Ystävyys on Silmänkääntötempun vahva teema, mutta kirjassa tuotiin hyvin esille myös perheen merkitystä ja sitä, millaisena uhkana nuori saattaa kokea tutun ja turvallisen arjen särkymisen. Monia isoja asiota on saatu mahtumaan napakastai pariin sataan sivuun!

Silmänkääntötemppu saa minulta neljä tähteä Goodreasiin. Olipa kiva, pirteä kirjatuttavuus.


***

Bloggaus on osa Kulttuuripohdintoja-blogin naistenviikkohaastetta.


Osallistun kirjalla Matka nuorten kirjametrolla -haasteeseen. Silmänkääntötemppu kuuluun Omien keskellä -linjaan, ja liikun vanhalla bloggauksellani sulavasti Sarah Crossanin Yksi-pysäkille. Luin Crossanin säeromaanin viime kesänä, ja se veti kyllä jalat alta - niin hieno ja mieltä avartava kirja!

Lukemattomat naiset -haasteessa kirja sopii kohtaan VII. Kirja naisten välisestä yhteistyöstä tai ystävyydestä. Tässä kirjassa naiset ovat nuoria, mutta ystävyys vahvaa - aikansa.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogissa Evarian kirjahylly
Kirjan tietoja:
Laura Suomela: Silmänkääntötemppu
Karisto, 2018
207 sivua

Kommentit