#klassikkohaaste: F. Scott Fitzgerald - Kultahattu (kirja + leffa)
Tänään on jälleen kirjabloggaajien puolivuosittaisen klassikkohaasteen postauspäivä. Haastetta emännöi tällä kertaa Tuntematon lukija -blogin Hande, ja ko. jutusta kannattaa käydä kurkkaamassa kaikki haasteessa mukana olevat blogit. Aika monta meitä taas on bloggaamassa klassikoista 😊.
Minulle kirjaklassikon valinta tuotti päänvaivaa, sillä lukuhaluja nostattavaa klassikkoa ei meinannut löytyä ei sitten millään ja pakolla en halunnut alkaa tahkoamaan edes lyhyttä kirjaa. Onneksi kesän visainen klassikkopulma ratkesi POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteen kautta, sillä tutkiessani Goodreadsin listaa yli miljoonan arvioinnin kirjoista (ks. täällä!) löysin F. Scott Fitzgeraldin Kultahatun (Otava, 2013/1925).
Salaperäinen, upporikas Jay Gatsby on kirjan keskeinen henkilö, ja hänen persoonaansa pureudutaan keskilännestä New Yorkiin muuttavan kertojahahmon Nick Carrawayn kautta. Nuosuhuumassa olevalle pörssialalle töihin tullut Carraway asettuu asumaan pienellä kuukausivuokralla uusikkaiden asuinalueelle Long Islandille, ja hänen naapurinsa Gatsby näyttäytyy Carrawaylle ensi kertaa yllä olevan lainauksen runollisesti kuvatussa tilanteessa. Kohtaus kuvaa monella tapaa Gatsbyn luonnetta ja sitä, mikä häntä ajaa eteenpäin: vuosien takainen rakkaus Carrawayn kauniiseen Daisy-serkkuun, joka on päätynyt rikkaan Tom Buchananin vaimoksi. Kultahatussa vietetään loisteliaiden juhlien täyttämää kesää, jolloin Carrawayn, Gatsbyn, Daisyn ja tämän Tom-miehen kohtalot kiertyvät yhteen, kohtalokkain seurauksin.
Kultahattu oli minulle niitä klassikoita, joiden nimesta olen ollut tietoinen "aina" mutta jonka sisältö sen sijaan on ollut täysin hämärän peitossa. Elokuvaversioitakaan en ole nähnyt, joten lähdin lukemaan kirjaa puhtaalta pöydältä. Kultahattu yllätti minut positiivisesti. Ihastuin Fitzgeraldin kerrontaan, joka toisinaan yltyy lainauksen kaltaisiin maalailuihin mutta joka myös vie tarinaa hyvin eteenpäin ja kuvaa henkilöiden luonteenpiirteitä taitavasti dialogin kautta. Gatsbyn henkilöhahmo on kiehtova sekoitus ajan henkeen sopivaa pyrkyryyttä ja lähes lapsenomaista, naiivia uskoa rakkauteen ja itse luotuun, parempaan huomiseen. Kultahatun lopun traagisuus on käsinkosketeltavaa, ja siihen tiivistyy hienosti 20-luvun hulppean loiston pinnallisuus ja komeiden kulissien takainen raadollisuus. Pidin myös kirjan lyhyydestä, tässä kirjassa ei ollut turhia täytesivuja. 220 sivua oli täydellinen mitta taitavalle ajankuvalle, joka onnistui koskettamaan ja liikuttamaan. Goodreadsiin Kultahattu saa minulta neljä tähteä.
Lainasin kirjastosta vuonna 2013 valmistuneen elokuvaversion, jonka ohjasi Baz Luhrmann ja jossa Jay Gatsbytä näytteli Leonardo di Caprio ja Nick Carrawayta Tobey Maquire. En ole kummankaan herran suurin ihailija, mutta tässä elokuvassa he sopivat rooleihinsa erinomaisesti. Olen nähnyt di Caprion hymyn ja maljanojennuksen lukuisia kertoja esimerkiksi Twitterin fiidissä, mutta kyllä se kuulkaa kannattaa katsoa aivan oikeassa asiayhteydessään:
"Se oli niitä harvinaisia hymyjä, jotka ovat äärettömän rauhoittavia ja jollaisia ei tapaa useammin kuin neljä, viisi kertaa elämänsä aikana. Hetken se tarkoitti - tai näytti tarkoittavan - koko maailmaa ja sitten se keskittyi juuri sinuun ja asetti sinut kaikkien muiden edelle. Se ymmärsi sinua juuri niin paljon kuin tahdoit itseäsi ymmärrettävän, uskoi sinuun niin kuin itse halusit itseesi uskoa ja vakuutti sinulle, että se oli saanut sinusta juuri sellaisen vaikutelman kuin parhaimmillasi saatoit toivoa antavasi." (s. 62)
Carrawaytä näyttelevä Maquire puolestaan tavoittaa hienosti hahmonsa poikamaisen ihmettelevän asenteen, kun keskilännen kasvatti kohtaa täysin uudenlaisen ympäristön, joka asettaa samoilta seuduilta kotoisin olevan henkilöt uuteen valoon.
Elokuvakin yllätti minut. Se nimittäin yhdisteli 20-lukulaiseen henkeen 2000-luvun buustia erityisesti musiikkivalintojen ja kuvallisen ilmaisun muodossa. Otti kotvasen aikaa tottua tähän paikoin hivenen räväkkään tyyliin, mutta oikeastaan pidin elokuvasta juuri sen menevyyden vuoksi. Klassikoistakin voi pudistella pölyjä pois ja nyt homma pysyy sentään kohtuuden rajoissa - paitsi tietysti Gatsbyn juhlakuvauksissa, joissa totisesti irrotellaan kuin viimeistä päivää. Lopputulos on näyttävä, ja erityisesti elokuvan puvustus hivelee silmää. Maquiren kertojanääni pitelee silti lankoja tyylikkäästi käsissään, ja elokuvaan luotu kehyskertomus toimii varsin mukavasti. Irrottelusta huolimatta elokuva noudattelee kirjan juonikulkuja uskollisesti, mikä tietenkin sopii klassikon henkeen.
Lana del Reyn kaunis biisi Young and beautiful on ollut suosikkejani siitä asti, kun sen ensi kertaa kuulin. En kuitenkaan tiennyt, että kyseinen kappale on mukana The Great Gatsby -elokuvassa. Se sopii sinne upeasti! Kun Gatsby esittelee taloaan Daisylle ja Nickille ja tuo biisi soi vienosti taustalla, melkein kylmät väreet kulkivat ihollani... löysin Youtubesta kappaleen musiikkivideon, jonka kautta pääsee kiinni elokuvan tunnelmiin (vaikka niistä taitaa saada tämän pätkän perusteella liiankin vauhdikkaan kuvan). Tätä on nyt tullut itsekin katsottua jokunen kerta, vaikka leffakin on tuoreessa muistissa:
Klassinen kysymys: kirja vai leffa, kumpi on parempi? Kultahatun ja katsomani elokuvaversion kohdalla tähän on todella vaikeaa vastata. Sanotaan siis, että tasatilanne! Uusimmassa elokuvaversiossa pidin siitä, että se sekoittaa klassikkoon nykyajan ilmaisua mutta säilyttää silti riittävässä määrin 20-lukulaista fiilistä. Kirja puolestaan vie aikakauden tunnelmiin omilla eleganteilla keinoillaan. Kirja on kenties koskettavampi mutta elokuva näyttävämpi. Kumpaakin suosittelen kokeilemaan.
***
Kirjabloggaajien klassikkohaastetta emännöi tänä kesänä Tuntematon lukija -blogi.
Kirjabloggaajien klassikkohaastetta emännöi tänä kesänä Tuntematon lukija -blogi.
Klassikkohaasteeseen olen lukenut seuraavat kirjat:
6) -
9) F. Scott Fitzgerald: Kultahattu
POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa saan merkinnän kohtaan 'a book with at least one million ratings on Goodreads'.
Kirjankansibingossa saan leffakannesta merkinnän ruutuun 'hieno vaate', sillä 1920-luvun hepeneet ovat tyylikkyydessään aivan huipputasoa, jos minulta kysytään. Keskimmäiselle pystyriville muodostui BINGO:
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa:
* Kirjaa on luettu mm. blogeissa Jokken kirjanurkka, Kirjablogi Rouge, Kirjasähkökäyrä ja Pieni kirjasto
* Yle Areenassa on kuunneltavissa Kirja vs. Leffa -ohjelman Kultahattua käsittelevä jakso.
* leffan traileri Youtubessa:
* leffan traileri Youtubessa:
Kirjan tietoja:
F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby (1925)
Suomennos Marja Niiniluoto
Otava, 2013
220 sivua
Minun pitäisi kyllä lukea joskus tämä alkuperäinen kirja (olen siis lukenut huumoriversion kirjasta), joka minullekin on nimenä tuttuakin tutumpi. Olen nähnyt myös tuon elokuvan ja nimenomaan saman version kuin sinäkin katsoit. Siitä on jo aikaa ja muistelisin, että elokuva meni osin minulta ohi. Voi olla, että sekoitin henkilöitä keskenään (minulla on "hahmotusongelma") tai sitten olin muuten vain muissa maailmoissa. :D
VastaaPoistaMinä katsoin elokuvan aika pian kirjan lukemisen jälkeen, joten minulla meni katselu vähän taas siihen, että vahdin miten tarkkaan elokuva seuraa kirjan juonta ja jääkö jotain olennaista pois. Elokuva oli yllättävänkin uskollinen kirjalle (toisaalta, olisi oikeati ollut järkyttynyt, jos sinne mukaan oli livautettu jotain aivan uusia juonenkäänteitä), mutta kirja oli toisaalta niin lyhyt että se on varmaan ollut helppoa sisällyttää kokonaan elokuvaan.
PoistaHieno kirja, olen nähnyt vain filmin missä on Robert Redford ja Mia Farrow.
VastaaPoistaTuokin versio kiinnostaa, sillä erityisesti Farrow on suosikkinäyttelijöitäni. Ko. version tyyli vaan taitaa olla sen verran kaukana tästä uusimmasta versiosta, etten taida voida katsoa näitä aivan peräkkäin.
PoistaHieno kimppakokemus: kirja ja leffa! Mainitsemasi biisi on myös minun suosikkini, samoin Sian mieletön leffaraitaveto.
VastaaPoistaVedin aikanaan överit, kun luin Kultahatun. Ihastuin kirjan tunnelmaan ja katsoin kirjan lukemisen jälkeen sekä 1970-luvun leffaversion että tämän uuden. Uudessa on tinkimätöntä koreilua ja vanhassa pinnanalaista väreilyä - taisin liukua vanhan version puolelle 😀
70-luvun leffaversio kyllä kiinnostelee kovasti minuakin, se lienee tunnelmaltaan lähempänä kirjallista versiota. Mutta jotenkin tuo uusi versio on minulla päässä vielä liian vahvana jotta voisin katsoa toisentyylistä versiota aivan heti. Syksymmällä sitten. :) Tässä uudessa elokuvassa on tuo musiikillinen puoli erittäin onnistunut.
PoistaTästäkin olen nähnyt vain elokuvan - voi minua! Klassikkoja riittää :)
VastaaPoistaEivät lopu kesken, hyvä niin. :)
PoistaKiitos :) Kultahattu on yksi lempparikirjoistani, jonka olen lukenut blogiaikanakin ainakin kaksi kertaa. Elokuvankin olen katsonut useamman kerran. Ihana kirja <3
VastaaPoistaMinulla tämä ei noussut aivan klassikkolistan kärkeen, mutta tosi hyvä kirja kuitenkin on kyseessä. Oikeastaan voisin sanoa tätä positiiviseksi yllätykseksi, sillä en osannut odottaa tältä oikein mitään.
PoistaKiitos mainiosta klassikkovinkistä! Juttuasi lukiessani tajusin, että tässä olisi hyvä kirja & elokuva -pari ratkaisemaan Helmet-lukuhaasteen ongelmakohdan "Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan".
VastaaPoistaKirja on tosi nopealukuinen (minulle ainakin oli), joten kannattaa ehdottomasti kokeilla. Minä en ole Helmetissä tänä vuonna mukana, mutta POPSUGARissa on sellainen leffakohta kuin 'a book becoming a movie in 2019'. Se vasta vaikea on...
PoistaLuin joitakin vuosia sitten Kultahatun englanniksi, ja minulle jäi päällimmäisenä mieleen sen kylmyys. Sekä henkilöitten että ajan kuvauksena. Luinkin sitä nimenomaan kriittisenä ja hiukan surullisena kuvauksena svengaavien vuosien Yhdysvalloista... Olen joskus miettinyt, että pitäisi ottaa suomennos lukuun, lukisiko sitä eri tavalla?
VastaaPoistaNo joo, kyllähän tämä sillä lailla kylmänoloinen romaani on, että komean juhlinnan takaa on vaikeaa löytää aitoja tunteita. Mutta kertonana oleva Carraway on kuitenkin hahmona aika sympaattinen, ja se vaikutti omaan lukukokemukseeni pehmentävästi, siitä huolimatta että kirjan loppu on aika synkkä. Kultahattu on joka tapauksessa uusintaluvun arvoinen, niin hieno kirja on kyseessä.
PoistaKiinnostavan klassikon olet valinnut! En ole lukenut tätä, mutta nyt alan harkita, sillä tosiaan, nyt vasta minäkin sain ensimmäistä kertaa tietää mistä tämä kirja oikein kertoo. Nimi on ollut minullekin tuttu, mutta sisältö täysin arvoitus. Enkä ollut tiennyt,että se kuuluista di Caprio -meemi on Kultahattu-elokuvasta!
VastaaPoistaTähän kannattaa ehdottomasti tutustua, jos vain yhtään tuntuu että kiinnostelee. Kirja oli yllättävän helppolukuinen vaikka minulla oli jostain syystä vähän ennakkoluuloja tätä kirjaa kohtaan. Ja mielestäni Kultahattu on nykylukijallekin aivan antoisa kirja, kirjan luonnekuvaus on ajattoman oloista.
PoistaKirjakin on tuttu, mutta kommentoin elokuvia. Pidän paljon enemmän versiosta, jossa ovat Robert Redford ja Mia Farrow. Tuon uudemman tyyli meni minusta yli.
VastaaPoistaUudemmassa versiossa oli kieltämättä otettu vapauksia tulkinnan suhteen. Minuun tuo tyyli nyt iski, mutta ymmärrän kyllä jos ei ns. nappaa. :)
Poista