2 x lyhytarvio: Tunnelmia Napolin kortteleista ja Yhdysvaltain maaseudulta

Blogattavien jonoa on taas päässyt kertymään (=ihanaa, että kesällä on ollut aikaa lukea!!), ja päätin niputtaa pari kirjaa samaan juttuun. Vuorossa on siis lyhytarvioita, olkaapa hyvät:


Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina (WSOY, 2018)

Napoli-sarjan päätösosa Kadonneen lapsen tarina ei ollut minulle niin järisyttävän hieno kokemus kuin sarjan edellinen osa, jolle annoin täydet viisi tähteä Goodreadsissa. Kirja jatkoi sarjaa tutuilla urilla, ja Lilan ja Elenan ystävyyden vaiheita seurataan aina loppuun asti - sinne, mistä sarja aikoinaan alkoi. Lilan pienen Tina-tyttären merkillinen katoaminen tuo synkkiä sävyjä naisten elämään, ja ylipäänsä kirjan loppuosa on kaikkea muuta kuin auringonpaistetta. Surumielisyydestä huolimatta ikääntymisen teemaa käsitellään kirjassa silti taitavasti, joten kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen, jos sarjan edelliset osatkin ovat jo luettuna. 

Minulta Kadonneen lapsen tarina saa Goodreadsiin neljä tähteä. Kokonaisuutena Napoli-sarja on upea, eräs parhaita - jollei jopa paras - "aikuissarjoja", joita olen lukenut. Italialaisen yhteiskunnan ja Napolin työläiskorttelien elämän kuvaus on ollut antoisaa luettavaa, ja on ollut nautinto seurata, miten nämä vakavemmat aiheet on saatu luontevasti kiedottua kahden naisen elämänkohtaloihin. Arrivederci, Elena ja Lila!


Marc Malés: Rumuus ja hulluus (Like, 2006)

Rumuus ja hulluus -sarjakuva sijoittuu 1930-luvun Yhdysvaltoihin. Sarjakuvan päähenkilöiden luonteet on nasevasti tiivistetty kahteen adjektiiviin: kuuluisa radioääni Lloyd Goodman on se ruma tyyppi ja kaunis, arvoituksellinen reissunainen Helen hullu. He kohtaavat sattumalta, kun Goodman on tehnyt irtioton työstään ja paennut tuntemattomuuteen maaseudun rauhaan. Hänen maatilalleen eksynyt Helen jää ensin vain hetkeksi, mutta aikaa kuluu ja Helenin ja Lloydin välille kehittyy erikoislaatuinen ystävyys, joka saa molemmat kohtaamaan oman menneisyytensä demonit.


Malésin mustsavalkoinen piirrosjälki tuo mieleen sanomalehtien jatkuvajuoniset sarjat, ja tämä tyyli sopii oikein hyvin 30-luvun ajankuvaan. Sarjakuvan juonellinen anti oli sujuvasti etenevää ja viihdyttävää keskitasoa, mutta tykkäsin eniten 30-luvun tunnelmasta, joka välittyi ruuduista hienosti. Helenin vaatteet on piirretty tyylikkäästi, maaseutua kuvataan maisemaruuduissa yllättävänkin paljon ja joukkoviestimissä eletään vielä aikaa, jolloin radioäänen oli mahdollista olla kuuluisa "ilman kasvoja". Goodreadsiin albumi saa minulta kolme tähteä.


***

Kirjankansibingossa Kadonneen lapsen tarina sopii ruutuun 'lempiväri', sillä taustalla oleva okran sävy on sellainen, jota voisin ihailla loputtomiin. Malésin sarjakuva puolestaan on valintani 'matkalla'-ruutuun:

 

Osallistun Elena Ferrenten kirjalla Kirjahyllyn aarteet -lukuhaasteeseen. Lukemattomat naiset -haasteessa saan Ferranten kirjasta merkinnän kohtaan VII. Kirja naisten välisestä yhteistyöstä tai ystävyydestä.
Goodreads: Kadonneen lapsen tarina saa 4 tähteä, Rumuus ja hulluus 3 tähteä.
Mistä kirja minulle? Ferranten kirja on e-kirjaostos. Malésin sarjakuvan lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Ferranten kirjaa on luettu mm. blogeissa Mitä luimme kerran, Luettua elämää, Donna mobilen kirjat, Hannan kirjokansi
Kirjojen tietoja:

Elena Ferrante: Storia della bambina perduta (2014)
Suomennos Helinä Kangas
WSOY, 2018
361 sivua

Marc Malés: L'autre laideur, l'autre folie (2005)
Suomennos Ville Keynäs
Like, 2006
119 sivua

Kommentit