Katja Kallio: Valkokangastuksia

Bongasin Katja Kallion elokuvallisen kirjoituskokoelman Valkokangastuksia (Otava, 2019) aivan sattumalta Goodreadsin feedistäni. En yleensä lue tämäntyylisiä kokoelmakirjoja, sillä olen aika ennakkoluuloinen sen suhteen, miten lehtikolumnit toimivat, jos niitä lukee kirjankansien välistä monta putkeen. Nyt minua kuitenkin houkutteli aihe, elokuvat, vaikken todellakaan voi tituleerata itseäni elokuvaharrastajaksi. Olen korkeintaan kovin satunnainen leffassa kävijä, jolla on on hyvin valtavirtainen elokuvamaku. Elokuvien maailma on silti kiehtova, ja kun Kallion Säkenöivät päivät oli vallan erinomaisen hieno kirja pari kesää sitten, olin kiinnostunut kokeilemaan, miten hän lähestyisi valkokangasta.
"Ihosta jossa elän tuli minulle pakkomielle, kuten vain sellaisesta voi tulla mikä on kaunista ja julmaa ja hillitöntä ja selittämätöntä."
Valkokangastuksia-kirjan teksteistä osa on julkaistu Imagessa, mutta luen sitä nykyään niin harvakseltaan, että saatoin huoletta lainata kirjan ja luottaa siihen, että kirjoitukset ovat minulle uusia. Kirjan tekstit ovat aika lyhyitä, korkeintaan muutaman sivun mittaisia, ja niissä Kallio sukeltaa itselleen jollain tapaa merkityksellisien elokuvien maailmoihin. Ranskalaisia vilahtelee paljon tekstissä, ja ylipäänsä eurooppalaisten tekijöiden tuotantoa. Elokuvapohdintoihin hän sitoo omaa elämäänsä eli kirjoitusten tyyli ei ollut kriittistä syväanalyysia vaan kevyttä ja ilmavaa mutta silti täynnä osuvia huomioita. Ja mikä tärkeintä, Valkokangastuksiin oli ihanaa uppoutua vaikken ollut nähnyt kovinkaan montaa kirjan käsittelemistä elokuvista! Kallion kirjoitustyylissä oli jotain, joka toi juuri ne tietyt jutut esille, joiden kautta lukijakin sai hieman kiinni kyseisen elokuvan vetovoimasta. Aika usein tuli olo, että istun sohvannurkassa tai leffateatterin takarivillä tuijottomassa elokuvanpätkää ja siihen liittyvää lyhyttä selostusta. Ja sitten naps, seuraava leffa esiin ja uusia kokemuksia eetteriin.

Goodreadsiin Valkokangastuksia saa minulta kolme tähteä. Mainio pieni kirja sopii virittelemään innostusta elokuvia kohtaan.
"Nuorempana tätä ei saata uskoa, mutta tosiasia on, että elämässä tulee sellainen aika jolloin ei raatsi eikä tahdo ostaa kalliita ranskalaisia alusvaatteita."

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Kirjan tietoja:
Katja Kallio: Valkokangastuksia
Otava, 2019
159  sivua

Kommentit