Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

"Kaikki Shaker Heightsin asukkaat puhuivat sinä kesänä siitä, miten Richardsonien kuopus Isabelle oli lopulta seonnut ja polttanut perheen talon. Kaupungissa oli juoruiltu pitkin kevättä pienestä Mirabelle McCullough'sta, jota toisin ajattelevat kutsuivat nimellä May Ling Chow, ja nyt puntaroitavana oli vihdoinkin jotain uutta ja sensaatiomaista."
Näin alkaa Celeste Ng'n romaani Tulenarkoja asioita (Gummerus, 2019), joka pureutuu amerikkalaiseen pikkukaupunki-idylliin ja keskiluokkaisuuden ytimeen. Mitä tapahtuu, kun elämän siloinen pinta alkaa rakoilla ja miten ihmeessä hyvinvoiva ja mallikelpoinen Richardsonien perhe päätyy kadun varteen katsomaan, kuinka heidän kaunis omakotitalonsa palaa asumiskelvottomaan kuntoon? Tarinan aloituspisteeksi on valittu se hetki, jolloin valokuvataiteilja Mia Warren ja hänen tyttärensä Pearl muuttavat Elena Richardsonin omistaman vuokratalon yläkertaan. Pearl ystävystyy Richardsonien perheen Moody-pojan kanssa ja vähitellen myös Mia arki kietoutuu perheen ympärille. Kiertelevää taiteilijaelämää viettäneet Mia ja Pearl löytävät oman tilansa Shaker Heightsin vauraassa ympäristössä, ja he ovat kuin pieni vierivä kivi, joka laittaa muutosvoimia liikkeelle Richardsonien perheessä ja koko Shaker Heightsin yhteisössä.

Tulenarkoja asioita jätti melkoisen ristiriitaiset lukutunnelmat. Ng'n sujuvassa kerronnassa on selvästi jotain erityistä, joka minua viehätti ja joka sai kääntämään sivuja. Pikkukaupungin fiilis välittyi kirjan sivuilta hyvin, ja pienet vihjailut tulevista tapahtumista ja henkilöiden motiiveista loivat omanlaista tunnelmaa tarinan kulkuun. Toisinaan kyllä koin nuo vihjailut myös ärsyttävinä - tätä tehokeinoa olisi kenties voinut käyttää säästeliäämmin. Juonenkulku piti sisällään ihan tavallista valkoisen keskiluokan amerikkalaista arkea, siihen liittyviä ihmissuhdekuvioita ja erilaisten arvomaailmojen kohtaamisia. Tämäkin minua miellytti, mutta kirjan pahin puute oli siinä, että odotin juonilankojen olevan paljon yllätyksellisimpiä ja säväyttävämpiä kuin ne sitten lopulta olivatkaan. Amerikkalaisen yhteiskunnan kuvaus jäi kovin usein ennalta-arvattavan mukavalle tasolle, vaikka henkilöissä olisi totisesti ollut potentiaalia enempäänkin. Richardssonien perhe osoittautui melko monivivahteiseksi ja esimerkiksi Isabellan kapinallisesta hahmosta olisi voinut ottaa enemmänkin irti. Taiteellinen Mia oli silti suosikkini kirjan henkilögalleriassa, ja taiteilijaelämän kuvaus olikin kirjan parhaita puolia.

Kokonaisuutena Tulenarkoja asioita jäi hyvälle lukuromaanitasolle. Goodreadsin tähtimääräksi tulee tällä kertaa kolme, vaikka jossain paikoin kirjaa mietin jopa neljääkin tähteä. Pikkukaupunkitarinoiden ystävien kannattaa kokeilla Tulenarkoja asioita.


Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain kustantajalta ennakkokappaleen. Kiitokset!
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Leena Lumi, Kirjaluotsi, Lukuisa
Kirjan tietoja:
Celeste Ng: Little Fires Everywhere (2017)
Suomennos Sari Karhulahti
Gummerus, 2019
384 sivua

Kommentit

  1. Juuri julkaisin itsekin tästä postauksen, ja aikalailla jaan kyllä fiiliksesi - paitsi että itse olin vielä pettyneempi ja ärtyneempi kirjaan. Ennalta-arvattavuus ja Suurten Kuvioiden vihjailu tosiaan pilasi tältä paljon, eikä Ng jotenkin saanut vahvuuksiaan lainkaan kerronnassa esille. Itselleni haastavinta oli kirjan kliseisyys ja tuttujen kerrontatapojen kritiikitön toistaminen, minun on aidosti vaikea hahmottaa mistä tästä kirjasta pitäneet ovat oikeasti pitäneet. :D

    Mutta kaikki teokset ei ole kaikille, joten hyvä että tällekin lukijakuntansa löytyy. Jos Goodreadsin arvioihin on uskominen, niitä rakastajia on huomattava enemmistö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin käydä lukemassa juttusi. :) Joo, mä en tästä nyt ärsyyntynyt mutta kyllähän kirja todellakin oli aika nössö. Mitään purevaa kritiikkiä keskiluokkaisuutta kohtaan on turha etsiä sen sivuilta. :) Nyt kun mietin sitä, miksi tästä kuitenkin jollain tapaa pidin niin ehkä mä luen tämäntyylisiä sen verran vähän, että kirja oli ihan viihdyttävä omalla tavallaan. Lukuromaani. :D Tykästyin varsinkin Mian ja Pearlin henkilöihin ja heidän vastakohtaisuudestaan Richardssonien perheen kanssa.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.