Mari Ahokoivu: Oksi

Mari Ahokoivun Oksi (Asema Kustannus, 2018) on näyttävä ja muhkea sarjakuvaromaani, joka ammentaa tarinansa suomalaisesta karhumyytistä. Minun piti googlailla tätä myyttipuolta aika lailla, sillä Oksi ei valitettavasti sisällä tietoannosta karhumyytistä ja sen taustoista, vaan vyöryttää lukijan eteen vahvan visuaalisen laulun äidistä ja tyttärestä. Voiko kirjaa lukea täysin ilman hajuakaan karhumyytistä? Varmasti voi ja luin itsekin kirjaa aika pitkälle ennen kuin päädyin Googlen äärelle. Mutta koin kyllä saavani hieman enemmän irti Oksista, kun kävin lukaisemassa esimerkiksi Karhuseuran Karhumytologia-sivua.



Oksi etenee pitkälti kuvan voimalla, vaikka toki jonkin verran puhettakin on mukana. Kuvitus on pääosin hyvin tummanpuhuvaa, mutta harvat väriä sisältävät sivut hyppäävätkin sitten sitä voimakkaammin esille. Minulla kesti hetken tottua Oksin tyyliin, mutta pidin siitä lopulta tosi paljon. Oksin sivuissa on suomalaisen metsän tuoksua, myyttistä latausta ja synkkää arvoituksellisuutta, joka jättää lukijan ajatuksille sijaa. Sarjakuvaromaanilla on mittaa yli 350 sivua, ja minusta on mahtavaa, että Oksi on saanut tarinalleen tilaa. Aukeama toisensa perään kuvasivuja on aina yhtä suuri ilon aihe, kun on kyse taitavan tekijän kirjasta.



Oksi oli ehdolla vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandiassa, mutta voittajaksi valittiin sen sijaan Sisaret 1918. Pidin itse peukkuja Oksille, mutta Ahokoivun kynänjälkeä voi ihailla myös voittajateoksessa. Minulta upea Oksi saa neljä tähteä Goodreadsiin.

***

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteessa kirja sopii kohtaan 'a book inspired by mythology, legend, or folklore'.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogeissa Cats, books & me, Hurja Hassu Lukija ja Kirjahilla
Kirjan tietoja:
Mari Ahokoivu: Oksi
Asema Kustannus, 2018
368 sivua

Kommentit

  1. No jopas vaikuttaakin varsin erikoiselta (hyvällä tavalla) kirjalta. Kuvaotannan perusteella kuvituskin kiehtoo ja sivujen ilmavuus on jotenkin rauhoittava ja antaa tilaa ajatella. Kurkkasin pikaisesti jo tuota laittamaasi linkkiä ja vaikuttaa kiintoisalta tuo karhumytologia.

    Helmet-haasteessakin on kohta, jonka voisi tällä kirjalla kuitata, joten sekin puoltaa tämän kirjan lukemista. Eli nimi ylös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Oksi poikkeaa massasta edukseen! Suosittelen kyllä lämpimästi tätä, jos vaan eteen sattuu tulemaan. Karhumytologia on aika jännä aihe, ja myytit ylipäänsä. Tunnen niitä tosin heikosti, mutta kiinnostaisi kyllä perehtyä aiheeseen enemmän jos vaan aikaa löytyisi. Tuo Karhuseuran kokoama tietopaketti toimi tosi hyvänä johdatteena tähän kirjaan. Olisin varmaan antanut kirjalle täydet viisi tähteä, jos mukana olisi ollut edes jotain johdattelua tuohon taustalla olevaan myyttiaiheeseen. Jotenkin mua ärsyttää lähteä etsimään erikseen tietoa, vaikka onhan se tietysti hyvä että kirja kiinnostaa niin paljon että aktivoi tiedonhakuun. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.