Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita

Tänä vuonna vietetään Minna Canthin juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee tänään tiistaina 19.3.2019 kuluneeksi 175 vuotta. Kirjablogeissa Canthin juhlapäivä on näkynyt isosti ja minäkin ehdin vielä humuun (ja ennen kaikkea Yöpöydän kirjat -blogin Minna Canth -lukuhaasteeseen) mukaan illan viimeisinä tunteina.

Nolo totuus on, ettei Canthin tuotanto ole herättänyt minussa koskaan suurta kiinnostusta tai lukuinnostusta sen vähän perusteella mitä olen pakosta jossain vaiheessa opintojani siihen joutunut tutustumaan. Liiallinen annos realismia panee tämän lukijan nikottelemaan. Canthilla on silti oma tärkeä paikkansa maamme kirjallisuuden historiassa ja on mukavaa, että hänen työtään nostetaan tänä vuonna näyttävästi esille. Päätin itse huomioida Canthin syntymäpäivän blogissani siten, että postaan tänään lastenkirjasta, joka on julkaistu juhlavuoden kunniaksi. Vilja-Tuulia Huotarisen Heistä tuli taiteilijoita (WSOY, 2019) esittelee fiktion keinoin 12 hienoa suomalaista naistaiteilijaa, ja eräs heistä on Minna Canth.


Kirja sisältää 12 lyhyttä tarinaa, joiden päähenkilönä on jokin suomalainen merkittävä naistaiteilija. Osa taiteilijoista oli minulle entuudestaan tuttuja ja itsestään selvän oloisia valintoja (esimerkiksi Canth, Fredrika Runeberg, Aino Ackté), osa taas aivan outoja nimiä. Nämä oudommat nimet olivat hienoja nostoja! Runonlaulaja Matali Kuivalatar ja tanssija Maggie Gripenberg eivät soittaneet minkäänlaisia kelloja päässäni, mutta nyt tiedän ainakin nimen ja taiteenalan.

Kustakin taiteilijasta piirtyy mielikuva jonkin lyhyen tilanteen perusteella. Aikuislukijan näkökulmasta tämä lähestymistapa toimi yllättävän hyvin, sillä olin kuitenkin melko hyvin hajulla kirjan esittelemistä taiteilijoista ja oli mukavaa seurata, miten tarinoiden tyylilaji vaihteli päähenkilönsä mukaan. En silti voinut olla miettimättä sitä, paljonko nuoremmat, esiinnostettuja henkilöitä kenties heikommin tietävät lukijat saavat irti kirjasta? Nostattaako se halun tutustua heidän taiteeseensa ja elämäänsä enemmän vai meneekö homma vain läpilukemiseksi? En osaa vastata tähän edes omakohtaisten muistojen perusteella, sillä en ollut lapsena sen innokkaampi tiedon lukija kuin nytkään 😏 ja luulen, etten itse ehkä olisi suuremmin innostunut tästä kirjasta. Eli omaan makuuni Heistä tuli taiteilijoita sopi paremmin näin kypsällä iällä nautittuna.

Esitellyistä taiteilijoista annattiin erittäin lyhyt kuvaus tarinoiden alussa, ja jäin kaipaamaan hieman laveampia tietoiskuja. Toistaalta kirja kyllä herätteli tiedonnälkää ja toimi kannustimena omatoimiseen tiedonhakuun. Kokonaisvaikutelma jäi reilusti plussan puolelle ja Heistä tuli taiteilijoita saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin. Erityisen kiitoksen annan kirjan kauniille ja värikkäälle kuvitukselle, joka on Riikka Sormusen käsialaa.
"Joskus minä kuvittelin, että taiteen tekeminen alkaa jaloista tavoitteista. Voi olla, että asia on ihan päinvastoin. Kenties mikään inhimillinen ei saisi olla taiteelle vierasta."

***

Osallistun tällä bloggauksella Yöpöydän kirjat -blogin Minna Canth -lukuhaasteeseen.


Goodreads: Kirja saa 3 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Lastenkirjahylly, Bibbidi Bobbidi Book
Kirjan tietoja:
Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita
Kuvitus Riikka Sormunen
WSOY, 2019
93 sivua

Kommentit

  1. Nyt on kirjoitettu ja julkaistu paljon näitä lapsille/nuorille suunnattuja kokoomateoksia Suomen/maailman merkkinaisista ja -miehistä. Mitähän se kertoo ajasta, että niille nähdään juuri nyt niin suuri tarve? Minäkään en tiedä, olisivatko ne purreet minuun alakouluikäisenä, mutta muistan lukeneeni murrosiässä Saima Harmajan päiväkirjaa ja kiinnostuneeni Hella Wuolijoen muistelmista lapsuus- ja kouluvuosista Virossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäntyylisistä alkaa todellakin olla jo ylitarjontaa... mutta mikäs siinä, jos lukijoita riittää kaikille. Ja onhan nämä sellaisia matalankynnyksen pikatutustumisia historiaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.