J. S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia

J. S. Meresmaan Lintuhäkin muotoinen soittorasia (Osuuskumma, 2019) oli kuluneen viikon yllättävä ja mieluisa kirjallinen tuttavuus. Pieni e-kirja saapui sähköpostiini kustantajan saatesanoilla varustettuna: "Unenomaiset pikkutarinat lumoavat lukijan [...] sisältää 24 pientä tarinaa, joita voi nautiskella rauhassa silloin tällöin tai ahmia kaikki kerralla". Unenomaisuus herätti mielenkiintoni, mutta toisaalta innostun harvoin novelleista, joten olin hieman epäileväinen sen suhteen, miten kirja mahtaisi osua lukumakuuni. Onneksi kuitenkin kokeilin kirjaa, sillä sehän oli huikean hyvää luettavaa. Olin valmistautumassa tenttiin ja kaipasin "jotain muuta", joka irrottaisi ajatukseni tenttikirjoista muttei silti vaatisi tolkuttoman pitkää keskittymistä. Niinpä lyhyet, sivun mittaiset tarinanalut, -loput tai -keskikohdat - tulkinta lienee lukijan käsissä - toimivat erinomaisina minihyppyinä muihin maailmoihin.
"Minunlaisiani ei ole monta. Meitä, jotka näkevät. Jotka suojelevat. Pimeästä sanotaan, että se on valon poissaoloa. Väite yksinkertaistaa yhtä paljon kuin jos sanoisin, ettei ääni ole olemassa ellei sitä joku ole kuulemassa."
Lintuhäkin muotoisen soittorasian tarinat ovat omia pieniä kokonaisuuksiaan, joissa kurotellaan usein todellisuuden toiselle puolen, jonnekin outoon ja määrittelemättömään. Sivuun mahtuu yllättävän paljon, kun sanansa asettelee taiten! Paljon jää tietysti myös sanomatta, mutta pidin kirjan tarinoista juuri sen vuoksi, että ne antoivat sopivan alkusysäyksen lukijan mielikuvitukselle. Tarinasta ehtii hahmottua jokin kohtaus tai mielikuva, ja sen ympärille oli helppoa punoa isompaakin juonta. En ole tämäntyylisiä tarinoita aiemmin lukenut, ja luulen, että kirja toimi minulle hyvin juuri sen vuoksi, ettei ankea realismi sitä liiemmin kahlinnut vaan tarinoissa oli yleensä jokin sopivan säväyttävä piirre tai käänne.

Meresmaan kirja sopii hetkiin, jolloin riittää lyhyempi luettava. Suosittelen siis Lintuhäkin muotoista soittorasiaa vaikkapa bussi- tai metrokirjaksi. Kirja saa minulta neljä tähteä Goodreadsiin.


***

POPSUGAR 2019 Reading Challenge -lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan "a book with a plant in the title or on the cover".

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Sain arvostelukappaleen. Kiitokset kustantajalle!
E-kirjan tietoja:
J. S. Meresmaa: Lintuhäkin muotoinen soittorasia
Osuuskumma, 2019
33 sivua

Kommentit