Joka päivä on naistenpäivä -haasteen kooste

Mitä luimme kerran -blogin Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaaste päättyy tänään, naistenpäivänä. Haasteen idea, naiskirjailijoiden kirjoittamien klassikoiden lukeminen, sopi minulle erinomaisesti, sillä olen laittanut merkille, että jos pitää alkaa miettimään "minkähän klassikon ottaisi seuraavaksi lukuun" niin alan aivan huomaamatta selata päässäni mieskirjailijoiden klassikoita. Victor Hugon Kurjat on lukematta, samoin Tolstoin Sota ja rauha... ai kotimaisia, no Täällä Pohjantähden alla, Tuntematon sotilas, vaikka ei ne kyllä oikeastaan kiinnosta, mitäs muita niitä on... pieni ravistelu ja herättely naiskirjailijoiden teoksia kohtaan oli siis aivan paikallaan.

Luin haasteeseen kuusi kirjaa, joista tosin L. M. Montgomeryn Runotyttö-kirjat olivat uusintalukuja monen vuoden tauon jälkeen:

Tove Jansson: Kesäkirja
Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
Jane Austen: Järki ja tunteet
Shirley Jackson: Linna on aina ollut kotimme
L. M. Montgomery: Runotyttö maineen polulla
L. M. Montgomery: Runotyttö etsii tähteään 

Janssonin Kesäkirja ja Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina ovat kotimaisia klassikoita, joiden lukemisesta olen tosi iloinen. On sellainen fiilis, että pari isoa sivistysaukkoa tuli paikattua tämän haasteen myötä. Kesäkirja oli ihana, ja luen kirjan varmasti vielä uudelleen. Kesäkirja oli myös niitä kirjoja, jotka saivat aikaan tunteen "haluan tämän omaksi". Harmittaa aika lailla, etten inspiroitunut ostamaan taannoista juhlapainosta. Kirja olisi kyllä mukana tuoreessa Valitut romaanit -kokoelmassa, mutta en ole aivan varma ovatko kyseisen kokoelman muut romaanit ostamisen arvoisia... tuumaillaan. Vuosisadan rakkaustarina taasen ei ollut minun kirjani, mutta raksi ruutuun, luettu on.

Maailmankirjallisuuden suuri klassikkonimi Jane Austen on tähän asti merkinnyt minulle samaa kuin Ylpeys ja ennakkoluulo. Nyt päätin viimein rohkaistua kokeilemaan häneltä jotain muutakin, vaikkakin Järki ja tunteet oli minulle entuudestaan tuttu elokuvan muodossa. Kirjallinen versio jäi ihan kiva -tasolle, mutta Ylpeyden ja ennakkoluulon uusintaluku alkoi kaihertaa mielessä. 

Shirley Jackson oli minulle entuudestaan oikeastaan täysin tuntematon nimi, mutta Linna on aina ollut kotimme humautti itsensä kertaheitolla suosikkilistani kärkipäähän. Mahtavaa, että tämä kirja käännettiin viimein ja hei, olipas kivaa äänestää klassikkoa Blogistanian Globalia -äänestyksessä. 😊 Jacksonin kirjaa suosittelen lämpimästi, se on todella tutustumisen arvoinen.

Alkuperäisiin lukusuunnitelmiini kuului paljon muutakin. Toni Morrisonin Jazz ja Arundhati Royn Joutavuuksien jumala löytyivät joltain modernien klassikoiden listalta, ja molemmat kirjat luuraavat kotihyllyssäni, mutta lukeminen jää nyt jonnekin myöhempään aikaan. Uusintaluvuista houkuttelee erityisesti Margaret Mitchellin lumoava Tuulen viemää. Olen silti tyytyväinen siihen, mitä nyt ehdin. Paljon hienoa kirjallisuutta tuli taas luettua ja sain paljon upeita lukuvinkkejä.

Kiitos Lauralle hyvästä haasteesta!


Kommentit

  1. Lainasin kirjastosta Jacksonin kirjan saatuani sinulta vinkin siitä.

    Tämä on tarpeellinen haaste, johon yritin lukea Tuulen viemää, mutta vielä on 300 sivua jäljellä. Hyppään kyllä saman tien Bookishterapyn uuteen Lukamattonat naiset -haasteeseen. Jospa siihen sitten valmistuisi tuokin luku-urakka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kiinnostuit Jacksonin kirjasta. :) Tuulen viemää on ihana - ja todella paksu, joten meneehän sen kanssa aikaa. Itse haaveilen sen uusintaluvusta ensi kesänä. Ja elokuvankin voisi katsoa... Minullakin on tarkoitus tulla mukaan Lukemattomat naiset -haasteeseen.

      Poista
  2. Hienoja kirjoja, ihana kun olit mukana! Ja tervetuloa myös seuraavalle kierrokselle, kun sinnekin vielä selvästi luettavaa riittää! :)

    Kesäkirja on kyllä ihan mielettömän kaunis klassikko, ihana että sitä luetaan vuodesta toiseen. Jacksonin goottiromaani oli myös itselle hieno, vähän yllättäväkin löytö, mukava että sinäkin siitä pidit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En enää ihmettele Kesäkirjan suosiota, onhan se tosi upea, oikea helmi.

      Poista
  3. Hienoja klassikkoja olet lukenut, ne kaikki voisivat olla omalla lukulistallani ja Kesäkirja ja Runotyttö-sarja uusintalukuina. Minultakin jäi Tuulen viemää kesken viime kesänä, kun kävin sitä lukemaan englanninkielisenä, pienitekstisenä pokkaripainoksena Klassikkohaasteeseen. Ehkä ensi kesänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulen viemässä riittää luettavaa. :) Se on kyllä ihana kesäromaani, intohimoinen ja dramaattinen, ja romanttinen totta kai. Englanniksi en ole kokeillut sitä lukea, luen sen verran hitaasti enkuksi että mieluummin nautin tiiliskivet käännöksinä.

      Poista
  4. Mäkin luin Jacksonin goottiromaanin tähän haasteeseen, sen tunnelma oli todella hieno! Mua jäi myös harmittamaan, etten hankkinut Kesäkirjan juhlapainosta, mutta tuon kokoomateoksen luultavasti hankin, joten onneksi se on sitten siinä ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kuulla, että Jacksonin kirja löytää lukijoita! Se on niin erikoinen pieni kirja. Joo, Janssonin kokoelma kyllä kiinnostaa jonkin verran minuakin... onhan se näyttävän näköinen kirja, kun selailin sitä ohimennen kirjakaupassa. En nyt kuitenkaan vielä ostanut omaksi...

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.