Vuoden 2018 parhaat luetut ja muutamia muita
Vuosi 2019 on jo hyvässä vauhdissa, mutta teen tässä jutussa viimeisen silmäyksen blogivuoteeni 2018. Tarkoitukseni oli itse asiassa julkaista vuosikoosteeni jo loppiaisena, mutta yllättäen eteen tullut lukumaraton sekoitti bloggaussuunnitelmiani ja kooste putkahtaa ilmoille vasta nyt.
Minulla on ollut jo joitakin vuosia tapana valita vuoden parhaat luetut kirjat siten, että listalle pääsevät viisi Goodreads-tähteä saaneet kirjat. Yksinkertainen ja erittäin toimiva kriteeri! Blogivuosia on takana jo sen verran, että olen mielestäni onnistunut kehittämään ns. tähditystuntumaani. Kynnys viiden tähden antamiseen ole enää liian korkealla eli viiden tähden kirjan ei tarvitse olla elämää suurempi kirja vaan viiteen tähteen riittää se, että kirja on erityisen hyvä omassa lajissaan juuri minun mielestäni. Tähtien antaminen ei silti ole aina kovin helppoa, ja tällä hetkellä koetan kehittää itseäni kahden ja kolmen tähden rajanvedon suhteen.
Minulla on ollut jo joitakin vuosia tapana valita vuoden parhaat luetut kirjat siten, että listalle pääsevät viisi Goodreads-tähteä saaneet kirjat. Yksinkertainen ja erittäin toimiva kriteeri! Blogivuosia on takana jo sen verran, että olen mielestäni onnistunut kehittämään ns. tähditystuntumaani. Kynnys viiden tähden antamiseen ole enää liian korkealla eli viiden tähden kirjan ei tarvitse olla elämää suurempi kirja vaan viiteen tähteen riittää se, että kirja on erityisen hyvä omassa lajissaan juuri minun mielestäni. Tähtien antaminen ei silti ole aina kovin helppoa, ja tällä hetkellä koetan kehittää itseäni kahden ja kolmen tähden rajanvedon suhteen.
Vuoden 2018 aikana 22 kirjaa sai minulta viisi tähteä Goodreadsiin, ja näiden kirjojen luettelo löytyy kuvan alapuolelta. Huippukirjojen jälkeen listailin muita kirjallisia huomioita vuodelta 2018 ja lisäksi tarjolla on Goodreadsiin tilastodataa.
Photo by Element5 Digital on Unsplash
|
Vuonna 2018 lukemistani kirjoista 5 Goodreads-tähteä saivat seuraavat kirjat:
Dekkarit ja jännärit:
Elämäkerrat:
Fantasia:
Klassikot:
Romaanit:
Sarjakuvat:
YA:
Havaintoja muista vuonna 2018 lukemistani kirjoista:
Goodreadsin tilastojen lukuja (sillä itse en ole innostunut tilastoimaan lukemisiani...):
Goodreadsista saa esille myös kuvan, jossa kaikki palveluun merkitsemäni kirjat näytetään julkaisuvuoden mukaan. Liityin Goodreadsiin vuonna 2013 ja oma tilastoni näkyy alla. Yksinäinen pallura vuosien 1800 ja 1825 välimaastossa kertoo, että tulin vuonna 2018 lukeneeksi "vanhimman" kirjani! Kyseinen kirja on Jane Austenin Järki ja tunteet, joka julkaistiin alkukielellä vuonna 1811.
Vuosi 2018 ei ollut tietokirjojen vuosi. Luin vapaa-ajallani kaksi elämäkertaa, joista toinen löytyy viiden tähden listaltani, ja siinä se. En toki yleensäkään ole innokas tiedon lukija, mutta ehkäpä esim. elämäkertojen määrää voisin koettaa korottaa tänä vuonna.
Luin vuoden aikana yhteensä 5 klassikkokirjaa, ja niistä kaksi löytyy viiden tähden listaltani. TOP-listan ulkopuolelle jäivät Jane Austenin Järki ja tunteet, Anni Swanin Pikkupappilassa, ja Madelaine L'Englen Hyppy ajassa. Minulla ei ole mitään lukumäärällisiä klassikkotavoitteita, mutta onhan se kiva huomata lukeneensa taas jotain, jolla on tunnustettu asema kirjallisuuden historiassa.
Luin enemmän dekkareita kuin fantasiaa. Nämä nimittäin ovat kaksi suosikkigenreäni, mutta jostain syystä en viime vuonna oikein innostunut fantasian pariin. Olen tagannut fantasian vain kuuteen blogijuttuun ja dekkari-tagi löytyy peräti 17 jutusta. Niistä osa on usemman kirjan koostejuttuja, joten dekkareiden parissa tuli tosiaan kulutettua aikaa. Dekkarit ovat minulle yleensä kevyttä ajankulua, ja näiden suurta määrää saattaa selittää opintojen vaatima aika. Siitä ei useinkaan lohjennut keskittymiskykyä vaativiin kirjoihin, ja silloin dekkari taisi olla helppo valinta. Joulun tienoilla minulla kuitenkin alkoi olla sellainen olo, että voisipa olla fantasiakirjojen vuoro. Lainasin niitä vinon pinon, josta tulin sitten lukeneeksi vain upean Kolmannen sisaren.
Viime vuoden dekkareista voisin nostaa esille muutaman nimen. Innostuin monen muun bloggaajan tavoin brittiläisen Elly Griffithsin sympaattisesta Ruth Galloway-sarjasta. Japanilainen Keigo Hisgashino herätti uteliaisuuteni ja nostalginen Maigret-sarja alkoi kiinnostamaan, monen vuoden lukutauon jälkeen.
Heippa, vuosi 2018 ja kiitokset hienoista lukuelämyksistä!
Hieno kooste viime vuodesta.
VastaaPoistaLucy Bartonin kirja on upea. Ferranten ensimmäinen kirja oli pettymys ja toisen jätin kesken heti alkusivujen jälkeen.
Haudataan kuolleet paikkaillaan elävät on jotain uskomattoman hienoa kirjallisuutta. Samoin Yksi, johohon sanat eivät riitä kertomaan sen upeutta.
Jännityskirjallisuudesta löytyy upeita teoksia esim. Ane Rielin Pihka ja Niklas Natt och Dagin 1793. Nobelistit ovat kirjoittaneet jo klassikoiksi luettuja jännityskirjoja mm. Kärpästen herra ja Helmi.
PoistaKiitos! Ferranten sarjan alku ei ollut ihan sarjan parasta osuutta, ja muistaakseni jouduin aloittamaan kirjan kahteen kertaan ennen kuin pääsin sen kanssa vauhtiin. De Kerangalin kirja on todella upea, ja mietin tätä koostetta tehdessäni, että sen haluaisin lukea uudelleenkin. Onneksi kirja löytyy omasta hyllystä. <3 Kiitos dekkarivinkeistä! Tuo 1793 voisikin olla kiinnostava, kävin juuri lukemassa juttusi siitä.
PoistaStrout sai minultakin viisi tähteä. Yksi oli vaikuttavampi kuin osasin arvata ja Prinssi Charlesin tunne oli varsinainen tajunnanräjäyttäjä. Pyrstötähti pitääkin panna varaukseen. Kiitos inspiroivasta koosteesta!
VastaaPoistaCrossanin Yksi yllätti minutkin. Lukaisin sen kesällä yhdessä illassa, aivan liikuttuneena. Upea kirja. Voi, Pyrstötähti-kirjaa kannattaa kokeilla, sille kyllä toivoisin lisää lukijoita ja blogihuomiota.
PoistaHieno kooste. Olen hieman kateellinen viiden tähden kirjojen määrästä, vau! Minulla kynnys antaa viisi tähteä on aika korkea.
VastaaPoistaJuu, mietin koostetta tehdessäni että olenkohan ollut hieman liiankin innokas viisien tähtien antaja mutta no hyviä nämä ovat kaikki, ei siitä pääse mihinkään. :)
PoistaMielenkiintoinen ja visuaalisesti upea kooste! Minäkin pidin kovasti Gin Phillipsistä ja Eleanor on juuri alkamaisillaan, uskon, että sekin on minun kirjani. Janssonin Kesäkirja on ehdoton viiden tähden teos! Kiitos tämänkinvuotisista sarjakuvavinkeistä!
VastaaPoistaKiitos. :) Kivaa, että luet Eleanorin kirjaa. Se oli niin ihana, hyvä yllätys alkuvuonna. Jotenkin aivan erilainen kuin ennakolta kuvittelin. Heh, sarjakuvavinkkejä tosiaan piisasi viime vuonna ja juuri tuli ilmoille pari lisää... Sarjakuvahaaste oli kyllä eräs vuoden parhaista haasteista, vaikken sitä tässä koosteessa maininnutkaan. :)
Poista