Tardi - Verney: Kirottu sota! 1914-1919

Jacques Tardin taiteilema ja kirjoittama sarjakuvakirja Kirottu sota! 1914-1919 (Jalava, 2014) vyöryttää lukijan eteen ensimmäisen maailmansodan koko järjettömyyden. Sarjakuvan kertojana on nimettömäksi jäävä ranskalainen sotamies, joka kommentoi omia tuntojaan ja kokemuksiaan sodan aikana. Suurista valtapoliittisista linjoista tai sodan tarkoitusperistä miehellä ei ole tietoa, on vain ympärillä vellova, mittaamatonta inhimillistä tuhoa kylvävä kaaos. Tarkkaa faktatietoa on sitten tarjolla kirjan loppuosassa, jonka on kirjoittanut Jean-Pierre Verney. Hän käy läpi sotaan johtaneita tapahtumia ja sodan kulkua siten, kuin se numeroiden ja paikannimien valossa eteni. Kirottu sota! onkin erikoinen yhdistelmä henkilökohtaista ja yleistä, ja näiden välinen syvä kuilu teki omasta lukukokemuksestani todella vaikuttavan.

"Hautojemme pohjalla me oivallettiin, että siellä tultiin olemaan pitkä aika. Saksmannit eivät olleet päättäneet palata kotiin, ja me oltiin vielä jokseenkin kaukana Berliinistä. Jouluinen aselepo meni veljeilyksi, varsinkin englantilaisten ja saksalaisten kesken. Tarkoitus oli ihan hyvä. Muutama tunti vaihdettiin röökejä ja makeisia, ja sitten palattiin omiin koloihin kukin ja jatkettiin toistemme tappamista. Sen verran minä ymmärsin, että oli juututtu sotaan ja lujasti."
Olen lukenut Tardin kirjoja aiemminkin, joten hänen piirrostensa taidokkuus ei yllättänyt. Tardi on onnistunut vangitsemaan kirjan ruutuihin sodan säälimättömän julmuuden ja rintamamiesten kurjat olot hätkähdyttävän hyvin. Yhdistettynä vähäeleiseen, karun toteavaan tekstiin lopputulos on sen verran ahdistava, etten pystynyt lukemaan sarjakuvaa kovin pitkiä jaksoja kerrallaan.



Kirottu sota! saa minulta täydet viisi tähteä Goodreadsiin. Periaatteessahan kirjassa ei liene mitään uutta tai mullistavaa, sillä ensimmäisestä maailmansodasta on kirjoitettu koskettavia kirjoja vinot pinot. Silti Tardi ja Verney ovat mielestäni onnistuneet luomaan onnistuneen kokonaisuuden, jonka sarjakuvallinen osuus saa lisää voimaa kirjan lopun kylmistä faktoista. Kirottu sota!  on erittäin suositeltavaa luettavaa ihan kaikille.

***

Osallistun kirjalla Sarjakuvahaasteeseen. Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Goodreads: 5 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Hyllyy, Eniten minua kiinnostaa tie
Kirjan tietoja:
Tardi - Jean-Pierre Verney: Putain de guerre! L'intégrale (2008)
Suomennos Heikki Kaukoranta
Jalava, 2014
133 sivua

Kommentit

  1. Kiinnostukseni tätä teosta kohtaan kasvoi jälleen. Hieno juttu, että se on suomennettu. Täytyy katsoa kummalla kielellä siihen tartun, mutta joka tapauksessa tartun, se on varmaa. Ensimmäinen maailmansota on todella ollut järkytys, sen huomaa Ranskassa kaikkialla, jokaisessa pikku kylässäkin on muistomerkit kaatuvine sotilaineen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja ansaitsee ehdottomasti lisää lukijoita. Oma vaatimaton, osin jo unohtunut alkeisranskani ei missää nimessä riittäisi tämän lukemiseen, mutta alkukielinen versio on varmasti kielitaitoiselle antoisa. Tosin mielestäni myös suomennos on erittäin onnistunut. On kyllä hieno kirja monella tapaa. Kirjan sivuilta jotenkin aisti sen, että aihe on ollut kirjoittajillekin tosi tärkeä ja koskettava.

      Poista
  2. Ystäväni suositteli minulle tätä kirjaa ja olinkin jo aloittamassa sitä, mutta jokin sota-ahdistus iski väliin ja se jäi nyt tämänhetkisen sarjishaasteen ulkopuolelle. Sen verran ehdin kuitenkin jo vaikuttua, että lainaan kirjan joskus uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kaipaa jotain piristävää luettavaa, tämä kirja ei ole hyvä valinta. Itse koin lukemisen silti kovin palkitsevaksi, vaikka kirja etenikin hitaasti. Kannattaa siis kokeilla uudemman kerran, kun on sopivampi hetki.

      Poista
  3. Tämä on kyllä hieno ja raskas kirja. Itse hyydyin loppuosan faktojen äärellä, ja luin ne lähinnä silmäillen. Tosin olen niitä toki opintojen aikana ja työssä tankannut, että en voi suoranaisesti kokea huonoa omatuntoa niiden skippaamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään lopun faktaosuutta aivan juurta jaksaen viitsinyt lukea, mutta aika paljon kuitenkin. Oli melko tymäkkä tietoannos, ja minulle ihan hyvää kertausta.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.