Silmäys lokakuuhun

Millainen oli kirjabloggaajan lokakuu?

Jutun kuvituksena näppäilyjä eiliseltä asiointireissultani Oulun keskustaan. Tässä kuvassa näkyy Ajan kulku -patsas, jonka koristelu hauskalla hatulla ei ole minun tekosiani.

Lokakuussa kirjablogini painui ajatuksissa muun elämän taustalle tavallista voimakkaammin. Kuluva syksy on ollut minulle hieman erilainen syksy, sillä päätin jatkaa opintojani opintovapaan merkeissä. Tähänastinen opiskelu töiden rinnalla vaihtui siis täyspäiväiseen aikuisopiskelijan arkeen, ja tätä arkea on luvassa vappuun asti. Vaikka koulutusta paljon nykyään kritisoidaankin, minä kiitän isosti järjestelmäämme, joka mahdollistaa yliopisto-opinnoista nauttimisen työssäkäyvällekin (toki pieni osuus on ollut silläkin, että olen jaksanut ahertaa pääsykokeissa 😊). Ensimmäiset tentit ajoittuivat lokakuun lopulle, ja niihin valmistautuminen vei aikaa niin paljon, ettei keskittymistä juurikaan riittänyt vapaa-ajan lukemiseen. Niinpä Yöpöydän kirjat -blogin Halloween-teemainen lukuhaaste olikin minulle täydellisen sopiva: pieni hakukierros kirjaston tietokantaan paljasti, että kummituksista ja aaveista on kirjoitettu paljon kivoja, lyhyitä kirjoja. Tenttilukemisen ohessa lyhyehköt kirjat toivat kaivattua rentoutumista ja irtiottoa, ja olin erityisen iloinen siitä, että innostuin lukemastani Maigret-dekkarista. Nuorempana lukijana en Maigretia oikein osannut arvostaa, mutta nyt jäyhä komisario tuntuu mukavan nostalgiselta tuttavuudelta, ja hänen tutkimustensa pariin palaan taatusti tulevan talven mittaan.


Lokakuu oli kirjamessujen kuukausi, mutta minulta messut jäivät väliin (pidin ihan omat tenttikirjamessut 😄). Messuilla olleiden fiiliksiä tuli siis seurattua vain blogijuttujen ja Instagram-kuvien kautta, ja niitä katsellessa oma innostuskin nousi kummasti. Joten kenties ensi vuonna kalenterini ei ole aivan täysi messujen aikaan ja pääsen itsekin mukaan kirjahulinaan.


Loppuvuosi on lukuhaasteiden päättymisen aikaa, ja lokakuussa sanoin heipat kahdelle lukuhaasteelle. Yhdysvallat-lukuhaaste ja Kirjoja ulapalta -lukuhaaste saivat haastekoontinsa, ja tässä kuussa on Sarjakuvahaasteen vuoro. Minulta puuttuu ylimmästä Asterix-tasosta vielä kaksi luettua kirjaa, ja toisen niistä aloittelin eilen. Jacques Tardin Kirottu Sota! on täsmäisku myös Helmet-haasteen vaikeaan kohtaan 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan. Sarjakuvahaaste on siis hyvässä vauhdissa ja ihan kohta ohi, joten tämmöisellä lukuhaasteorientoituneella lukijalla alkaa olla sellainen olo, että mitäs nyt? Helmet-haasteeseen varmaankin tulee luettua vielä jokunen kirja - tai sitten ei, sillä täytyy sanoa, etteivät jäljellä olevat kohdat suuremmin inspiroi. Olenkin suunnannut lukuhaastekatseeni jo kohti uusia haasteita...

Mitä luimme kerran -blogin Joka päivä on naisten päivä -klassikkohaaste innosti minut kirjanetsintäpuuhiin, ja luettavaahan löytyi vaikka kuinka paljon. Helmet-haasteen Kotimainen runokirja -kohta kannusti ottamaan lukupinoon Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan, jonka pokkaripainoksen bongasin kirjaston kierrätyshyllystä. Kirja on jo melkein luettu, ja ainakin se herättää monenlaisia ajatuksia, se on sanottava. Tove Janssonin Kesäkirja on pinossani korkealla sekä yleisen uteliaisuuden vuoksi että Helmet-haasteen vuoksi (jälleen vaikea kohta: kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa). Susan Coolidgen Katy-sarja tyttökirjaklassikkot ovat jääneet minulta nuoruudessani tyystin väliin, joten niitä on hauska kokeilla näin aikuisiällä. Omasta hyllystäni haluaisin lukea Royn Joutavuuksien jumalan ja goottilaisen kirjallisuuden klassikon Linna on aina ollut kotimme.

Sivutiellä-blogissa starttasi Lue itsellesi mielenterveyttä -haaste, jossa aina yhtä innostava bingoruudukko. Tavoittelen näin alkuun yhtä bingoriviä, ja tämä haaste vaikuttaa siitä mukavalta haasteelta, että se saattaa tuoda lukupinooni hieman erilaista luettavaa. YA-kirja-ruutuun olen jo kaavaillut John Greenin Kilpikonnan kuorella -kirjaa, ja siinäpä tulisi vihdoin ja viimein tutustuttua paljon blogihuomiota saaneen Greenin kirjoihin.

Uutuuskirjoista Jennifer Eganin Manhattan Beach kotiutui juuri yöpöydälleni lähikirjastosta, ja paksu kirja houkuttelee isosti. 😍 Lukemista siis piisaa marraskuussakin.

Kommentit

  1. Tuo Joutavuuksien jumala on minun Top10-kirjalistalla ja postaus löytyy blogista :) Kesäkirjastakin löytyy postaus. Märta Tikkasta voisi lukea ihan mielenkiinnosta, koska en ole lukenut häneltä mitään.
    Olet ollut kuitenkin ahkera haasteisiin osallistuja, jota minä en ole ollut. Olen lukenut vain Helmet-haasteeseen ja se on pian täynnä. Yksi kirja pitää postata, jee!!!!

    Tsemppiä opintoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joutavuuksien jumalaa on kehuttu niin paljon, että odotukseni ovat korkealla... vähän jo kurkkasin kirjan alkua ja lupaavalta vaikutti. :) Juu, haasteisiin on kiva osallistua mutta luulen, että nyt se jää pakosta hieman vähemmälle, kun opinnot vievät aikaa.

      Poista
  2. Mulla taitaa käydä Helmet-haasteen kanssa samoin. Että suuntaan katseeni uusiin haasteisiin...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämänvuotisessa Helmetissä on useampi kohta, jotka eivät minua suuremmin nappaa. Olen vakaasti päättänyt, etten koeta väkisin lukea niihin mitään, jottei mene stressin puolelle. :) Viime vuonna rutistin jotain kaikkiin kohtiin, ja vieläkin hiemen puistattaa, miten ryppyotsaiseksi lukemiseni meni silloin niiden viimeisten kirjojen kanssa.

      Poista
  3. Minäkin olen tuskastellut Helmet-haasteen parissa, novelleinakin osa kohdista on todella hankalia. Tällä kertaa yritän viedä sen päätökseen, mutta ensi vuodesta en tiedä lähdenkö enää mukaan.
    Tuo Jacques Tardi kiinnostaa kovasti, hienoa, että se on suomennettu. Kesäkirjasta pidin kovasti, samoin Janssonin Kuvanveistäjän tyttärestä. Pidän niistä paljon enemmän kuin Muumeista.

    Kauniita rakennuksia Oulussa! En ole koskaan kaupungissa käynyt, mutta blogimaailmasta se on alkanut tulla tutuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tardin sarjakuva on todella pysäyttävä. Tardin tiesin toki taitavaksi piirtäjäksi entuudestaan, mutta tuossa sotakirjassa myös hänen kerronnalliset taitonsa tulevat kunnolla ilmi.

      Poista
  4. Samanlaisia tuntemuksia Helmet-haasteesta. Viime vuonna lista täyttyi kivuttomasti, päätin silloin lukea 100 kotimaista kirjaa ja niistä jotenkin löytyi kohdat Helmet-haasteeseenkin. Tänä vuonna, vielä vähän aikaa sitten, arvelin lukevani haasteesta 45 kirjaa, mutta nyt arvioin uudelleen: jospa edes 40 tulisi täyteen. Tällä hetkellä koossa on 38.

    Sen sijaan olen innostunut Kuukauden kieli -haasteesta ja etsinyt siihen ihan tarkoituksella luettavaa joka kuun kielestä. Se on ollut antoisaa ja tuonut luettavaksi mm. runokirjoja, joihin en olisi muuten tarttunut. Ja yli päätään kirjoja sellaisista maista, joista en ole mitään lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin Kuukauden kieli etenee, vaikka kovasti epätahdissa. Marraskuun arabia-kirja tuli juuri kirjaston varaushyllyyn, ja saksa-dekkarit odottavat bloggausjonossa. Vietnamiinkin löysin kiinnostavan kirjan, eli olen aika toiveikas sen suhteen, että saan haasteen kokonaan suoritettua. :)

      Poista
  5. Mää oon lukenu kesän ja syksyn aikana niin paljon, että nyt tuntuu olevan joku lukublokki päällä. Noh, blogiin on postauksia ajastettuna joulukuulle asti, että ei mitään hätää ole. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ole yhtään juttua valmiiksi ajastettuna... bloggausjonoa kyllä riittää, mutten millään jaksa naputella juttuja varastoon. :)

      Poista
  6. Minulla on jumahtanut Helmet-haaste kuukausiksi jo 47 luettuun kirjaan, ja tuntuu, että se on ihan riittävästi. Toisaalta kaksi puuttuvista kohdista on sellaisia, joihin minulla periaatteessa on kirja jo valittu, mutta ne eivät kiinnosta. :D Samoin elokuvan tekemisestä kertovaa kirjaa en ole löytänyt, eikä yksikään siihen suositelluista ole oikein kiinnostanut. Ehkä vain suosiolla jätän sen täyttämättä, on niin paljon inspiroiviakin kirjoja, että hassulta tuntuisi väkisin jotain vain haasteen takia lukea!

    Ja ihan mahtavaa, että Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaaste on inspiroinut! Itse kahmin valtavan pinon luettuavaksi kirjoja kotiin, ja neljä olenkin jo saanut luettua. Onneksi tässä haasteessa ei määrällä ole mitään väliä, yksikin luettu on jo aivan riittävästi, kaikki muu plussaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuvakohta oli minullekin vaikea Helmetissä, mutta luin siihen sitten Sophia Lorenin elämäkerran. Siinä filmattiin oikein urakalla. :) Minä olen lukenut tosi vähän naisten kirjoittamia klassikoita, joten tuntuu että olen hieman uudella maaperällä niiden kanssa. Sen vuoksi kai luettavaakin löytyy runsaasti kun vaan vähän etsii. Tikkasen jo sain luettua loppuun, ja nyt mietin että aloittaisiko tässä Kesäkirjaa vai Katyn toimia...

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.