Sarjakuvahaasteen koonti

Hurja Hassu Lukija -blogissa käynnistyi tammikuussa sarjakuvahaaste, ja totta kai lähdin haasteeseen suurella innolla mukaan. Olen blogivuosieni aikana ikään kuin löytänyt sarjakuvat ja erityisesti sarjakuvaromaanit uudelleen, ja niitä tulee luettua jonkin verran ihan ilman mitään haasteitakin. Niinpä ajattelin, ettei ylin Asterix-taso eli 30 luettua sarjakuvaa voi olla mitenkään vaikea pala. Heh, pääsin kyllä Asterix-tasolle mutta aika viime metreille se meni, sillä haasteen 30. bloggaukseni ilmestyi eilen. 

Huomasin haasteen aikana, että luen sarjakuvia kausittain ja hakaudun yleensä pidempien sarjakuvaromaanien pariin, joita taas en jaksa kovin montaa lukea peräkkäin. Jos lukeminen olisi siis jäänyt niiden varaan, Asterix-taso olisi jäänyt kaukaiseksi haaveeksi. Jouduinkin etsiskelemään lukupinooni hieman toisenlaista luettavaa kuin yleensä, ja tulin yllättäen lukeneeksi aimo annoksen kotimaisia strippisarjakuvia. Tällä saralla suursuosikkini on Bill Wattersonin Calvin & Hobbes (suomalaisittain Paavo & Elvis tai Lassi & Leevi), johon ehkä vähän epäreilustikin tulen verranneeksi kaikkia muita strippejä. Strippisarjakuvat jäävät minulta erittäin helposti kesken, jos minusta yhtään tuntuu, ettei strippien huumori toimi minulle tai jokin muu juttu tökkii. Kaikki lukemani stripit olivat kuitenkin kelpo tavaraa, ja oli kiva huomata, että omaan makuun sopivaa huumoria löytyy, kun hieman viitsii etsiskellä.


Luin haasteeseen seuraavat sarjakuvat. Ryhmittelin ne teemojen mukaan, ja listalla on myös lyhyet jälkimakukommentit:

 Kotimaisia strippisarjakuvia:

Kaikki stripit olivat minulle uusia tuttavuuksia! Suosittelen erityisesti Johanna Jasminen Kummitusta ja veikeän iloisia Lyhenevä kesä -kirjoja.


Sotaisaa historiaa:

Sarjakuvaformaatti tuo uusia ulottuvuuksia kuivakkaaseen sotahistoriaan. Kirottu sota! on erittäin vaikuttava kirja, ja Truongin henkilökohtaiset muistelmat lapsuudesta Vietnamin sodan jaloissa nivoo hienosti yhteen yhden perheen kokemukset ja laajemmat poliittiset kuviot.


Kotimaista  historiaa: 

Nämä kaksi sarjakuvaa tarjosivat minulle aivan uusia näkymiä maamme henkilöhistoriaan. Pyrstötähti-kirja on mielestäni eräs parhaista tähän haasteeseen lukemistani sarjakuvista.


Scifi:

Paper Girls -sarja eteni kahden osan verran. En tiedä, innostunko enää tämän sarjan pariin. Juonessa alkoi olla jo turhaa venytetyn makua.


Länkkäritunnelmia: 

Näiden sarjojen parissa aion jatkaa! En pidä itseäni länkkärifanina, mutta riittävän laadukas sarjakuvatoteutus näköjään herättelee lukuinnnostuksen oudonpaankin genreen.


Rikosjuonia:

James Bond -sarjakuvatoteutus oli heikoin haasteeseen lukemani kirja. Ei toiminut yhtään! Lady Killer sen sijaan oli taattua laatua eli tyrmäävän hyvä.


Seikkailumielellä: 

Mikin uudet seikkailut olivat varsinaista silmäkarkkisarjakuvaa. Ehdottomasti oman haastelistani taidokkainta kuvitusta!


Kantaaottavia:

Liv Strömquist oli haasteen löytö. Kaikki muut hänen kirjansa ovat must-luettavaa.


Nuoruustunnelmia:

Nämä kaikki olivat jotenkin ihania omalla tavallaan. Nuorten ihmisten epävarmuus ja hapuilu, rakkauden huumaa, elämäniloa ja vähän surujakin - kaikissa albumeissa on upeita kuvauksia näistä tunnetiloista.



Kiitos Jassulle hienosta haasteesta!

Kommentit

  1. Tintti täällä, moi! Luin yhteensä 26 sarjakuvateosta (viimeisimmän vielä eilen - eikä se ehtinyt koontiin mukaan) ja olen aivan täpinöissäni. Sitten luen koontiasi, enkä ole lukenut kuin kaksi samaa sarjakuvaa kuin sinä! Mitä minulla onkaan vielä lukematta, eli olen vata alussa tässäkin asiassa. Stripit eivät edes käyneet mielessäni, vaikka olen myös Lassit ja Leevit ja Viivit ja Wagnerit joskus lukenut. Strömquististä olen aivan innoissani ja kaikki kolme suomennosta jo luinkin, ja niistä kaksi ostin jo omaan hyllyyn. Anne Muhosen "Ukuleleen" ihastuin myös. Seikkailu jatkukoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjakuviahan riittää, hyvä että riittää tutustuttavaa. :) Stripit olivat yllättävän mukavaa luettavaa, niitähän voi lukea muutaman sivun kerrallaan muiden kirjojen lomassa eli ovat ikään kuin välipalaluettavaa. Strömquist on tosiaan erittäin hyvä! Miä olen lukenut vain tuon yhden linkkaamani kirjan, mutta pitää nyt ensi vuonna viimeistään ottaa ne loputkin lukuohjelmaan. Ja muistaakseni häneltä ilmestyy keväällä jotain uuttakin.

      Poista
  2. Kiva kun olit mukana! Minua kiinnostaa listaltasi ainakin Lady Killer ja pitänee ajan kanssa käydä muutkin rauhassa läpi, kun osasta en ole tainnut ennen kuullakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady Killeriä kannattaa ehdottomasti kokeilla, voisi hyvinkin olla sinun makuusi. Tässä haasteessa oli ilo olla mukana. :)

      Poista
  3. Kivoja vinkkejä saan listaltasi, kiitos. Joitakin samoja olemme vuoden aikana lukeneet, Tardia, Mäkelää ja Strömquistia ainakin. Jos et vielä ole lukenut Trondheimin & Oiryn Maggy Garrison -sarjaa, sitä suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Maggy on jäänyt minulta väliin, mutta pitääpä laittaa sarja muistiin.

      Poista
  4. Hienon kokoelman sarjakuvia olet ehtinyt lukemaan! Minuakin vetävät puoleensa pitemmät yhtenäiset sarjakuvatarinat, mutta voisi sitä kai lukea enemmän strippejäkin. Lukemistasi jäi erityisesti houkuttelemaan Neiti Brander ja Pyrstötähti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neiti Branderia ja Pyrstötähteä kannattaakin kokeilla, kun pidät kotimaisesta sarjakuvasta. Minulle näissä oli runsaasti uutta tietoa, kun en oikeastaan kummankaan sarjakuvan päähenkilöstä tiennyt entuudestaan yhtään mitään.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.