Vera Brosgol: Anya's Ghost

Vera Brosgolin sarjakuvaromaani Anya's Ghost (First Second, 2014) alkoi aikoinaan kiinnostamaan minua blogijuttujen perusteella. Kirjan kansi on yksinkertaisen näyttävä, ja vihjailee kutkuttavasti aavemaisesta sisällöstä. Halloween-lukuhaaste innosti minut nappaamaan kirjan vihdoin ja viimein lukuun, ja kieltämättä Anyan ja hänen aaveystävänsä tarina sopi oivallisesti syksyn pimeisiin iltoihin. Mikään pelottava sarjakuva Anya's Ghost ei ollut, vaan miellyttävän säväyttävä ja tummasävyinen kertomus teinitytön oudosta tuttavuudesta ja menneisyyden saloista.


Anya asuu äitinsä ja pikkuveljensä kanssa jossain nimettömäksi jäävässä yhdysvaltalaisessa pikkukaupungissa. Pieni perhe on kotoisin venäjältä, ja maahanmuuttaja-arki välittyy jonkin verran tarinan käänteissä. Äiti opiskelee kansallisuustestiä varten, mutta Anya on jo sulautunut uuteen yhteiskuntaan. Varsinaiset tapahtumat käynnistyvät siitä, kun Anya tipahtaa koulusta palatessaan lähimetsikön syvään onkaloon. Eikä hän ole ensmmäinen... nuoren Emily-tyttösen luuranko odottaa häntä onkalon pohjalla, ja Emilyn aavemainen henki lyöttäytyy Anyan seuraan. Anyan päästyä kiipelistä takaisin ihmisten ilmoille Emily kulkee hänen mukanaan, ja vaikka aavetytön seurasta on yllättäviä hyötyjä, tapahtumat saavat vaivihkaa synkkiä ja uhkaavia sävyjä.

Mikään huikea jännitysnäytelmä Anyan ja Emilyn kertomus ei ollut, mutta tämmöiselle hurjia kauhutarinoita ja -leffoja välttelevälle (nössölle) lukijalle kirja oli juuri sopivaa luettavaa. Pidin siitä, että kirjassa kuvattiin hyvin amerikkalaista koulu- ja teinielämää suruineen, koulubileineen ja iloineenkin, eli kirja ei ollut rakennettu vain Emilyn utuisen olemuksen varaan. Kirjan värimaailma on kauttaaltaan tummasävyinen, mikä tietenkin sopii tarinan tunnelmaan. Piirrostyyli on ehkä vähän liian "pyöreä" minun makuuni, mutta toisaalta hahmojen isot ja ilmeikkäät silmät tekivät heistä sympaattisen oloisia:Kokonaisvaikutelma Anya's Ghost -sarjakuvasta on neljän Goodreads-tähden arvoinen.

***Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjojen keskellä, Hurja Hassu Lukija, Notko, se lukeva peikko
Kirjan tietoja:
Vera Brosgol: Anya's Ghost
First Second, 2014
221 pages

Kommentit

  1. Vois olla mulleki soppeli. Minäkään en kato kauhuleffoja ja vastaavia, ku ei pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei mene alas kauhuleffat minullakaan. Ei vaan uskalla katsoa, enkä tykkää säikyttelystä yms. ollenkaan. :D Mutta tätä kirjaa kyllä pystyy ihan turvallisin mielin lukemaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.