#sarjakuva: Marcelino Truong: Such a Lovely Little War - Saigon 1961-63

Bloggausjonooni on päässyt kertymään useampia sarjakuvia, ja tovin tuumauksen jälkeen päätin pitää blogissani sarjakuvateemaviikon. Teemaviikko on jyrkästi kaksijakoinen eli mies-nainen -linja jakaa viikon (joka alkaa siis jo tänään, hah!) kahteen osaan: ensin on luvassa miesten kirjoittamia ja kuvittamia sarjakuvia ja loppuviikosta siirrytään naistenviikon kunniaksi naisten kirjoittamiin ja kuvittamiin sarjakuviin.

Aloitan sarjisviikon Vietmanin sota-aikaan sijoittuvalla muistelmasarjakuvalla Such a Lovely Little War - Saigon 1961-63 (Arsenal Pulp Press, 2016), jonka kirjoittaja Marcelino Troung on vietnamilaisen diplomaatin poika. Truong kertoo kirjassa lapsuusvuosistaan, jolloin hänen isänsä työskenteli aluksi Etelä-Vietnamin Amerikan suurlähetystössä Washingtonissa. Sieltä tämä sai siirron Saigoniin, pääministerin tulkiksi. Perhe - diplomaatti ja hänen ranskalainen vaimonsa, Truong ja hänen kaksi sisarustaan - muutti Vietnamiin, keskelle kyteviä ristiriitoja ja paisuvaa konfliktia. Such a Lovely Little War kertoo lapsen näkökulmasta perhe-elämästä Saigonissa, mutta myös siitä, miten samaan aikaan sota etenee, ja Vietkong-liike ja amerikkalaiset kiristävät otteitaan rintamalla.


Historiasta kiinnostuneille Such a Lovely Little War on todella suositeltavaa luettavaa, sillä Truong yhdistää onnistuneesti sotatapahtumien kuvauksen yhden perheen omiin kokemuksiin. 
"In Saigon, we were sheltered from the worst, but the country was sinking into war. I remember, just as I was falling asleep, how I would feel a fear I could not name." (s. 204)
Sodan julmuuksia ei sarjakuvassa kuvata yksityiskohtaisesti, enemmänkin sota ja sen luoma uhka häilyy koko ajan taustalla, aivan kuten Truong on sen lapsuudessaan kokenut. Truong kuvaa paljon lapsiperheen arjen touhuja ja elämää vietnamilaisen kulttuurin keskellä. Perheen ranskalaisella äidillä on sopeutumisvaikeuksia uuteen kotiin ja kotimaahan, diplomaatti-isä on paljon töissä ja poissa kotoa, mutta koettaa silti olla huolehtiva isä ja aviomies. Lasten leikkejä sävyttävät sodan tapahtumat, ja paikallisten kotiavustajien kautta he saavat uudenlaisia näkökulmia vietnamilaisten ihmisten elämään.


Perhemuistelujen vastapainoksi sarjakuvassa on pitkiä osuuksia, jotka valottavat Vietnamin sodan taustaa, maan oloja, poliittista tilannetta ja sodan edistymista. Oma Vietnamin sota -tietämykseni oli ennen kirjan lukemista kovin vaatimattomalla ja yleisluontoisella tasolla, ja koin saavani kirjan sivulta melkoisen annoksen lisää tietoa. Tietoannos oli jopa sen verran tuhti, että sarjakuvan lukeminen kävi raskassoutuiseksi ja kirja jäikin minulla muutamaksi kuukaudeksi tauolle kevään aikana. Innostuin kuitenkin siitä taas uudelleen (lähinnä Yhdysvallat-lukuhaasteen innoitamana), ja kirja tuli sitten luettua nopeasti loppuun. Myönnän silti, että koin sarjakuvan olleen antoisin silloin, kun se kuvasi Truongin perheen ja erityisesti hänen sairastelevan ja hauraan äitinsä tuntoja sodan keskellä.

Truongin piirrostyyli on varsinkin ihmishahmojen suhteen hivenen kulmikas, ja minulla kesti kotvasen totutella ruutujen tyyliin. Pidin kuitenkin ruutujen tunnelmasta, joka onnistui mielestäni välittämään henkilöiden kokemaa hiostavan painostavaa olotilaa ja sodan ahdistavuutta. Värimaailma heijasteli onnistuneesti tapahtumien sävyjä, ja ne muutamat aukeamat, joissa oltiin edes jonkin verran iloisemmissa ja vapautuneemmissa tunnelmissa, erottuivat hienosti tummempien sivujen joukosta. 

Goodreadsiin Such a Lovely Little War saa minulta 4 tähteä.


****

Osallistun kirjalla Yhdysvallat-lukuhaasteeseen, ja saan pisteen kohtaan 5. Aiheena sota, jossa Yhdysvallat ollut osallisena.

Goodreads: 4 tähteä
Mistä kirja minulle? Oma ostos
Muualla verkossa: Sarjakuvaa on luettu mm. blogissa Le Minh Khai's SEAsian History Blog
Sarjakuvan tietoja:
Marcelino Truong: Une si jolie petite guerre: Saigon 1961 - 1963 (2012)
Translated by David Homel
Arsenal Pulp Press, 2016
272 pages

Kommentit