#sarjakuva: Jacques Tardi: New York Mon Amour

Ihastuin viime vuonna Jacques Tardin kuvittamaan West Coast Blues -sarjakuvaan, ja innostuksen puuskassa hankin pari muutakin Tardin albumia. New York Mon Amour päätyi lukupinoon tietenkin Yhdysvallat-lukuhaasteen vuoksi, mutta vaikka Tardin kynänjälki on tässäkin albumissa tutun taidokasta, albumin tarinoiden juonellinen anti ei kovin suuresti minua sykähdyttänyt. Kalsea New York -fiilistely loi omalla tavallaan ruutuihin suurkaupungin nurjan puolen tuntua, mutta taitaapa olla niin, että olisi viihtynyt paremmin hieman loistakkaammilla estradeilla kuin esimerkiksi torakkajahdissa.


New York Mon Amour -albumissa on yksi pidempi rikostarina nimeltään Cockroach Killer, ja muutamia lyhyempiä juttuja. Kaikkien tarinoiden miljöönä on New York, mutta kuten jo mainitsin, nyt liikutaan suurkaupungin syrjäkujilla ja päähenkilöinä on elämän kolhimia new yorkilaisia, hahmoja joilla on kullakin oma menneisyytensä painolastinaan ja jotka tallaavat kaupungin katuja synkkinä, syntyjä syviä pohtien. Mikään ratkiriemukas albumi ei siis ole kysessä, mutta sille joka haluaa sukeltaa suurkaupungin tummiin syövereihin, luvassa on luettavaa 82 hienosti piirretyn, kalmanhuuruisen sivun verran.


Minulle New York Mon Amour oli liian tummanpuhuva, mutta nautin kyllä suuresti Tardin yksityiskohtaisesti piirtämistä ruuduista. Niiden sisältö oli paikoin vastenmielistä, mutta taidokasta siitä huolimatta. Erityisesti hienosti piirretyt kaupunkimaisemat hivelivät silmää (samalla kun viereisellä sivulla oksennetaan...):


Goodreadsiin New York Mon Amour saa minulta kolme tähteä.

****

Helmet-lukuhaasteessa kirja sopii kohtaan 26. Kertoo paikasta, jossa et ole käynyt. Osallistun kirjalla myös sarjakuvahaasteeseen ja Yhdysvallat-lukuhaasteeseen.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä sarjakuva minulle? Oma ostos
Sarjakuvan tietoja:
Jacques Tardi, Benjamin Legrand, Dominique Grande: New York Mon Amour 
Includes stories: Cockroach Killer (written by Benjamin Legrand), Hung's Murderer and It's So Hard (written by Dominique Grande), Manhattan (written by Jacques Tardi). All illustrations by Jacques Tardi.
Translated by Kim Thompson

Fantagraphics Books, 2012
82 pages

Kommentit

  1. Tardi tuli minulle tutuksi, kun luin ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvan Kirottu sota! -sarjakuvaromaanin. Suosittelen sitä. Tyyli näyttää olevan siinä hyvin samanlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Olisikin kiva lukea Tardilta jotain suomeksi. Nyt on tullut luettua vaan näitä enkuksi käännettyja.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.