#sarjakuva: Paulin kanssa kesäleirillä ja liftaamassa

Michel Rabagliati on kanadalainen sarjakuvataiteilija, ja bongasin hänen osittain omaelämäkerrallisen Paul-albumiensa sarjan aivan sattumalta Goodreadsin feedistä. Oulun kirjastosta ei löydy kuin kolme sarjan kirjaa, ja lukaisin niistä kesän lopulla kirjat Paul has a summer job (Drawn & Quarterly, 2003) ja Paul Up North (Conundrum, 2016). Näiden kahden perusteella sarjan nimihenkilö Paul on todella sympaattisen oloinen nuori miehenalku, ja ulkoilmaelämästä pitävän Paulin vaiheista olisi tietysti kiva lukea koko sarjan verran. Nyt pitää tyytyä varaamaan Paul joins the scouts -osa.


Lukemieni Paul-kirjojen julkaisuajankohdilla on eroa 13 vuotta, mutta tämä ei haitannut Paulin maailmaan sisäänpääsyssä. Molempien albumien tapahtumat sijoittuvat 1970-luvun lopulle: Paul has a summer job -kirjassa ollaan vuoden 1979 kesässä ja Paul Up North puolestaan kertoo Paulin elämästä Montrealin kesäolympialaisten tienoilla, vuosina 1975-76. Albumien sisältö on yleisellä tasolla samantyylinen: Paul kertoilee arjestaan ja touhut kavereiden kanssa ovat isossa roolissa. Koulunkäynnin kuvausta näissä kirjoissa on tosi vähän, enemmänkin Paul-albumit näyttävät tarjoavan aikahypyn kaveruuden ja ensi-ihastusten täyttämiin teinivuosiin.

Paul has a summer job -kirjassa Paul saa kesätöitä leirin ohjaajana, ja erilaisten lasten ja toisten leiriohjaajien kanssa vietetty kesä on nuorukaiselle melkoinen henkinen kasvukokemus monella tapaa. Lasten kanssa pärjääminen alkaa hivenen takkuisesti:


... mutta aikaa myöden Paul sopeutuu joukkoon, ystävystyy toisten ohjaajien kanssa ja kokee rakkauden suloisen huuman:


Paul has a summer job oli tosi lämminhenkinen ja lempeän humoristinen, ja kirjan viimeiset sivut kruunasivat kokonaisuuden. Niillä aikuisempi Paul palaa muistoissaan kesään 1979, ja nostalgia ja haikean suloinen kaihomieli välittyivät kyllä kotisohvalle asti. Tämä kirja saakin minulta Goodreadsiin täydet viisi tähteä.

Paul Up North ei ollut aivan yhtä huippu lukuelämys. Kirjan sisältö vaikutti jotenkin paljon hajanaisemmalta kuin Paulin kesätyökokemusten kuvaus. Tähän saattoi toki vaikuttaa sekin, että kirjassa kuvattiin pidempää ajanjaksoa kuin vain yhtä kesää. Kirjan keskeisintä antia oli 16-vuotiaan Paulin hengailu koulukaverien kanssa, älytön talvinen liftausreissu pohjoiseen ja suuria tunnemyrskyjä sisältävä rakkausjuttu. Eli aika tavallista nuoren miehen elämää aikana ennen nettiä. 

Montrealin olympialaiset loivat kirjaan mukavaa ajankuvaa, ja sitä löytyi myös ruuduissa "kuultavista" biiseistä, jotka oli listattu kirjan loppuun. Kirjan hupaisinta antia olivat Paulin innokkaat askeleet rakkauden polulla, ja sen tarjoamat karvaat opetukset. Paul Up North saa minulta kolme tähteä Goodreadsiin.


***

Osallistun kirjoilla sarjakuvahaasteeseen.

Goodreads: Paul has a summer job -kirja saa 5 tähteä ja Paul Up North saa 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Rabagliatin omat sivut ovat täällä. Kaikki Paul-albumit on listattu täällä.
Sarjakuvien tietoja:

Michel Rabagliati: Paul a un travail d'été (2002)
Translation Helge Dascher
Drawn & Quarterly, 2003
143 pages

Michel Rabagliati: Paul dans le Nord (2015)
Translation Helge Dascher
Conundrum, 2016
179 pages

Kommentit