Lyhyesti rikosjuonia: Kauneussalonki & Rakastumisia

Lyhytarvioissa on vuorossa rikosjuonia espanjalaiselta kielialueelta. Mistään perusdekkareista ei tällä kertaa ole kyse vaan kolumbialaisen Melba Escobarin Kauneussalonkia (Aula & Co, 2018) ja espanjalaisen Javier Maríasin Rakastumisia (Otava, 2012) voin suositella heille, jotka pitävät hieman erikoisemmista, rikoksen sävyttämistä tarinoista.


Melba Escobarin romaani Kauneussalonki viihdytti minua lentokentällä ja -koneessa parisen viikko sitten, kun palailin kaupunkilomalta Riikasta. Nopsalukuinen ja sujuvasti etenevä kirja hämäsi minua kansikuvan teksteillään (juu, en juuri käyttänyt lukuaikaa kustantajan lähettämään kirjan esittelytekstiin), sillä "Manikyyrejä, mutanaamioita ja murhia" kuulosti paljon viihteellisemmältä kuin kirja lopulta olikaan. Kirja päättyi itse asiassa niin murheellisiin tunnelmiin, että päädyin sijoittamaan Kauneussalongin Helmet-haasteen kohtaan 24. Surullinen kirja (okei, rima oli suht matalla tässä sillä ei Escobarin kirja mikään kyynelkanavat avaava teos ollut).

Kauneussalongin tapahtumat sijoittuvat Kolumbiaan, Bogotan kaupunkiin. Tapahtuu murha (nuori kauneussalongin asiakkaana käynyt tyttö löydetään kuolleena) mutta se tuntuu jäävän lähes sivuosaan muiden ihmiskohtaloiden ja yhteiskunnallisten olojen kuvauksen keskellä. Kertojaääninä on useita naisia, ja naisten kirja Kauneussalonki onkin. Se kertoo siitä, millaista on naisena asua maassa, jossa oikeutta saa rahalla, valta tuntuu keskittyvän miehille ja naisen elämässä ulkonäkö määrittelee liian monta asiaa.

Tykkäsin miljöön ja vallitsevien olojen kuvauksesta, mutta jollain tapaa pinnalliseksi kirja silti jäi. Kenties kirjassa oli liikaa henkilöitä enkä saanut kenestäkään kunnolla otetta? Loppufiilikseni Kauneussalongin viimeisellä sivulla olivat näet jokseenkin ristiriitaiset. Salongin työntekijän Karenin kohtalo oli tosi surkea mutta silti hän ja muut kauneussalongissa pyörivät naiset tuntuivat melkoisen yhdentekeviltä eikä kuolleen tytön ympärille todellakaan kehittynyt säväyttävää jännärijuonta. Kauneussalonki ei siis jättänyt kovin voimakasta jälkimakua, vaikka kirja monin tavoin toi esille erilaista kulttuuria.

Goodreadsiin Kauneussalonki saa minulta kolme tähteä.

Javier Maríasin Rakastumisia on kirja heille, jotka nauttivat ihmissuhteiden kiemuroiden vatvomisesta ja pyörittelystä. Minä kuulun juuri heihin (ainakin kirjallisen makuni suhteen) mutta siitä huolimatta Rakastumisia oli minulle lähes liikaa. Kirjan kertojana on kustantamossa työskentelevä nainen, joka istuu aamuisin kahvilassa aamiaisella ja ihailee etäältä vakioasiakkaisiin kuuluvan pariskunnan viehätysvoimaa ja rakkaudentäyteistä parisuhdetta. Sitten tuon pariskunnan mies kokee väkivaltaisen kuoleman ja kustantamon nainen ajautuu tuttavuuteen tämän vaimon ja perheystävän kanssa. Ja tässäpä on alkusysäys mitä moninaisimmille pohdinnoille ja tuumailuille. Naiselta ei mielikuvitusta puutu ja lukija saa seurata, kuinka hän rakentelee mielessään keskusteluja, motiiveja aviomiehen surmalle ja spekuloi surevan lesken tulevaa kohtaloa.

Rakastumisia sisältää myös aivan oikeita tapahtumia, mutta aika vinkeästi kirja silti rakentuu. Välillä tuskastuin ja jätin kirjan pienelle tauolle, mutta loppua kohden Rakastumisia eteni vauhdikkaasti ja kerronta imaisi minut lopullisesti mukaansa. Päädyin antamaan kirjalle Goodreadsiin neljä tähteä, sillä viihdyin pääasiassa erittäin hyvin pohdiskelevan päähenkilön parissa ja lisäksi Marásin kirja onnistui herättämään kiinnostukseni herran muutakin tuotantoa kohtaan.
"Outoa väkeä nuo kirjailijat, suurin osa heistä: heräävät aamulla samaan tapaan kuin olivat nukahteneetkin, miettien omia juttujaan, jotka ovat silkkaa mielikuvitusta, vaikka vievätkin paljon heidän aikaansa. " (s. 23)
***
Kirjankansibingossa Rakastumisia sopii tietenkin ruutuun "rakkaus" ja näin saan BINGON keskimmäiselle pystyriville:


Helmet-haasteessa sijoitan Escobarin kirjan kohtaan 24. Surullinen kirja. Osallistun kirjalla myös Prinsessoja ja astronautteja -lukuhaasteeseen (naisen kirjoittama dekkari).

Kuukauden kieli -haasteessa lokakuun kielenä on espanja. Kieli per kuukausi -tahdissa pysyminen on tuottanut minulle suuria vaikeuksia (luin juuri maaliskuun puola-kirjan!), joten note to self: jollei lokakuussa tai loppuvuonna tule sopivaa espanjasta käännettyä kirjaa nenän eteen, kuittaan kohdan näillä kirjoilla.

Goodreads: Kauneussalonki saa 3 tähteä ja Rakastumisia 4 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Sain Escobarin kirjasta arvostelukappaleen kustantajalta. Kiitos! Rakastumisia on oma e-kirjaostos
Muualla verkossa:
* Kauneussalonki-kirjaa on luettu mm. blogeissa Tuijata.Kulttuuripohdintoja, Anun ihmeelliset matkat, Kirjarikas elämäni ja Eniten minua kiinnostaa tie
* Rakastumisia-kirjaa on luettu mm. blogeissa Leena Lumi, Kirjasähkökäyrä, Tarukirja ja Reader, why did I marry him? 
Kirjojen tietoja:

Melba Escobar: La Casa de la Belleza (2015)
Suomennos Taina Helkamo
Aula & Co, 2018
260 sivua

Javier Marías: Los enamoramientos (2011)
Suomennos Tarja Härkönen
Otava, 2012
344 sivua

Kommentit

  1. Olen lukenut Rakastumisia ja minusta kirja oli samalla surullinen ja kiukkuinen. Annoin kirjalle kolme tähteä, ehkä minulle liian lavean kerronnan vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, surullisuuden ja menetyksen tunne on Rakastumisissa voimakkaasti läsnä. Kerronnasta varmaan joko pitää tai sitten ei, sen verran persoonallinen ote kirjassa on. Minulle kirja olisi varmaankin ollut vielä parempi jos sisältöä olisi typistetty jonkin verran.

      Poista
  2. Haha, näin on minullekin tupannut käymään, luen "vääriä" kieliä väärään aikaan ;D Nyt on menossa venäjä, joka on siis joulukuun kieli... Mutta kiva kun olet mukana, ja on ihan mahtavaa huomata, että espanjankielistäkin kirjallisuutta siis suomennetaan. Kauniit kannet molemmissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espanjasta käännettyjä löytyy, jos ei nyt runsain mitoin niin kuitenkin suht helposti (verrattuna vaikkapa viime kuun afrikaansiin...). Jokunen vuosi sitten oli espanja-lukuhaastekin, jossa siis luettiin espanjasta käännettyjä ja sen haasteen aikana löysin paljon hyvää luettavaa tältä kielialuuelta. Sittemmin espanjasta käännettyjä on tullut luettuva harvemmin, nämä taisivat olla ekat tälle vuodelle.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.