Lyhyesti: Hyppy ajassa & Mifongin perintö

Heinäkuu oli minulle hyvä lukukuukausi (luin 20! kirjaa, olkoonkin että niistä 5 oli sarjakuvia, muutama nopsalukuinen nuortenkirja ja tietysti dekkareita - mihinkään kovin syvälliseen en jaksanut kuumina kesäpäivinä paneutua), mutta hellekelit verottivat kirjoitteluinnostusta. Bloggausjonossani onkin nyt 12 kirjaa, ja päätin alkaa lyhentämään jonoa lyhytarvioilla. Otetaanpa aluksi scifiä ja fantasiaa eli Madelaine L'Englen Hyppy ajassa (WSOY, 2018/1962) ja J. S. Meresmaan Mifongin perintö (Karisto, 2012).Madelaine L'Englen nuorille suunnattu scifi-kirja Hyppy ajassa julkaistiin alkukielellä vuonna 1962, ja tänä vuonna siitä on ilmestynyt mm. Oprah Winfreyn tähdittämä elokuvaversio. Näyttävä leffakansi sai minutkin kiinnostumaan kirjasta (josta en siis ollut koskaan aiemmin kuullut halaistua sanaa, vaikka kirja on takakannen mukaan klassikko), ja olin myös utelias, miten noin 60 vuotta sitten julkaistu nuorten avaruusseikkailu minulle toimisi.

Kirjassa neljä amerikkalaisnuorta (Meg, Charles ja Calvin) tekevät eräiden sattumusten seurauksena aikahypyn jonnekin avaruuden perukoille, ja heidän tarkoituksenaan on etsiä ja kenties pelastaa Megin ja Charlesin kadonnut fyysikkoisä. Etsintäpuuhissa he kohtaavat mm. salaperäisen ja pelottavan Varjon, ja joutuvat oudolle, keskustiedustelukeskuksen hallitsemalla planeetalle. Kaikki tämä oli tietysti tosi kiinnostavaa, mutta minua häiritsi melkoisesti se, että kirja loppui lähes kuin seinään, ilman sen kummempia selityksiä juuri millekään sellaiselle seikalle, josta olisin halunnut tietää enemmän. Googlailu paljasti minulle, että Hyppy ajassa aloittaa viisiosaisen Time Quintet -sarjan, joten kenties isommat paljastukset on säästetty jatko-osiin. En kuitenkaan innostunut kirjasta niin paljon, että alkaisin etsiä niitä käsiini (varsinkaan, kun niitä ilmeisesti ei ainakaan vielä ole suomennettu).

Goodreadsiin Hyppy ajassa saa minulta kolme tähteä.

J. S. Meresmaan Mifongin perintö on myöskin sarjan avausosa, ja nyt kyllä koukutuin! Mifonki-sarjaa ei todellakaan ole kehuttu turhaan, sillä ensimmäisen osan perusteella se on erittäin vetävää ja viihdyttävää fantasiaa. Luin Mifongin perinnön parissa päivässä, ja aion syksyllä jatkaa sarjan parissa (heh, heräsin tähän sarjaan niin myöhään, että kaikki osat ovat  jo ilmestyneet 😊).

Mifongin perinnössä tykkäsin siitä, että kirja oli onnistunut sekoitus vauhdikasta seikkailua, fantasiaa ja romantiikkaa. Kirjasarjan maailmassa on salaperäisiä mifonkiotuksia, kadonneita kirjoja ja niiden etsijöitä, ja päätähtinä loistavat omapäinen prinsessa Ardis ja puuman kanssa liikkuva Dante-muukalainen. Ah, eipäs ollut suuri yllätys, että Ardiksen ja Danten sydämet alkavat sykkiä samaan tahtiin. Kirjaa lukiessani nousikin mieleen hupaisia muistoja teiniajoilta, joilloin romanttinen kirjallisuus kului käsissäni melkoisen usein. Liian äiteläksi Mifongin perintö ei silti luisunut vaan juoni rullasi tehokkaasti eteenpäin ja loppusivuilla tapahtumat jätettiin sellaiseen paikkaan, että totta kai seuraava osa pitää etsiä luettavaksi. Ardis on piilossa syrjäisessä kylässä tyttrensä kanssa, joka kantaa sisällään arvoituksellista Mifongin perintöä. Dante puolestaan on joutunut jatkamaan veljensä  työtä kirjojen parissa. Vieläkö heidän tiensä kohtaavat? Hmm, onhan se selvää, että elleivät kohtaa niin olen erittäin, erittäin pettynyt. 😉

Goodreadsiin Mifongin perintö saa minulta neljä tähteä. Viihdyttävien fantasiaseikkailujen ja ylipäänsä seikkailutarinoiden ystäville lämmin lukusuositus.

***

Helmet-haasteessa sijoitan Mifongin perinnön kohtaan 3. Kirja aloittaa sarjan. Mifongin perinnössä seikkaillaan myös merellä ja taistellaan merirosvojen kanssa, joten osallistun kirjalla Kirjoja ulapalta -haasteeseen. Hyppy ajassa -kirjalla osallistun Yhdysvallat-haasteeseen. Molemmat kirjat sopivat tietysti myös Prinsesseoja ja astronautteja -lukuhaasteeseen.

Goodreads: Mifongin perintö saa 4 tähteä ja Hyppy ajassa 3 tähteä.
Mistä kirjat minulle? Kirjaston kirjoja
Muualla verkossa:
* Mifongin perintöä on luettu mm. blogeissa Todella vaiheessa, Taikakirjaimet, Kujerruksia ja Ja kaikkea muuta
* Hyppy ajasssa -kirjaa on luettu mm. blogeissa  Taikakirjaimet, Unelmien aika ja Yöpöydän kirjat
* A Wrinkle in Time -elokuvan traileri:


Kirjojen tietoja:

J. S. Meresmaa: Mifongin perintö
Karisto, 2012
470 sivua

Madelaine L'Engle: A Wrinkle in Time (1962)
Suomennos Katri Yli-Viikari
WSOY, 2018
291 sivua

Kommentit

  1. Mää kans koukutuin Mifonki- sarjaan heti ekasta kirjasta. Sarjan kolmas kirja oottaa nyt hyllysäs lukuvuoroon pääsyään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tästä sarjasta tykännyt. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.