Anne B. Radge: Berliininpoppelit & Erakkoravut

Anne B. Radgen Berliininpoppelit-sarja ponnahtelee aina silloin tällöin blogikeskusteluissa esille ja yleensä kehuvien kommenttien kera. Minä jotenkin onnistuin välttymään Radgen sarjalta silloin kun sen käännökset ilmestyivät suomeksi ja mahdolliset juonispoileritkin menivät siten ohi. Sarjaan tuli kuitenkin aivan hiljattain neljäs osa ja innostuneita kommentteja kuullessani aloin taas miettiä, pitäisikös viimein tutustua sarjaan. Joululomareissulla päätin ottaa pari ensimmäistä osaa lukulaitteeseen lomalukemiseksi, ja se olikin hyvä päätös. Reissukirjana sujuvasti etenevät ja sympaattiset Berliininpoppelit-kirjat toimivat mainiosti, ja kirjoja saattoi lueskella hälyisässäkin ympäristössä (esim. konetta odottelessa) ja silti pysyi juonessa mukana. Eli juu, on mukavan leppoisa sarja mutta minulle sekä sarjan avausosa Berliininpoppelit (Tammi, 2007) että toinen osa Erakkoravut (Tammi, 2008) jäivät hyvälle kolmen Goodreads-tähden tasolle eikä sarja saanut minusta uutta superinnostunutta fanityttöä.


Sarjan keskiössä on norjalaisella maaseudulla sijaitseva sikala ja sen pihapiiristä omille tahoilleen ponnistanut sisarusparvi. Tor päätyi jatkamaan sikalan pitoa, Mardigo toimii menestyvänä hautausurakoitsijana ja Erland viettää hulppeaa ja hilpeää luksuselämää vapaamielisessä Kööpenhaminassa. Berliininpoppeleiden alussa perheen äiti joutuu sairaalaan, jossa hän myöhemmin menehtyy. Se on käännekohta sisarusten välisille suhteille, jota astuu sekoittamaan myös aivan tuntematon kasvo, Torin aikuinen tytär Torunn. Perhesuhteiden kuvauksista pitäville voinkin suositella sarjaa lämpimästi, sillä nyt todella ollaan tämän aiheen ytimessä.

Henkilöhahmojen kuvaus on sarjan vahvuus. Kiinnostuin tosi nopeasti siitä, miten Mardigo saa ratkaistua oudon saunaan liittyvän ahdistumisensa ja kuinka Tor oikein pärjää kummallisen, sulkeutuneen isänsä kanssa kahden tilalla kun perhettä pyörittänyt äiti on menehtynyt. Perheen isään liittyy eräs juonenkäänne, joka paljastuu avausosa lopulla ja olin aivan, että oh hoh, olipas melkoisen dramaattista menoa verrattuna muuhun juoniainekseen. Tämä käänne tuntui hieman kummalliselta siinäkin suhteessa, ettei siitä sitten otettu mitään sen suurempaa irti Erakkoravuissa. Erakkoravut jatkaa sisarusten tarinaa kuitenkin suoraan siitä, mihin avausosa päättyi ja oli todella hyvä lukea osat peräjälkeen. Ilmeisesti sarjan kolmas osa olisi täydentänyt tämän jatkumon, mutta palaan sen pariin kenties vähän myöhemmin.

Aikuisille kirjoitettuja sarjoja, jotka ovat jotain muuta kuin dekkareita, fantasiaa yms. genrekirjallisuutta, tulee äkkiseltään mieleen tosi vähän. Ferranten Napoli-sarja on totta kai ollut viime vuodet pinnalla ja olen siihen itsekin koukussa (viimeinen osa odottelee jo lukulaitteessa...). Napoli-sarjan kanssa samalle tasolle Radgen Berliininpoppelit ei yllä, mutta pidin kuitenkin sarjan maaseutukuvauksesta ja pienen sulkeutuneen yhteisön ja kaupunkilaisuuden yhteentörmäyksestä. Huikeita jännitteitä niistä ei lukemiini kirjoihin syntynyt, mutta sen verran kiinnostavasti päähenkilöiden elämät kulkivat eteenpäin, että molemmat osat olivat aika nopeasti luettu. Ylipäänsä oli mukavaa lukea suht tavallisten ihmisten arjesta kertovaa aikuissarjaa, joka ei ollut aivan pelkkää viihteellistä hömppää. Goodreadsiin molemmat kirjat saavat kolme tähteä.

Goodreads: 3 tähteä
Mistä kirjat minulle? Omia ostoksia
Muualla verkossa:
* Berliininpoppelit-kirjaa on luettu mm. blogeissa P. S. Rakastan kirjoja, Lumiomena, Hurja Hassu Lukija (koko trilogia)
* Erakkoravut-kirjaa on luettu mm. blogeissa Kirjan pauloissa, Les! Lue!, Tarukirja
E-kirjojen tietoja:

Anne B. Radge: Berlinerpoplene (2004)
Suomennos Tarja Teva
Kansi Laura Lyytinen
Tammi, 2017
 
Anne B. Radge: Eremittkrepsene (2005)
Suomennos Tarja Teva
Kansi Laura Lyytinen
Tammi, 2017

Kommentit

  1. Minä tykkäsin tästä sarjasta, juuri sen arkisuudesta ja tavallisuudesta, vaikka melkoista dramatiikkaakin tapahtumiin mahtuu. Olin aikoinaan pettynyt, kun sarja päättyi kolmanteen osaan, nyt trilogia on saanut jatkoa. Minulla on neljäs osa jo lainassa ja tulossa lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hieman säästellyt noita kahta viimeistä osaa ensi kuuhun, kun norja on kuukauden kielenä silloin. Tosin lainasin jo Karin Fossumin dekkareitakin, joten ehkä mulle tulee helmikuusta oikein kunnon norja-kuukausi. :)

      Poista
    2. Norja-kuukausi kuulostaa hyvältä! Fossum on lempidekkaristini, luin hänen koko alkupään tuotantonsa ennen blogia ja pari on päässyt blogiinkin. Dekkaririntamalla taidan seuraavaksi tutustua norjalaiseen Anne Holtiin.

      Poista
    3. Minulta Fossum on jäänyt täysin väliin, vaikka häneltä on käännetty vaikka kuinka paljon... Anne Holt on kyllä ihan ok, luin häntä jossain vaiheessa aika lailla, ennen blogia.

      Poista
  2. Olen katsellut näitä kirjoja kirjastossa vuosia ja miettinyt, että vielä jonakin päivänä... Taidan varata nämä joskus leppoisan vaivattomaksi lomalukemiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lomalukemistoon tämä sarja sopii loistavasti. Tai ainakin itse tykkään loma-aikaan lukea jotain helposti etenevää joka ei ole aivan hömppää. Radgen sarja sopii hyvin just matkalukemiseksi, sillä se vei ajatukset kivasti muihin maisemiin.

      Poista
  3. Siitä on tosi kauan, kun olen lukenut tämän sarjan, mutta muistaakseni pidin, koska luin ne kaikki. Voisinpa siis sen "täydennysosankin" lukea jossain vaiheessa, saisin ehkä mieluisan paluun menneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tuo uusin osa keikkuu nyt lukulistalla. Tämmöiset "ihan kivat" sarjat ovat tarpeen aina silloin tällöin...

      Poista
  4. Aloittelen jännittyneissä tunnelmissa uusinta osaa, sillä neljäs kirja ei ollut aivan samaa luokkaa trilogian kanssa, mutta pidän kuitenkin älyttömästi sarjan henkilöistä ja miljööstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sarjan henkilögalleria on tosiaan onnistunut. Sen verran erilaisia ja erikoisia persoonia on mahdutettu yhteen perheeseen, että mielenkiinto pysyy yllä mutta yleistunnelma on kuitenkin yllättävän "tavallinen". Kiva kuulla, mitä tykkäät uusimmasta osasta!

      Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.