Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois

Ayòbámi Adébáyòn Nigeriaan sijoittuva romaani Älä mene pois (Atena, 2018) on niitä viime vuoden uutuuskirjoja, jonka lukematta jääminen jäi hieman kaivelemaan. Olin listannut kirjan kevään 2018 tärppilistallenikin, mutta niinpä kirja vain unohtui vuoden mittaan. Onneksi Adébáyòn kirja oli nostettu lähikirjaston vinkkihyllyyn ja poimin sen sieltä vuodenvaihteen lukupinooni. Älä mene pois on itse asiassa ensimmäinen kirja, jonka aloitin ja luin loppuun tänä vuonna.

Älä mene pois kertoo Yejiden ja hänen miehensä Akin avioliiton tarinan. He ovat olleet neljä vuotta naimisissa mutta kun lasta ei ala kuulua, suku hermostuu ja painostaa Akin ottamaan itselleen toisen vaimon. Tästä saa alkunsa varsin mutkikas aviodraama, jonka käänteitä en halua sen enempää paljastaa jotten spoilaa juonta liikaa. Yejiden ja Akin avioliiton kiemurat avautuvat lukijalle pikku hiljaa, ja olin melkoisen tyrmistynyt siitä, millaisen sopan Aki tulee keittäneeksi.

Adébáyòn  kirja on selkeästi erilaisen kulttuurialueen kirja, ja tämä vaikutti tosi paljon omaan lukukokemukseeni. Lyhyesti voi kai todeta, etten päässyt sisälle kirjan kuvaamaan todellisuuteen ja kirjan juoni tuntui yliampuvan dramaattiselta - kun sen tarkoitus varmaankin oli tarkoitus olla koskettava. Kenties asiaan vaikutti se, etten kokenut kirjan keskeistä teemaa, lapsettomuutta, itselleni läheiseksi aiheeksi. Niinpä aihe ei mennyt ns. ihon alle, ja pystyin lukemaan kirjaa "etäältä". Älä mene pois ei vakuuttanut minua uskottavuudellaan, mutta toisaalta pidin siitä, että se kuvasi jotain muuta länsimaista avioliittoa ja tarjosi näin näkökulmaa niihin ongelmiin, joita usean vaimon salliva kulttuuri voi tuoda mukanaan. Kokonaisuutena Älä mene pois jäi silti vaisuksi, ja kirja saa minulta kaksi tähteä Goodreadsiin.


***

Saan kirjalla ensimmäisen pisteen POPSUGAR 2019 Reading Challenge -haasteeseen: 35. A book by an author whose first and last names start with the same letter.

Goodreads: 2 tähteä
Mistä kirja minulle? Lainasin kirjastosta
Muualla verkossa: Kirjaa on luettu mm. blogeissa Lukuisa, Kirjasähkökäyrä, Luettua ja maistettua, Kujerruksia
Kirjan tietoja:
Ayòbámi Adébáyò: Stay With Me (2017)
Suomennos Heli Naski
Atena, 2018
300 sivua

Kommentit

 1. Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Kirja sisälsi afrikkalaista kulttuuria ja naiselämää runsain mitoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afrikkalaisen kulttuurin vuoksi minäkin tästä kiinnostuin, mutta en nyt sitten jotenkin päässyt sinuiksi kirjan kanssa. :(

   Poista
 2. Oh noe, kaksi tähteä vain :D Näinkin muuten tähdityksesi jo Goodreadsissa ja aloin innolla odottaa mielipidettäsi. Niinhän se on, että aina ei vain kolahda. Minä pidin tästä kovasti, vaikka toisaalta aihe ei minuakaan koskettanut. Nigeria miljöönsä ja kulttuurinsa puolesta sen sijaan kiinnosti kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o... tämän kanssa kävi nyt näin. :) Kirja olisi varmaan toiminut minulle paremmin, jos Yejiden elämässä olisi ollut hieman vähemmän ikäviä käänteitä. No, olen silti tyytyväinen että luin kirjan, afrikkalaista kirjallisuutta tulee luettua minulla niin vähän.

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.