Kevään 2018 käännöskirjatärpit

Innostuin selaamaan kevään kirjakatalogeja, ja päätin tehdä itselleni vinkkilistan kiinnostavimmista käännöskirjoista. Olo on kuin tulella leikkisin, sillä tiedän ettei lukuaikaa ole keväälle luvassa yhtään tätä syksyä enempää. Mutta mutta, rento asenne päänuppiin ja tärppilista takataskuun - näillä eväin on hyvä suunnistaa kohti kevättä, lisääntyvää valoa ja kesää.

Joulustakaan ei ole vielä "selvitty", mutta omat ajatukseni alkavat jo kääntyä kevääseen... kuva netin ilmaisesta kuvapalvelusta.

Maaliskuussa on luvassa melkoinen tärppikirjojen vyöry... huh! Ja onpa upeaa, että moni kiintoisa kirja tulee englanninkielisen alueen ulkopuolelta. Käännöstärppini, olkaapa hyvät:

* Atena *

Ayòbámi Adébáyò - Älä mene pois (huhtikuu)

Kustantajan esittelytekstin perusteella nigerialaisen kirjailijan romaanissa on tarjolla parisuhdetarinan lisäksi myös syvällisempiä, poliittisia teemoja:

"Nigerian sosiaaliset ja poliittiset pyörteet värittyvät Älä mene pois -romaanin väkevillä äänillä, syvillä sävyillä, pelolla ja epäluulolla. Adébáyò kertoo tarinan aviollisen rakkauden hauraudesta, perheen hajoamisesta ja suuresta epäonnesta. Hän näyttää äitiyden toiveen raaimmillaan."


* Aula & Co *

Melba Escobar - Kauneussalonki (helmikuu)

Trilleri yhteyskunnallisilla mausteilla. Kiinnostuin, sillä kirjoittaja ei tule Pohjoismaista vaan Kolumbiasta.

"Kauneussalonki on paitsi älykäs trilleri myös mielenkiintoinen kuvaus kolumbialaisten naisten sosiaalisesta todellisuudesta sekä maailmasta, jossa oikeus kuuluu niille, joilla on varaa maksaa siitä."

Matt Haig - Kuinka pysäyttää aika (maaliskuu)

Katkeransuloinen jännitystarina ... joo, kuulostaa hyvältä. "Benedict Cumberbatch" - ooh! Pakko lukea!! Benedictin huumaava vaikutus ulottuu totta kai myös kirjaan. 😉

"Kuinka pysäyttää aika on katkeransuloinen jännitystarina itsensä hukkaamisesta ja löytämisestä, muutoksen väistämättömyydestä, virheistä joita ihmiset ovat tuomittuja tekemään yhä uudestaan, ja siitä, miten pitkään pitää elää ennen kuin oppii elämään.

Kirjasta on tekeillä tv-sarja, jonka pääosaan on kiinnitetty Benedict Cumberbatch."


* Gummerus *

Han Kang - Ihmisen teot (tammikuu)

Minua selvästi puhuttelevat tällä hetkellä kirjat, joissa on mukana yhteiskunnallisia aineksia. Kangin kirjassa aiheena ovat Etelä-Korean opiskelijamielenosoitukset.

"Syvästi vetoava Ihmisen teot on kuin pienistä pisteistä muodostuva taideteos tositapahtumasta, jonka jälkivaikutus tuntuu yhä. Se on mestarillinen kirja, jossa kuulaan kaunis tyyli yhdistyy brutaaliin aiheeseen. Romaani kuvaa sorron rajua todellisuutta mutta myös ihmisyydeen sitä puolta, joka on riemullista ja ihmeellistä runoutta." 


* Into *

Luiz Ruffato - Lissabonissa muistin sinut (tammikuu)

Tiukasti nykyhetkessä kiinni oleva kirja. Ruffaton kirjat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, ja tästä uutukaisesta olisi hyvä aloittaa.

"Romaani paljastaa kaunistelematta millaista arki on työttömänä Brasiliassa ja toisen luokan kansalaisena Euroopassa, ilon hetkiä kuitenkaan unohtamatta. Romaani on tarkka kuvaus maahanmuuttajien päivittäisestä selviytymiskamppailusta Euroopassa. Luiz Ruffaton eloisa kerronta poimii rytminsä suurkaupungin sykkeestä."


* Jalava *

Siri Pettersen - Kupla (maaliskuu)

Pettersenin Korpinkehät- sarjan lukeminen jäi minulla kesken (aikomukseni on jatkaa sen parissa!), mutta uusi, maagista realismia tarjoava nuortenkirja voisi olla piristysruiske keväälle. 

"Kupla on maagista realismia kaikille, jotka ovat ikävuosiltaan kymmenen ja sadan välillä. Se on hillittömän hauska ja haudanvakava jännityskirja Tim Burtonin lumoavassa hengessä." 

 
Brandon Sanderson - Ylenemisen kaivo
(huhtikuu)

En ole vielä ehtinyt tutustua Usvasyntyisen-trilogiaan, mutta hei, keväällä ilmestyy vasta toinen osa ja joulun tienoolla osallistun huimaan superlukumaratoniin. Trilogian ensimmäinen sopisi mainiosti maratonviikolle, ja sitten nenä kohti huhtikuussa ilmestyvää toista osaa.

"Kelsierin kopla teki sen minkä piti olla mahdotonta: päihitti jumalan kaltaisen tyrannin, Lordihallitsijan, jonka valta oli kestänyt tuhat vuotta. Nyt Viimeisen valtakunnan tuhkista täytyy rakentaa uusi, terve yhteiskunta. Tehtävä on uskottu Vinille ja Elend Venturelle – katulapselle, josta on tullut valtakunnan voimakkain usvasyntyinen, ja idealistiselle aatelisnuorukaiselle, jonka pitäisi nyt hallita kuninkaana."


* Otava * 

Edward St Aubyn - Loistava menneisyys (maaliskuu)

Odotan tätä kirjaa todella, todella suurin odotuksin. Brittiläisen yhteiskunnan ylin luokka on kirjallisuudessa niitä aihepiirejä, joiden käsittelyyn tuskin kyllästyn koskaan.

"Edward St Aubyn suorittaa brittiyhteiskunnan yläkerrokselle julman ruumiinavauksen, jota sävyttää herkullisen pureva huumori."Anne Swärd - Vera (maaliskuu)

Perhesalaisuuksia toisen maailmansodan aikana.

"Sandrine menee naimisiin yläluokkaisen lääkäri Ivan Cederin kanssa, ja korskeat häät vietetään saaristossa hyytävässä talvisäässä. Skandaali on valmis kun kureliiveihin nyöritetty morsian synnyttää hääyönä tyttären. Kuka on lapsen isä?"

Philip Pullmann - Vedenpaisumus (huhtikuu)

Universumien tomu -trilogian päätösosa on tiivisti joulun ajan lukulistallani, joten eihän tätä uutta sarjaa voi mitenkään sivuuttaa.

"Fantasian mestarin odotettu sarja nivoutuu palkitun Universumien tomu -trilogian maailmaan. Avausosa sijoittuu trilogiaa edeltävään aikaan."


* S & S *

Hiromi Kawakami - Sensein salkku (tammikuu)

Miellyttävää, että japanilainen kirjallisuus rantautuu meille muidenkin nimien kuin Murakamin voimin.

"Sensein salkku on suloisen surumielinen, oikullinen rakkaustarina, joka sijoittuu 2000-luvun Tokioon."

Maggie Nelson - Argonautit (toukokuu)

Rohkeasti kirjoitettu kirja esittelytekstin perusteella.

"Miten olla radikaali ja onnellinen, kysyy Maggie Nelson, joka kirjoittaa omasta elämästään tässä rajoja rikkovassa kirjassa mitään kaihtelematta. Kirjailija antaa henkilökohtaisen historiansa käydä vuoropuhelua rakkautta, halua, identiteettiä, sukupuolta, avioliittoa, taidetta ja lastenkasvatusta koskevien teorioiden kanssa tavalla, joka tekee näkyviksi rajat, joita rakkaudelle asetetaan."

 

* Siltala *

Ljudmila Ulitskaja - Meidän tsaarimme väkeä (tammikuu)

Ulitskaja on kestonimiä TBR-listallani. Tästä uutukaisesta buustia novellishaasteeseen!

"Tarkkanäköinen kirjailija kuvaa elämää kommunalkan keittiössä, kolmannen luokan vaunussa, virastossa ja datsalla. Kirjavat ihmiskohtalot, niin traagiset kuin koomiset, vuorottelevat, ja kertojanäänen lämmin huumori ja älykäs ironia tekevät kirjasta lukuelämyksen."


* Tammi *

Michael Chabon - Kuunkajo (toukokuu)

Keltaisen kirjaston uutuuskirja punoo juoneen amerikkalaista lähihistoriaa.

"Kertojan isoisä on kuolinvuoteellaan, kun menneisyys alkaa purkautua hämmästyneenä kuuntelevan lapsenlapsen (nimeltään Mike Chabon) korviin. Tarina polveilee sotienvälisen ajan amerikanjuutalaisista natsi-Saksan häviöön, newyorkilaisesta vankilasta Floridan eläkeläisiin, avaruuden valloituksesta Amerikan loiston himmenemiseen."

Amos Oz - Juudas (tammikuu) 

Amos Oz on myöskin TBR-listani vakionimi. Ensi vuoden uudenvuoden lupaukseni voisi olla tämän listan lyhentäminen. Kotihyllystäkin löytyy Ozia, mutta Keltaisen kirjaston uutuus houkuttelee kummasti enemmän kuin oman hyllyn tuttu selkämys. 

"Hienostunut rakkaustarina ja kehityskertomus on samalla allegoria Israelin valtiosta ja tunnetun raamatunkertomuksen uudelleentulkinta."* Teos *


Elin Willows - Sisämaa (tammikuu)

Uusien alkujen teema puhuttelee, varsinkin alkuvuodesta.

"Voiko aloittaa alusta missä tahansa, luoda itselleen uuden elämän jossakin muualla? Miten tullaan osaksi jotakin uutta?"


* WSOY *

Elena Ferrante - Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät (tammikuu)

Ferranten Napoli-sarja jatkuu, ja on itsestään selvästi lukulistallani. Pitäisi vaan ehtiä lukemaan se toinen osa ensin alta pois. Eilen olisin jo kirjaa aloittanut, mutta lukulaitteestani oli loppunut virta 😏 (ei suinkaan liiallisen käytön vuoksi vaan siksi, etten ole moneen viikkoon vilkaissutkaan Koboseeni päin) ja latautumista odotellessani päädyinkin Mrs. Dallowayn pariin. Lila ja Elena pääsevät lukuestradille Clarissan jälkeen, viimeistään joululomalla (hmm, siellä minua taitaa odottaa jo melkoisen massiivinen lukulista...).

"Eurooppa ympärillä kuohuu. Myös 1970-luvun Italiassa yhteiskunta mullistuu, poliittiset rakenteet, naisten asema ja sukupuoliroolit ovat murroksen kourissa. Lila ja Elena taistelevat päästäkseen pois vankiloistaan, kumpikin omastaan, ja pyrkivät irti patriarkaalisesta määräysvallasta, kurjuudesta ja tietämättömyydestä."

Domenico Startone - Solmut (maaliskuu)

Mahtavaa, että italialaista nykykirjallisuutta käännetään suomeksi. Kertomus eräästä avioliitosta - kirja juuri minulle? Ennakko-odotukseni ovat korkealla!

"Solmut on kertomus eräästä avioliitosta. Niin kuin monet muutkin liitot, se on kokenut kovia iskuja, huojunut arjen alla ja natissut liitoksissaan. Ja silti se on kestänyt. Tai ainakin päällisin puolin näyttää siltä."

Gail Honeyman - Eleanorille kuuluu ihan hyvää (helmikuu)

Eleanorin kirja kuulostaa mukavan kevyeltä ja sympaattiselta kirjalta helmikuun talvi-iltojen ratoksi.

"Vaikka Eleanor on vasta nuori aikuinen, hän elää kuin kaikki olisi jo ohi. Miksi Eleanor on sellainen kuin on? Yksi ystävällinen teko työtoverilta alkaa murtaa muuria Eleanorin ympäriltä, ja lopulta Eleanor saa huomata lohdullisesti: koskaan ei ole liian myöhäistä. Mikään."


Joulupukilta toivon vuorokauteeni muutaman ylimääräisen tunnin lukuaikaa. 💝 Tervetuloa, kirjakevät 2018!

Kommentit

 1. Monta samaa kuin omalla listallani, joka ei tosin ole missään julkisesti esillä ainakaan toistaiseksi. Kaipaisin kyllä aikaa, jolloin lukisin vanhoja lukemattomia, mutta minkäs sille mahtaa, että julkaistaan koko ajan niin paljon kiinnostavaa uutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vakaa aikomus lukea myös vanhempia, mutta senhän näkee sitten kevään kuluessa, kummat kiinnostavat enemmän... tätä listaa koostaessani tuli semmoinen olo, että voi kun saisi koko pinon heti lukuun. :)

   Poista
 2. Nelsonin Argonautit on ehdottomasti sellainen, joka omalta listalta puuttui, mutta on näissä muiden nostoissa noussut omallekin lukulistalle :) Hurjan mielenkiintoinen ja laadukkaanoloinen käännöskevät on tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin aivan yllätyin, miten monta kirjaa listalleni päätyi vaikka koetin olla todella äärimmäisen valikoiva. Erityisesti Otavan katalogista olisin voinut poimia enemmänkin kuin nuo kolme. :)

   Poista
 3. Kiitos. Monta minuakin kiinnostavaa, jotka pistin varaukseen. Samaa mieltä Suketuksen kanssa, että on toisaalta vähän ärsyttävää, kun tulee nykyään heittäydyttyä niin innolla kaiken uuden virtaan, että menneet lukemisen arvoiset saattavat jäädä lopullisesti taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koetan kovasti lukea myös oman hyllyn kirjoja, mutta kyllähän uutuudet aina houkuttavat, ei siitä mihinkään pääse. Tosin usein teen niin, että ostan ne kiehtovimmat uutuudet omaan hyllyyn ja jemmailen niitä siellä ties miten pitkään ennen kuin innostun lukupuuhiin. Tiedä häntä, mikä järki siinäkään on :D.

   Poista
 4. Pulman kyllä kiinnostaa, ku tykkäsin Universumien tomusta niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Pullmanin kirja oli minulle erittäin mieluisa yllätys. Olen tosi myöhäisherännäinen Tomu-trilogian suhteen, mutta kivaa että siihen maailmaan tulee vielä jotain uutta.

   Poista
 5. Haig on minunkin listallani. Huomasin muuten saman, kun listasin 10 kiinnostavinta, että monissa niissä oli yhteiskunnallinen teema, esim. transsukupuolisuus, feminismi ja maailma, jossa ihmiset on jaettu Täydellisiin ja Viallisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon vakavia aiheita on "eksynyt" ihan nuortenkirjoihinkin (joita en itse tällä kertaa oikein innostunut listaamaan; mulle tuli lanu/ya -osastosta ehkä ns. kiintiö täyteen tuossa aiemmin syksyllä). Mutta se kertonee jotain tästä ajasta ja hyvähän se on, että kirjallisuus käsittelee ajankohtaisia teemoja.

   Poista
 6. Hyvä kattaus kevään kirjoja. Aika monta olen noistakin varannut kirjastosta. Tosiaankin kaipaisin myös aikaa lukea omia kirjoja, joita olen hankkinut, mutta en ole lukenut. Ehkäpä jouluna on lukurauha omille kirjoille.
  Turussa on tänä vuonna ollut kirjojen varaaminen ilmaista, joten hieman lähti lapasesta kirjojen lainaaminen. Ehkäpä olen ensi vuonna harkitsevaisempi.
  Olen tietysti äärimmäisen onnellinen ilmaisesta kirjojen varaamisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa on sama juttu: varaaminen tuli ilmaiseksi ja lapasestahan se lähti minullakin. Kirjastossa varmaan joku kummastelee, että paljonko tuo ihminen oikein lukee :D, mutta aika paljon niistä varatuista palautuu selailun jälkeen takaisin.

   Poista
 7. Voi, minunkin pitäisi selata katalogeja, vaikka taitaisi sieltä löytyä liikaakin ihanuuksia! Jo tästä sinun listastasi löysin kolme. Esimerkiksi tuo kolumbialainen kirjailija kiinnostaa minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että löytyi vinkkejä. Käännöskielten valikoima on tosi runsas tulevana keväänä, ja on tosi mukavaa, että mukana on meikäläisittäin vähän eksoottisempiakin maita. Tai no, en itse muista juurikaan lukeneeni kolumbialaisten kirjailijoiden teoksia. :)

   Poista
 8. Omalta listaltani löytyvät jo sekä Adébáyòn että Honeymanin teokset, ja tämän postauksen myötä aloin kiinnostua myös Pettersenin nuortenkirjasta (erityisesti tuon Burton-viittauksen myötä). Tuntuu, että tulossa on kyllä aivan loistava kirjakevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, viittaus Burtoniin asettaa odotukset korkealle. :) Minäkin odottelen kovasti kevään kirjoja - ehtisi vaan lukemaan kaikki, vaikka sitten kesällä... :)

   Poista

Lähetä kommentti

Blogini lukija, kiitokset kommentistasi.